Guvernul crește impozitele pe apartamente și le scade pe cele pe casele mari

Publicat: 28/07/2014, 19:35

Modificările privind impozitul pe locuințe apar în ultima formă a proiectului noului Cod Fiscal, redactat după retragerea de pe site-ul Ministerului Finanțelor și obținută de Mediafax.

Din document reiese că persoanele care locuiesc într-un bloc cu mai mult de opt apartamente și trei etaje vor datora cu 10 lei în plus la impozit.

Cei care locuiesc într-o clădire cu o vechime cuprinsă între 30 de ani și 50 de ani vor avea de plătit cu câteva zeci de lei în plus, în timp ce persoanele care dețin apartamente sau case mai mari de 150 de metri pătrați vor datora sume mai mici decât cele plătite anul acesta.

Cum se calculează impozitul pe clădiri

În cazul persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii. Această valoare se calculează prin inmulțirea mai multor elemente care determină particularitățile clădirii (suprafață, tipul clădirii, zona în care se află).

Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulțirea suprafeței construite (metri pătrați) cu o anumită valoare impozabilă, exprimată în lei pe metru pătrat, stabilită prin lege și care diferă în funcție de tipul clădirii (spre exemplu, valoarea impozabilă pe metru pătrat a unei clădiri cu cadre din beton și instalații de apă, canalizare, electricitate sau încălzire este mai mare decât valoarea impozabilă a unei clădiri cu pereți exterior din lemn și fără astfel de facilități).

Valoarea impozabilă în funcție de tipul clădirii

Valoarea impozabilă rezultată în urma acestui calcul este ajustată în funcție de rangul localității și zona în care se află clădirea. Acești coeficienți sunt stabiliți prin lege, fiecare primărie determinând adresele care corespund unei anumite zone. La aceste calcule, în actuala formă a Codului Fiscal mai sunt prevăzute o serie de facilități pentru anumite tipuri de locuințe. Practic, noua formă a Codului Fiscal ar urma să elimine aceste beneficii, ceea ce va duce la creșterea impozitelor pentru anumite tipuri de locuințe (blocurile mari și clădirile vechi) și scăderea impozitelor pentru locuințele mai mari de 150 de metri pătrați.

Noua formă prevede eliminarea art. (6), (7) și (8) de la Art. 251 din Codul Fiscal.

Actuala variantă a Codului Fiscal. Click pe imagine pentru a mări

Sursă: ANAF

Cine va plăti impozite mai mari

Noul proiect al Codului Fiscal menține prevederea că, pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri este calculat prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii și că valoarea impozabilă este determinată prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate, exprimată în metri pătrați, cu o anumită sumă fixă și un coeficient de corecție stabilit în funcție de rangul localității și zona în care este amplasată clădirea, dar nu mai preia și regula că, pentru un apartament amplasat într-un bloc cu mai mult de 3 niveluri și 8 apartamente, coeficientul de corecție este redus cu 0,10 puncte.

Eliminarea acestei mențiuni presupune că fiecare familie care locuiește într-un apartament dintr-un bloc cu mai mult de trei etaje și opt locuințe va plăti de anul viitor cu până la 10 lei în plus, suma totală pe care administrația statului o va colecta astfel suplimentar urmând însă să se ridice la câteva zeci de milioane de lei, având în vedere că în România sunt locuite aproximativ 3,6 milioane apartamente.

Cum se vor calcula impozitele pentru locuințele vechi

O altă facilitate pe care, conform actualului proiect, Guvernul nu o va mai păstra este cea prin care valoarea impozabilă a clădirii, în funcție de care este calculat impozitul anual, este redusă cu 20% pentru clădirile cu o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință și cu 10%, pentru clădirile cu o vechime cuprinsă între 30 de ani și 50 de ani inclusiv la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință.

Proprietarii de locuințe din clădiri vechi vor plăti în consecință, de anul viitor, un impozit mărit cu câteva zeci de lei, deoarece suma de achitat va fi raportată la o valoare de impozitare care nu va mai include această reducere.

Impozite mai mici pentru spații mari

Noul proiect de Cod Fiscal elaborat de Guvern nu preia însă nici regula care stabilește că, pentru o clădire utilizată ca locuință și a cărei suprafață construită depășește 150 de metri pătrați, valoarea impozabilă este majorată cu câte 5% pentru fiecare 50 metri pătrați sau fracțiune din aceștia. Fără această prevedere, proprietarii de case cu suprafață mare vor plăti de anul viitor un impozit mai mic comparativ cu cel din prezent, deoarece suma de plată nu va mai crește în funcție de acei metri pătrați care depășesc suprafața totală de 150 metri pătrați.

În noua variantă a Codului Fiscal, cifrele cu care sunt calculate valoarea impozabilă a clădirii, inclusiv cele reprezentând coeficientul de corecție, sunt similare celor actuale, modificările la suma de plată rezultând doar din nepreluarea acestor condiții.

Persoanele fizice cu mai multe case nu vor mai fi impozitate suplimentar

Persoanele care dețin mai multe proprietăți în afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar, conform sistemului aplicat în ultimii ani, această impunere urmând să fie eliminată de anul viitor, prin noul Cod Fiscal.

Legislația actuală impune persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire și cu 300% pentru a treia clădire și următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Ultima formă a proiectului noului Cod Fiscal, redactată după retragerea documentului de pe site-ul Ministerului Finanțelor și obținută de Mediafax, indică însă faptul că această impozitare suplimentară va fi eliminată.

Guvernul va impune firmelor impozite mai mari

Guvernul va schimba radical modul de calcul al impozitului pe clădirile firmelor, stabilit în prezent în funcție de valoarea contabilă, și va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea clădirii rezultată dintr-un raport de evaluare, similară valorii de piață, suma de plată urmând să crească.

În prezent, pentru persoanele juridice, impozitul pe clădiri este calculat prin raportare la valoarea de inventar a imobilului respectiv, reprezentând valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului.

Intenția Guvernului este însă de a schimba criteriul de raportare și de a lua în calcul doar la valoarea de piață a clădirii, pentru majorarea veniturilor astfel atrase din această sursă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult