Lipsa specialiștilor lovește din nou: Ce pierdieri au înregistrat companiile din România

Redactor:
Laura Albu
Lipsa specialiștilor lovește din nou: Ce pierdieri au înregistrat companiile din România
Peste jumătate dintre antreprenorii români (52%) spun că lipsa personalului calificat le generează pierderi financiare, care, estimate pentru întreaga economie, ajung la 7,1 miliarde euro, relevă studiul PwC European Private Business Survey.

Majoritatea antreprenorilor se confruntă cu lipsa candidaților mai ales atunci când vor să recruteze tehnicieni, personal administrativ sau experți în vânzări. România se plasează pe primul loc printre țările din Europa Centrală și de Est, având cel mai mare deficit de specialiști pentru aceste categorii de ocupații. 68% dintre antreprenori spun că găsesc greu personal tehnic, respectiv administrativ/de support, mai arată analiza.

„Dificultatea de a găsi angajați cu abilitățile necesare pentru anumite ocupații limitează potențialul de creștere al companiilor antreprenoriale și, implicit, al economiei țării. Estimările antreprenorilor arată că pierderile lor totale cauzate de lipsa forței de muncă se situează la 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB) al României. Migrația masivă a lucrătorilor români către statele din Vestul Europei, îmbătrânirea populației și programa educațională inadecvată sunt principalele motive care au condus la actuala situație de pe piața muncii”, declară Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Peste o treime dintre antreprenorii români (36%) arată că deficitul de talente le generează pierderi de până la 5% din cifra de afaceri, 10% indică pierderi între 5-10%, iar 6% spun că depășesc 10% din cifra de afaceri. Totuși, 48% arată că nu au pierderi din acest motiv.

Studiul mai arată că 50% dintre companii au probleme să angajeze personal de vânzări, 46% – ingineri, 40% – traineri și 22% – management superior. Pentru fiecare dintre aceste ocupații, România se află pe locul al doilea în regiune din punct de vedere al lipsei de personal, așa cum este perceput de antreprenori.

Angajarea specialiștilor în domeniul financiar contabil este considerate dificilă de 22% dintre respondenți, procent care situează România pe locul al treilea în Europa Centrală și de Est. Țara noastră este pe locul al șaptelea în regiunea însă, în privința angajării experiților digitali (18%)

La nivelul Europei Centrale și de Est, pierderile economice totale estimate din cauza deficitului de competențe ajunge la 358 miliarde de euro, valoare mai mare decât PIB-urile adunate ale Croației, Ungariei și Slovaciei.

Inchide