Hidroelectrica negociază vineri contractul cu EFT, urmează Alro și Alpiq săptămâna viitoare

Hidroelectrica negociază vineri contractul cu EFT, urmează Alro și Alpiq săptămâna viitoare
Publicat: 05/07/2012, 16:35
Actualizat: 01/08/2014, 04:43

Administratorii Hidroelectrica, companie aflată în insolvență, vor avea vineri negocieri privind contractul de achiziție a energiei cu reprezentanții firmei EFT, urmând ca săptămâna viitoare să aibă discuții cu Alro Slatina, Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries.

„Este vorba de asigurarea legalității contractelor (…). Aceste contracte, sau prelungirile lor, ocolesc regulile legale. (…) Înainte de stoparea unilaterală dăm ocazia unei ajustări bilaterale, amiabile, a problemelor din aceste contracte. Este necesar să ajungem la o concluzie în timp cât mai scurt”, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX, administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 și 2003, și expiră în 2014, 2015 sau 2018.

Vulpescu a adăugat că beneficiarii acordurilor directe cu Hidroelectrica cumpără energia la prețurile de anul trecut, întrucât în acest an nu au dorit să negocieze tarifele decât în anumite condiții.

„Ei plătesc energia la prețuri aferente anului 2011 și nu au dorit să negocieze până acum decât dacă li s-ar fi garantat un preț fix în lei pe tot anul 2012”, a spus Vulpescu, adăugând că prețul cerut era „mult inferior” celui de pe OPCOM.

El a adăugat că legislația prevede încă din 2006-2007 că energia disponibilă a producătorilor trebuia vândută exclusiv prin bursa de profil OPCOM.

Firma EFT este controlată integral de compania daneză EFT Holdings. Alro este deținut de grupul Vimetco, înregistrat în Olanda și controlat de omul de afaceri rus Vitali Mașițki.

Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries sunt deținute de grupul elvețian Alpiq. Firmele Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries sunt fostele Ehol Distribution și Buzmann Industries, firme înființate de omul de afaceri Bogdan Buzăianu și preluate de grupul elvețian Alpiq.

Companiile care au anul trecut avut cele mai mari contracte cu Hidroelectrica sunt Alro (322,47 milioane lei), Energy Holding (280,25 milioane lei), Alpiq RomEnergie (204,34 milioane lei), ArcelorMittal Galați (185,46 milioane lei), EFT România (136,68 milioane lei), Alpiq RomIndustries (130 milioane lei) și Electromagnetica (124,95 milioane lei).

Hidroelectrica a intrat în insolvență în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administrație. Consiliul și-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri și creșterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” și al secetei din 2011.

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a anunțat recent că vrea să găsească soluții amiabile privind contractele directe de vânzare a energiei, urmând să inițieze în iulie discuții cu beneficiarii acordurilor, menționând însă că, dacă aceștia nu vor accepta noile condiții, contractele vor fi denunțate.

Hidroelectrica a reziliat anul trecut contractele directe cu Salrom, CNH și CLMB Patinoar Brașov, iar Luxten a renunțat la contractul cu Hidroelectrica.

În urmă cu o săptămână, Hidroelectrica a denunțat contractul cu Euro-P.E.C. Galați, din cauza datoriilor, în valoare de 37,8 milioane de lei, contract care a provocat perderi de 118,5 milioane de lei celui.mai mare producător de energie din România.

Potrivit bilanțului companiei, profitul net a scăzut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, în condițiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului