Guvernul vrea să elimine posibilitatea de a renunța la contribuțiile pentru Pilonul II de pensii

Guvernul vrea să elimine posibilitatea de a renunța la contribuțiile pentru Pilonul II de pensii
Publicat: 13/12/2019, 23:02

„Un alt capitol important de prevederi din ordonanța 114, cele privitoare la Pilonul II de pensii, se modifică prin proiectul de lege dezbătut astăzi în ședință de Guvern după cum urmează. Sunt patru condiții esențiale care au afectat grav funcționarea fondurilor de administrare a Pilonului II de pensii și prin proiectul de lege dezbătut în această seară, aceste prevederi se modifică radical, respectiv cerința de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii private se abrogă și se revine la condiția din Legea 411/2004 care cerea o constituire a unui capital de 4 milioane de euro la deschiderea unui Pilon de administrare a pensiilor private. În ceea ce privește opționalitatea contribuabililor între Pilonul I și Pilonul II de pensii, dat fiind faptul că aceasta nu a funcționat în realitate, numărul celor care au făcut o astfel de alegere este infim, această prevedere se abrogă de asemenea „, a declarat Ionel Dancă, vineri seară, la finalul ședinței de Guvern în care a fost prezentat, în primă lectură, proiectul de lege care modifică și abrogă unele prevederi din OUG 114/2018.

Dancă a menționat că s-au făcut propuneri de modificare și privind „comisioanele de administrare”.

„Comisionul de administrare de până la 1 % din valoarea contribuțiilor virate la Pilonul II de pensii, vorbim de comisionul de administrare legat de contribuțiile care se virează și care era de până la 1%, se diminueză la 0,5%, iar din acești 0,5%, 0,1 puncte procentuale reprezintă comisionul pe care-l încasează Casa Națională de Pensii, spre deosebire de 0,5 puncte procentuale cum era prevăzut în OUG 114. Și, de asemenea, taxarea activității de administrare a fondurilor de pensii private de către ASF se limitează la 10 % din costurile de administrare ale acestor fonduri”, a mai declarat șeful Cancelariei premierului

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că Fondul de Dezvoltare și Investiții va fi transferat la Ministerul Dezvoltării iar după ce banii contractați deja prin acest fond vor fi rambursați, mecanismul se va desființa.

„FDI se transferă de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză, care trebuie să revină la misiunea ei de bază, se transferă la Ministerul Lucrărilor Publice și Administrației iar valoarea împrumuturilor acordate în cadrul contractelor de finanțare deja semnate, 239 de contracte, dintre care 40 au primit deja avans sau deconturi în perioada 1 noiembrie – 8 noiembrie. (…) De trei săptămâni, acest Fond, din punct de vedere juridic, este «greu de ucis». Am încercat mai multe formule juridice astfel încât să anticipăm și să evităm posibile litigii în instanță ca urmare a desființării ebuzive a acestui fond. Am transferat Fondul la Ministerul Lucrărilor Publice și nu se mai alocă împrumuturi iar valoarea împrumuturilor contractate se diminuează la valoarea împrumuturilor acordate. Practic, cei care au primit bani prin acest fond, rămân cu banii luați, nu mai primesc nimic în plus. În același timp, păstrăm prevederea că ei trebuie să ramburseze banii. Pentru a putea rambursa banii, trebuie să rămână un cont disponibil la Ministerul Lucrărilor Publice, unde urmează să se ramburseze banii respectivi”, a declarat Dancă.

În același timp, vor fi transferate și programul de finanțare a stațiunilor balneare și cel pentru construcția de grădinițe sportive.

„Programul de finanțare al stațiunilor balneare se modifică și se transferă la Ministerul Lucrărilor Publice într-un program de finanțare a infrastructurii balneare. În acest caz, contractele semnate pentru proiectele depuse continuă la Ministerul Lucrărilor Publice iar încheierea de noi contracte se va face în limitele bugetare alocate anual. Schema de grădinițe sportive, programul „Growth-investim în copii, investim în viitor” se transferă la Ministerul Lucrărilor Publice și va fi administrat de Compania Națională de Investiții iar contractele semnate vor fi derulate până la finalizare și nu vor mai fi acceptate noi contracte în cadrul acestei scheme de finanțare, urmând ca această schemă să se desființeze la finalul contractelor deja semnate”, a explicat reprezentantul Executivului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...