LISTA NOILOR TAXE care îi așteaptă pe români din prima zi a lui 2016

LISTA NOILOR TAXE care îi așteaptă pe români din prima zi a lui 2016
Publicat: 31/12/2015, 14:02

Reducerea TVA

Cea mai importantă măsură de relaxare fiscală pentru anul viitor vizează reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, care ar trebui să conducă la scăderea prețurilor cu 3,33%, dacă se transmite integral.

Totodată, taxa va scădea, de la 1 ianuarie, de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrările de cărți, manuale, ziare și reviste, nivel care se va aplica și pentru evenimentele sportive și culturale, în prezent fiind impusă o cotă de 24% pentru acestea.

O cotă de TVA de 9% se aplică anul următor și pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante și catering și furnizarea de apă.

Astfel, diminuarea taxei pe valoare adăugată va pune presiune pe prețuri și în prima parte a anului următor, după ce în 2015 reducerea cotei pentru alimente a dus inflația în teritoriu negativ.

Banca Națională estimează că rata anuală a inflației va înregistra valori negative până în mai 2016, urmând să revină în teritoriu pozitiv, astfel ca la finalul anului viitor să se plaseze la 1,1%, sub intervalul din jurul țintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

TVA mai mică ar putea antrena și o reducere a prețurilor la benzină și motorină de la începutul anului următor, însă ulterior acestea depind de evoluția cotației petrolului pe piețele externe, în contextul în care statul a menținut nivelul accizei, dar și supraacciza. Cea de a doua urmează să fie eliminată la începutul anului 2017. Taxele și accizele percepute de stat reprezintă peste jumătate din prețul carburanților.

Accize

Cursul de schimb în funcție de care ar urma să se calculeze acciza în 2016 este cel utilizat în 2014 și în acest an, de 4,7380 lei/euro, legislația prevăzând și o ajustare a acestuia cu rata inflației. Cum inflația a fost negativă, Ministerul Finanțelor a anunțat că va menține pentru anul următor același nivel al cursul.

În rândul produselor accizabile se regăsesc în prezent benzina, motorina, energia electrică, gazul natural, dar și produse precum alcoolul și țigările, cafeaua, unele bijuterii, confecții din blănuri și iahturi.

Noul Cod Fiscal elimină acciza pentru unele dintre aceste produse, cum ar fi cafeaua, blănurile și iahturile, în timp ce pentru băuturile alcoolice acciza coboară cu aproximativ 30%.

Acciza pentru carburanți și energia electrică rămne la același nivel, dar cea pentru țigarete va crește, iar în cazul țigărilor electronice va fi introdusă.

Prețul la energie

De asemenea, energia electrică se va ieftini de la 1 ianuarie, astfel că prețul electricității la consumator va fi mai mic cu 5-6%, după reducerea tarifelor de distribuție și a bonusului de cogenerare.

Și prețul gazelor naturale se va reduce, de la mijlocul anului viitor, pentru consumatorii industriali, care vor plăti cu 5%-6% mai puțin, în timp ce pentru consumatorii casnici evoluția depinde de calendarul de liberalizare a prețurilor.

Impozitul pe dividende

O modificare importantă din Codul Fiscal pentru anul 2016 vizează impozitul pe dividende, care va scădea de la 16% la 5% și se va aplica pentru câștigurile aferente acestui an, urmând ca din 2017 să se adauge o cotă de 5,5% datorată la bugetul de asigurări de sănătate, baza de calcul fiind plafonată superior la de cinci ori salariul mediu pe economie.

Impozitul pe venit

Pentru microîntreprinderi a fost majorat plafonul de venituri impozabile în care trebuie să se încadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, și s-a introdus un sistem diferențiat de cote de impozitare, între 1% și 3%, pentru stimularea înființării de locuri de muncă și pentru o distribuire mai echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu salariați și cele fără.

Astfel, noile cote de impozitare, valabile de la 1 ianuarie, sunt de 1% pentru microîntreprinderile cu peste 2 salariați (inclusiv), de 2% pentru cele cu un salariat și de 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați, de la 3% cotă generală de impozitare a veniturilor pe această categorie de firme.

