Ion Sterian, Transgaz: Construcția conductei Tuzla–Podișor, care preia gazele din Marea Neagră, e în „grafic accelerat”. Când se va face prima sudură

Ion Sterian, Transgaz: Construcția conductei Tuzla–Podișor, care preia gazele din Marea Neagră, e în „grafic accelerat”. Când se va face prima sudură
Publicat: 07/11/2023, 16:01
Actualizat: 07/11/2023, 17:41

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a anunțat, marți, că în curând se va face prima sudură la conducta Tuzla – Podișor, un proiect major de investiții, care va prelua gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, concesionat de OMV Petrom și Romgaz.

Ion Sterian, directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale, a anunțat că proiectul construcției gazoductului Tuzla-Podișor este în „grafic accelerat”.

„Cum ați văzut de la sfârșitul săptămânii trecute, ce-am promis când am semnat împreună în februarie contractul de rezervare de capacitate de intrare/ieșire în/din Sistemul Național de Transport Gaze Naturale (SNT) cu consorțiul OMV Petrom și Romgaz și în cealaltă festivitate de semnare a ordinului de începere a construcției, ne-am ținut de treabă”, a anunțat Ion Sterian, marți, în intervenţia în cadrul evenimentului Romanian International Gas Conference, organizată de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), sub patronajul Ministerului Energiei.

„Suntem în grafic și chiar vă spun că suntem în grafic accelerat. Au început să vină vapoarele cu țeavă. Ne pregătim și de prima sudură, care în maxim opt, zece zile, se va efectua pe tronsonul Tuzla – Podișor, gazoduct care preia integral producția din Neptun Deep. Din discuțiile pe care le avem și graficul actual, undeva la sfârșitul anului viitor vom finaliza gazoductul, vor urma înca cinci, șase luni de probe tehnologice și, conform contractului semnat, la 1 iulie 2025, gazoductul este operativ”, a precizat Ion Sterian.

La eveniment au participat și șefii celor doi concesionari ai perimetrului, Christina Verchere , CEO OMV Petrom, și Răzvan Popescu, CEO Romgaz, care au confirmat încă o dată obiectivul și derularea etapelor pentru investiția în Neptun Deep.

Directorul general al Transgaz a amintit că cererea de gaze a României va crește, având în vedere marile proiecte consumatoare de gaze, dar și actualii mari clienți industriali, printre care Azomureș.

Traseul investiției

Într-un interviu pentru Gândul, directorul general al Transgaz detalia că gazoductul Tuzla (Constanța) – Podișor (Giurgiu) va însemna posibilitatea de racordare la gaze naturale pentru aproape 185.000 de locuitori și a 523 instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc)

Giganții OMV Petrom și Romgaz, parteneri în proiectul Neptun Deep, și-au exprimat dorința de a rezerva capacitate de transport al gazelor extrase din Marea Neagră în cadrul Etapei Angajante a procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din Sistemul Național de Transport Gaze Naturale (SNT), derulată de Transgaz.

În 16 aprilie, conducerea Transgaz, care va contrui o conductă pentru trasportul gazelor naturale din România, a semnat cu șefii OMV Petrom și Romgaz, concesionarii perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, documentele prin care se angajează să își rezerve capacitate pe acest gazoduct din zona Tuzla – Podișor, o investiție de o jumătate de miliard de euro

Această investiție va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podișor, gazele din Marea Neagră să intre în Sistemul Național de Transport și să ajungă astfel la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem. Mai mult, acest gazoduct va face legătura cu sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical din care face parte și conducta BRUA. Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042.

Acest proiect major, inclus în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale pentru perioada 2022 – 2031, este necesar este ca să poată transporta și cele 15 miliarde de metri cubi de gaze care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele de LNG din Turcia și din Grecia.

Operatorul proiectului Neptun Deep, OMV Petrom, și producătorul român care a preluat participația americanilor de la ExxonMobil, respectiv 50%, Romgaz, au constituit o garanție de câte 44 de milioane de euro, deci în total 88 de milioane de euro.

Conform șefului Transgaz, primele gaze naturale vor fi extrase și transportate începând din toamna anului 2027. Conform graficului privind capacitățile rezervate pe conductă, volumele de gaze naturale estimate sunt de 9.800 MWh transportați orar, ceea ce anual înseamnă 8,16 miliarde de metri cubi de gaze naturale ce vor intra din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră în rețeaua națională de transport gaze naturale.

Per total, România are o rețea de conducte de transport gaze naturale de peste 14.000 km, din care 481 km reprezintă gazoductul BRUA Faza 1 (funcțională începând cu data de 01.12.2020).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?