Încep controalele la operatorii economici care aveau obligația  să instaleze case de marcat electronice. Ce amenzi riscă

Încep controalele la operatorii economici care aveau obligația  să instaleze case de marcat electronice. Ce amenzi riscă
Contribuabilii mici și mijlocii se pot conecta până la 30 noiembrie 2021 / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 01/10/2021, 11:31
Actualizat: 01/10/2021, 11:32

Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în special cei de la antifraudă, vor începe controale la operatorii economici care aveau obligația să îşi instaleze casele de marcat electronice. Cei care care nu respectă obligațiile pot primi amenzi de mii de lei.

„Având în vedere termenele limită de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la  sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al  ANAF stabilite prin OpANAF nr. 435/2021 , Agenţia Naţională de Administrare Fiscală informează operatorii economici care au obligaţia  utilizării AMEF conform art. 1 alin. 1 din O.U.G. nr. 28/1999 , că în perioada imediat următoare, structurile abilitate de control, în special Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, vor întreprinde acţiuni de verificare cu privire la îndeplinirea obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a AMEF în vederea transmiterii de date fiscale, prevăzute la art. 3^1 alin. (4) din O.U.G. nr. 28/1999, pentru operatorii economici al căror termen limită de conectare a AMEF a ajuns la scadenţă”, potrivit unui comunicat al instituției.

Calendarul conectării

Conform anunțului din aprilie al Ministerului Finanțelor, din 31 martie 2021, toți contribuabilii pot conecta aparatele de marcat fiscale la sistemul informatic al MF – ANAF, în primele trei luni de la acest termen nefiind aplicate sancțiuni pentru neconectare, fiind acordat acest timp pentru ca toți comercianții să-și pună la punct chestiunile tehnice.

Astfel, pentru marii  contribuabili, termenul-limită de conectare pentru aparatele de marcat electronice fiscale a fost 30 iunie 2021. Contribuabilii mici și mijlocii se pot conecta până la 30 noiembrie 2021.

În acest context, ANAF atrage atenţia operatorilor economici încadraţi în categoria contribuabililor mici şi mijlocii asupra termenului scurt, mai puţin de 60 de zile, până la care îşi mai pot îndeplini obligaţia de conectare a AMEF la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al  ANAF.

„Prin excepţie, potrivit art. 3 alin. (2) din OpANAF nr.435/25.03.2021, operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de reţele de comunicaţii electronice au obligaţia completării şi transmiterii unei declaraţii pe propria răspundere (Formularul F4110), prevăzută în Anexa nr. 2 la ordinul menţionat”, a transmis ANAF.

Fiscul subliniază că nerespectarea obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei.