INS: Peste un milion de turiști nerezidenți au vizitat România. Cât a cheltuit în medie un străin

INS: Peste un milion de turiști nerezidenți au vizitat România. Cât a cheltuit în medie un străin
Numărul de turiști nerezidenți cazați în structurile colective de cazare turistică a fost, în primul semestru al anului, de 1,205 milioane, cheltuielile acestora însumând 3,146 miliarde lei, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate luni.

Astfel, în semestrul I, turiștii nerezidenți sosiți în țara noastră au cheltuit în medie 2609,7 lei/persoană.

În trimestrul II al anului în curs, numărul acestora s-a ridicat la 761.900, iar cheltuielile lor s-au situat la 1,853 miliarde lei.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 56,1% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, în semestrul I 2019, cheltuielile acestora reprezentând 59,7% din total.

43,9% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, în semestrul I 2019, au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanțe (66,8%) și pentru vizita rudelor și prietenilor (9,2%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități, arată INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,9%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (91,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,5%.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 45,5% au fost destinate alimentelor și băuturilor, iar 32,3% cadourilor și suvenirurilor.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 38,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 48,0% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 34,1% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 80,3% din numărul total de turiști, în timp ce 11,0%, au utilizat autoturisme proprii, 7,1% autocare și autobuze, iar 1,6% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 53,5% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România și în trimestrul II al anului, cheltuielile acestora reprezentând 56,5% din total.

46,5% dintre turiștii nerezidenți sosiți în țara noastră, în perioada menționată, au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanțe (68,0%), dar și pentru evenimente culturale și sportive (9,8%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități, potrivit datelor INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,5%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,1% din totalul cheltuielilor pentru cazare), tot în trimestrul II 2019.

Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost, în trimestrul II al anului curent, de 17,4%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13,2%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 47,7% au fost destinate alimentelor și băuturilor, iar 30,8% cadourilor și suvenirurilor.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 50,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cele pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 41,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

În trimestrul II 2019, din totalul nerezidenților sosiți în România, 50,3% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 31,7% și-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 77,4% din numărul total de turiști, în timp ce 11,1% au utilizat autoturisme proprii, 9,5% autocare și autobuze, iar 2,0% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.)

×
Inchide