Industria utilajelor de construcții din România trebuie să treacă peste noi obstacole în 2021 (P)

Industria utilajelor de construcții din România trebuie să treacă peste noi obstacole în 2021 (P)
Publicat: 30/07/2021, 12:28
Actualizat: 30/07/2021, 12:33

Marii furnizori de utilaje de construcții din România au depășit momentele critice ale pandemiei, dar încă nu pot răsufla ușurați. 2020 a fost un un an fatidic pentru multe dintre companiile din domeniu și nu toate au trecut cu brio peste această perioadă.

Unii antreprenori au redus cheltuielile drastic – prin tăieri de salarii sau concedieri -, iar alții au fost nevoiți chiar să declare faliment. Cu toate că anul în curs este privit ca o perioadă a renașterii economice și a recuperării pierderilor înregistrate în 2020, situația este mult mai complicată pentru industrie decât pare la prima vedere.

Veștile bune sunt că, anul trecut, s-au vândut aproape 2.800 de utilaje noi de construcții la nivel național, un număr care este cu aproximativ 10 procente mai mic față de cel înregistrat în 2019. Concluzia: pandemia nu a dăunat grav industriei. O altă veste bună este că valoarea totală a tranzacțiilor efectuate în 2020 a fost apropiată de cea din 2019, respectiv de aproximativ 360 de milioane de euro. Așadar, nici la nivel de încasări furnizorii de echipamente noi de construcții nu au avut de suferit.

Atunci, de ce unii antreprenorii au luat decizii aspre de contracarare a unei crize care nu le-a afectat mai deloc veniturile? Poate pentru că analiștii economici de pretutindeni propovăduiau apocalipsa și o nouă criză financiară mondială. Sau poate pentru că autoritățile au impus măsuri draconice de limitare a răspândirii virusului COVID-19, restricții care au dăunat mediului de business. Poate pentru că România a fost în lockdown și antreprenorii au îmbrățișat un comportament precaut și au preferat să pună banii la saltea.

Din păcate, 2021 vine cu noi provocări pentru industrie. Piața utilajelor noi de construcții este marcată de stocuri insuficiente, care nu fac față cererii, și termene de livrare foarte lungi. Din cauza pandemiei, fabricile au redus nivelul de producție în 2020, fără să anticipeze creșterea surprinzătoare a cererii de anul acesta. Lanțurile de aprovizionare cu materie primă și componente pentru fabricarea de utilaje sunt, de asemenea, afectate și se înregistrează întârzieri notabile și în acest sector. Un alt impediment este majorarea surprinzătoare a prețurilor materiilor prime, majorare care este transferată în prețul final al utilajelor. Deci, clienții au de suferit.

În așteptarea utilajelor noi, potențialii cumpărări și-au schimbat strategia. Păstrează în flotă echipamentele vechi pe care le dețin și amână decizia de înlocuire a acestora. Drept urmare, principalul perdant este piața de utilaje second-hand, unde dealerii au epuizat rapid stocurile și acum se află în imposibilitatea de a răspunde cererii tot mai mari. O consecință firească a acestei situații este creșterea prețurilor pentru echipamentele de construcții la mâna a doua până la niveluri care se apropie periculos de mult de cele ale utilajelor noi.

Autoritățile din întreaga lume au lansat proiecte ample în domeniul construcțiilor, pentru a contracara efectele negative ale pandemiei. Ca urmare, este nevoie de cât mai multe companii active în domeniu, este nevoie de utilaje second-hand și noi. Piața de rental pare a fi cea mai bună soluție în acest caz. Contractorii apelează tot mai des la închirierea de echipamente de construcții, întrucât acest mod de a face business nu presupune imobilizarea resurselor financiare. În plus, pe termen lung, închirierea de utilaje nu presupune riscuri mari și se traduce în economisirea de capital.

Pentru a încheia într-o notă pozitivă, vă spunem că piața de utilaje de construcții se află pe un trend ascendent în această perioadă și că tendința este de recuperare a pierderilor înregistrate în anul pandemic 2020. Dacă începutul lui 2021 a surprins furnizorii într-o zonă de prospectare a condițiilor de muncă și a rentabilității investițiilor, trimestrul doi este caracterizat de un optimism debordant din partea clienților și de un apetit pentru achiziția de utilaje.

Previziunea de creștere pentru finalul anului ajunge la 15% față de încasările din 2020. Poate chiar 20%, dacă provocările mai sus amintite își vor găsi rapid o rezolvare. Desigur, această proiecție pozitivă depinde de gradul de infuzie de capital public pentru investiții, de programele de relansare a economiei și de fondurile europene atrase de țara noastră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom