• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Listarea a 15% din Romgaz a fost aprobată de Guvern. Ce preț încearcă să obțină statul

Listarea a 15% din Romgaz a fost aprobată de Guvern. Ce preț încearcă să obțină statul
Guvernul se întâlnește astăzi în ședință extraordinară pentru modificarea strategiei de privatizare prin ofertă publică a Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz - S.A Mediaș. Listarea a 15% din Romgaz până la mijlocul lunii noiembrie este una dintre obligațiile asumate de Guvern în scrisoarea de intenție cu Fondul Monetar Internațional care a stat la baza ultimului acord de tip preventiv.

Statul vrea să vândă 15% din acțiunile Romgaz la prețuri între 24 și 32 lei pe titlu, estimând să obțină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) și 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmând să fie vândute, de luni, atât pe Bursa de la București, cât și pe cea de la Londra.

Guvernul a modificat astăzi strategia de privatizare prin ofertă publică a Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz – S.A Mediaș, în ședință extraordinară, urmând ca listarea să se finalizeze până la mijlocul lunii noiembrie. Termenul a fost asumat de Guvern în scrisoarea de intenție cu Fondul Monetar Internațional care a stat la baza ultimului acord de tip preventiv.

„Vindem 57 de milioane de acțiuni, la un preț între 24 și 32 de lei pe acțiune. E o companie care are viitor, sper să aibă cât mai mulți investitori”, a precizat ministrul pentru Energie, Constantin Niță, la finalul ședinței de Guvern.

Oferta publică inițială (IPO)va fi declanșată săptămâna viitoare, după obținerea aprobărilor necesare din partea ASF de către consorțiul de intermediere consorțiul de intermediere condus de Goldman Sachs și de Erste, din care mai fac parte BCR și Raiffeisen Capital&Investment.

„Vânzarea pachetului de acțiuni se va face prin oferirea de acțiuni și/sau certificate de depozit având la bază acțiuni suport pe piața de capital națională și reglementată internațional potrivit legislației privind piața de capital”, se  arată într-un comunicat al Guvernului.

Vânzarea pachetului de 15% din acțiunile Romgaz este una dintre restanțele Guvernului față de angajamentele luate în negocierile cu FMI. Inițial, tranzacția avea ca termen-limită luna martie a acestui an, așa cum era prevăzut în scrisorile de intenție din timpul guvernării Emil Boc. Termenul a fost renegociat și amânat până în luna octombrie 2013, însă întârzierile au făcut să fie decalat din nou.

Ulterior, statul va ceda pachetul majoritar de acțiuni. Acțiunile Romgaz vor fi listate după ce un consultant va evalua rezervele de gaze ale companiei. Evaluarea companiei ar fi trebuit să fie încheiată până la sfârșitul lunii iunie.

Inchide