Impozitul pe profit

În privința impozitului pe profit, cota generală rămâne cea de 16%, modificări fiind înregistrate punctual la bunurile pentru care se acordă facilitatea profitului reinvestit, precum și pentru unele cheltuieli deductibile.

Impozitul pe proprietate

Pe de altă parte, pentru anul următor sunt prevăzute și scumpiri sau creșteri de taxe, cea mai importantă referindu-se la impozitarea proprietăților.

În acest sens, autoritățile locale vor avea mai multă libertate, astfel că pot crește impozitele pentru clădirile rezidențiale, mai ales pentru cele în care se desfășoară activități economice.

De exemplu, impozitul datorat în 2015 pentru un apartament deținut de o persoană fizică a fost de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii. Din 2016, bugetul local va percepe un impozit diferențiat, în funcție de utilizarea construcției, respectiv pentru locuit, pentru activități economice sau mixt.

Pentru clădirile utilizate exclusiv ca locuințe, impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabilă a apartamentului, primăriile având posibilitatea să stabilească cota de impozitare, în acest interval.

În cazul în care în locuință își desfășoară activitatea o societate sau este sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsă între 0,2% și 1,3% din valoarea acesteia. Astfel, utilizarea în activități economice a locuinței aduce o creștere a impozitului de cel puțin două ori și de cel mult 13 ori. Creșterea impozitului în acest interval este condiționată de o reevaluare a locuinței în ultimii cinci ani. Dacă aceasta nu a avut loc, impozitul este stabilit la 2% din valoarea impozabilă.

Noul Cod Fiscal a introdus și creșteri ale valorilor necesare pentru stabilirea bazei impozabile în cazul acestor construcții.

Dacă o construcție este folosită atât pentru locuit, cât și pentru activități economice, impozitarea se realizează diferențiat, în funcție de suprafața destinată fiecărui scop. În astfel de cazuri, proprietarii de locuințe trebuie să depună la autoritatea locală o declarație specială până la finele lunii februarie.

Societățile care dețin în proprietate construcții trebuie să depună, de asemenea, o declarație specială de impunere, urmând să plătească în 2016 un impozit de 0,08-0,2% din valoarea impozabilă a construcțiilor rezidențiale pe care le dețin și de 0,2-1,3% din cea a construcțiilor nerezidențiale. Reevaluarea acestora se face la fiecare 3 ani, iar în lipsa acesteia cotele de impozitare cresc la 5%.

Pe lângă impozitele pentru locuințe, autoritățile locale au în 2016 și posibilitatea de a majora cu 500% impozitul pe clădirile și terenurile neîngrijite.

Impozite pentru PFA

Noul Cod Fiscal introduce obligații suplimentare și pentru persoanele fizice autorizate (PFA), care vor achita obligatoriu contribuția individuală pentru pensie, de 10,5% din venitul net realizat și plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie, chiar dacă sunt și salariate la un angajator. Totodată, dacă PFA vrea să beneficieze de pensia întreagă, trebuie să achite și contribuția care ar reveni angajatorului, de 15,8%, aplicată la veniturile pe care le obține din această activitate. În Codul Fiscal aplicat până la finele acestui an, PFA nu avea aceste obligații, dacă era și salariată.

Asigurări

Totodată, românii vor plăti mai mult anul viitor pentru asigurările auto obligatorii, în principal fiind cazul transportatorilor rutieri, care au demarat ample proteste la nivel național în cursul lunii decembrie și au cerut autorităților să intervină pentru rezolvarea problemei. Transportatorii au susținut că prețul polițelor RCA ar fi putut crește cu până la 400%.

Pentru a tempera aceste majorări, reprezentanții transportatorilor, ai companiilor de asigurări și ai Autorității de Supraveghere Financiară au încheiat, la finele lunii, un protocol care limitează creșterea RCA la 50% față de nivelul din iunie anul acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată