Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care produc gaze în România, inclusiv în Marea Neagră

Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care produc gaze în România, inclusiv în Marea Neagră
Publicat: 21/01/2013, 19:56
Actualizat: 01/05/2013, 16:29

Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care derulează activități de extracție și vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sector, informează Mediafax.

Taxa va intra în vigoare la 1 februarie și va fi aplicată până la finele anului 2014.

„Operatorii economici, inclusiv filialele acestora și/sau operatorii economici apaținând aceluiași grup de interes economic, care desfășoară efectiv atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase din România pe teritoriul național, în marea teritorială, în zona contiguă și/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, sunt obligați la calcularea, declararea și plata taxei asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale”, se arată într-un proiect de ordonanță.

Taxa va reprezenta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redevențele aferente acestor venituri, precum și investițiile în segmentul upstream, fără a depăși 30% din veniturile suplimentare.

Investiții in segmentul upstream reprezintă investiții de dezvoltare și extindere a zăcămintelor existente, explorarea și dezvoltarea de noi zone de producție.

Venitul suplimentar va fi calculat pe baza unei formule care va lua în calcul prețul gazelor naturale din producția internă proprie destinate revanzarii consumatorilor casnici și noncasnici, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru consumatorii casnici și cei noncasnici în anul 2012, respectiv 495 lei/1000 m3, ajustat cu ratele inflației în anii următori anului 2013 până la data aplicării, volumele de gaze din producția internă vândute pentru consumatorii casnici și noncasnici.

Nu intră sub incidența taxei veniturile suplimentare obținute din capacitățile de extracție realizate după intrarea în vigoare a ordonanței.

Taxa reprezintă cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil și venit la bugetul de stat.

Producția internă de gaze naturale este asigurată aproape în totalitate de companiile OMV Petrom și Romgaz Mediaș.

De asemenea, OMV Petrom și ExxonMobil au anunțat în luna februarie a anului trecut o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României. Operațiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârșitul anului 2011.

Companiile care produc petrol și gaze naturale plătesc în prezent redevențe cuprinse 3,5% și 13,5% din producție, în funcție de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redevențelor au fost fixate în 2004 și sunt valabile până în decembrie 2014, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Anul trecut, Liviu Voinea, actual ministru delegat pentru Buget, a declarat că producătorii de gaze naturale și cei de energie electrică vor fi taxați în plus, începând cu 2013, pe veniturile suplimentare obținute în urma liberalizării prețurilor, până la încheierea procesului de liberalizare.

În opinia actualului ministru, o astfel de taxă se justifică deoarece producătorii vor obține un venit pentru care vor beneficia de liberalizarea prețurilor, fără să fi efectuat investiții noi.

Guvernul a agreat cu Fondul Monetar Internațional și cu Comisia Europerană un caledar de liberalizare a prețului gazelor, prin renunțarea treptată la tarifele reglementate. Prețurile ar urma să fie complet dereglementate începând cu 2013 și până în 2018, dar, potrivit autorității de reglementare în domeniu (ANRE), ar putea fi prelungit până în 2019.

Datele anunțate în vara anului trecut de ANRE arată că prețul gazelor pentru populație va crește cu 10% atât în 2013, cât și în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului