• Publicat:
Financiar

Guvernul vrea să elimine posibilitatea de a renunța la contribuțiile pentru Pilonul II de pensii

Guvernul vrea să elimine posibilitatea de a renunța la contribuțiile pentru Pilonul II de pensii
Guvernul a propus în proiectul de lege de modificare și abrogare a unor măsuri din OUG 114 să fie eliminată prevederea care permite opțiunea de a contribui doar la Pilonul I de pensii. Astfel se va reveni la forma legislativă în care și contribuțiile la Pilonul II sunt obligatorii.

„Un alt capitol important de prevederi din ordonanța 114, cele privitoare la Pilonul II de pensii, se modifică prin proiectul de lege dezbătut astăzi în ședință de Guvern după cum urmează. Sunt patru condiții esențiale care au afectat grav funcționarea fondurilor de administrare a Pilonului II de pensii și prin proiectul de lege dezbătut în această seară, aceste prevederi se modifică radical, respectiv cerința de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii private se abrogă și se revine la condiția din Legea 411/2004 care cerea o constituire a unui capital de 4 milioane de euro la deschiderea unui Pilon de administrare a pensiilor private. În ceea ce privește opționalitatea contribuabililor între Pilonul I și Pilonul II de pensii, dat fiind faptul că aceasta nu a funcționat în realitate, numărul celor care au făcut o astfel de alegere este infim, această prevedere se abrogă de asemenea „, a declarat Ionel Dancă, vineri seară, la finalul ședinței de Guvern în care a fost prezentat, în primă lectură, proiectul de lege care modifică și abrogă unele prevederi din OUG 114/2018.

Dancă a menționat că s-au făcut propuneri de modificare și privind „comisioanele de administrare”.

„Comisionul de administrare de până la 1 % din valoarea contribuțiilor virate la Pilonul II de pensii, vorbim de comisionul de administrare legat de contribuțiile care se virează și care era de până la 1%, se diminueză la 0,5%, iar din acești 0,5%, 0,1 puncte procentuale reprezintă comisionul pe care-l încasează Casa Națională de Pensii, spre deosebire de 0,5 puncte procentuale cum era prevăzut în OUG 114. Și, de asemenea, taxarea activității de administrare a fondurilor de pensii private de către ASF se limitează la 10 % din costurile de administrare ale acestor fonduri”, a mai declarat șeful Cancelariei premierului

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că Fondul de Dezvoltare și Investiții va fi transferat la Ministerul Dezvoltării iar după ce banii contractați deja prin acest fond vor fi rambursați, mecanismul se va desființa.

„FDI se transferă de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză, care trebuie să revină la misiunea ei de bază, se transferă la Ministerul Lucrărilor Publice și Administrației iar valoarea împrumuturilor acordate în cadrul contractelor de finanțare deja semnate, 239 de contracte, dintre care 40 au primit deja avans sau deconturi în perioada 1 noiembrie – 8 noiembrie. (…) De trei săptămâni, acest Fond, din punct de vedere juridic, este «greu de ucis». Am încercat mai multe formule juridice astfel încât să anticipăm și să evităm posibile litigii în instanță ca urmare a desființării ebuzive a acestui fond. Am transferat Fondul la Ministerul Lucrărilor Publice și nu se mai alocă împrumuturi iar valoarea împrumuturilor contractate se diminuează la valoarea împrumuturilor acordate. Practic, cei care au primit bani prin acest fond, rămân cu banii luați, nu mai primesc nimic în plus. În același timp, păstrăm prevederea că ei trebuie să ramburseze banii. Pentru a putea rambursa banii, trebuie să rămână un cont disponibil la Ministerul Lucrărilor Publice, unde urmează să se ramburseze banii respectivi”, a declarat Dancă.

În același timp, vor fi transferate și programul de finanțare a stațiunilor balneare și cel pentru construcția de grădinițe sportive.

„Programul de finanțare al stațiunilor balneare se modifică și se transferă la Ministerul Lucrărilor Publice într-un program de finanțare a infrastructurii balneare. În acest caz, contractele semnate pentru proiectele depuse continuă la Ministerul Lucrărilor Publice iar încheierea de noi contracte se va face în limitele bugetare alocate anual. Schema de grădinițe sportive, programul „Growth-investim în copii, investim în viitor” se transferă la Ministerul Lucrărilor Publice și va fi administrat de Compania Națională de Investiții iar contractele semnate vor fi derulate până la finalizare și nu vor mai fi acceptate noi contracte în cadrul acestei scheme de finanțare, urmând ca această schemă să se desființeze la finalul contractelor deja semnate”, a explicat reprezentantul Executivului.

Inchide