LICITAȚIE CU STRIGĂTURI pentru Comarnic-Brașov. Ofertanți pentru autostradă – un consorțiu care a renunțat la tronson în 2010 și o firmă de pe lista neagră a Băncii Mondiale

LICITAȚIE CU STRIGĂTURI pentru Comarnic-Brașov. Ofertanți pentru autostradă - un consorțiu care a renunțat la tronson în 2010 și o firmă de pe lista neagră a Băncii Mondiale
Publicat: 04/03/2013, 12:02
Actualizat: 06/07/2016, 08:53

Patru companii și asocieri de firme concurează pentru contractul de concesiune privind tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov. Printre acestea figurează și consorțiul franco-elen Vinci-Aktor, care a abandonat în 2010 proiectul cu trei zile înainte de termenul până la care era obligat să vină cu banii. De această dată, intră într-o asociere formată din șapte firme: VINCI SA, VINCI CONSTRUCTION GRANDS PROJETS, VINCI CONSTRUCTION TERRASSEMENT, STRABAG AG, STRABAG SE, AKTOR SA și AKTOR CONCESSION SA.

Ofertă a depus și CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION COMPANY LTD, companie care a fost implicată în vara anului 2011 într-un scandal privind practici frauduloase în cadrul unui proiect de infrastructură rutieră în Filipine. De altfel, CCCC LTD a blocat și procedura de atribuire a contractului pentru Comarnic-Brașov, în urma unei contestații depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Un alt ofertant este asocierea formată din SC SPEDITION UMB SRL și SC TEHNOSTRADE SRL, fime controlate de „regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu.

Asocierea formată din firmele italiene IMPREGILO SpA și SALINI SpA a depus o ofertă pentru Comarnic-Brașov. Italienii au mai lucrat în România, câștigând o licitație pentru construirea a 22 de kilometri de autostradă între Orăștie și Sibiu, pentru acre au primit 144 de milioane de euro.

Înainte de a fi selectat câștigătorul, premierul Victor Ponta a anunțat deja că sectorul de autostradă concesionat va fi taxat. „Cei care fac această concesiune vor pune barieră și vor pune taxă”, a spus Victor Ponta. Primul-ministru a fost însă evaziv în legătură cu momentul la care ar putea începe lucrările. „Pentru mine e o prioritate în acest mandat. Până la sfârșitul mandatului sper să progresăm foarte mult”, a adăugat Ponta.

Consorțiul Aktor-Vinci s-a retras în 2010

Consorțiul Vinci-Aktor a renunțat în aprilie 2010 la contractul de construcție în concesiune a tronsonului de autostradă Comarnic-Brașov, în valoare de 1,5 miliarde de euro, invocând clauze contractuale. În fapt, conorțiul nu reușise să strângă banii necesarii lucrării.

„Vinci Concession, Vinci Construction Grand Projets, Aktor Concession și Aktor, acționând în calitate de investitori în baza contractului de concesiune, prin prezenta ia act și aprobă încetarea contractului prin denunțarea unilaterală de către concesionar, și în consecință, toate societățile se consideră eliberate de oricare dintre și toate obligațiile și/sau răspunderile în bază sau în legătură cu contractul de concesiune, cu efect imediat de la data transmiterii prezentei notificări”, se arata într-o notificare trimisă de asociere Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, citată de Mediafax.

Consorțiul menționa un articol al contractului potrivit căruia oricare din părți poate renunța la contract în termen de 90 de zile de la data semnării acestuia, respectiv 15 ianuarie.

Cine este CCCC LTD

CCCC Ltd este cea mai mare companie de infrastructură din China și este listată la bursa din Hong Kong. CCCC Ltd a fost implicată în vara anului 2011 într-un scandal privind practici frauduloase în cadrul unui proiect de infrastructură rutieră în Filipine.

În urma unei anchete, Banca Mondială a anunțat în, în iulie 2011, excluderea companiei chineze CCCC Limited, precum și a tuturor filialelor acesteia, pe motiv de practici frauduloase, din proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere în Filipine.

Sancțiunea prevede că CCCC Limited nu va mai putea participa, timp de opt ani, din ianuarie 2009 până în ianuarie 2017, la licitații pentru nici un proiect finanțat de Banca Mondială pentru construcția de drumuri și poduri.

Tronsonul Comarnic-Brașov are o lungime de 58 de kilometri. Potrivit estimărilor, construcția ar fi trebuit să înceapă în 2009 și să finalizeze în acest an. Valoarea estimată a proiectului era de 982,85 de milioane de euro. Proiectul e împărțit în două: Comarnic-Predeal și Predeal-Brașov.

CLIC PE IMAGINE PENTRU A MĂRI

Aceiași ofertanți pentru Centura Sud a Bucureștiului și operarea autostrăzii Soarelui și pe București-Pitești

Trei dintre competitorii pentru obținrerea contractului pentru Comarnic-Brașov, au depus oferte autostrăzii de Centură Sud a municipiului București și operarea și întreținerea Autostrăzii București-Constanța și a Autostrăzii București-Pitești. Este vorba de consorțiul STRABAG SE/ VINCI S.A / VINCI Construction Grands Projects / VINCI Construction Terrassement / AKTOR S.A / AKTOR Concessions S.A, asocierea S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. și S.C. SPEDITION UMB S.R.L. ale lui Umbrărescu, precum și italienii de la IMPREGILO S. p.A și SALINI S.p.A.

Pentru același contract, potrivit CNADNR, ASTALDI CONCESSIONI S.R.L. / ASTALDI S.p.A / A4 și HOLDING S.p.A / S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L. / S.C. ASTALROM S.A.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”