Lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăștie a fost inaugurat

Lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăștie a fost inaugurat
Publicat: 14/11/2014, 15:44

Ioan Rus a ajuns, vineri, în jurul orei 12.00, pe lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăștie, situat între localitățile Săliște (Sibiu) și Cunța (Alba), transmite corespondentul MEDIAFAX.

După o scurtă discuție cu reprezentanții firmei constructoare, Ioan Rus a anunțat că, înainte de a decide dacă va fi deschis traficul rutier pe tronsonul de 22 de kilometri, va face o ultimă inspecție.

Însoțit de reprezentanții presei, ministrul a parcurs cu autoturismul întreaga distanță, iar la întoarcere s-a oprit în zona unde au avut loc alunecări de teren.

Reprezentanții firmei constructoare i-au explicat că mai sunt necesare lucrări de consolidare a terenului, dar că acestea pot fi făcute fără afectarea traficului rutier.

În jurul orei 13.30, în zonă a sosit cu un autocar și premierul Victor Ponta, însoțit de alți jurnaliști. Ministrul Ioan Rus s-a urcat în autocar, iar autovehiculul a plecat fără ca jurnaliștii sibieni să aibă posibilitatea de a urca.

După un timp, Ioan Rus a revenit la intrarea pe lotul 3 dinspre Sibiu, adică în zona localității Săliște, și a anunțat că autostrada poate fi deschisă.

„Autostrada poate fi deschisă și, în consecință, am să rog CNADNR și Poliția să ia măsurile necesare și să dea drumul la circulație”, a spus Rus.

Întrebat ce se întâmplă în zonele cu alunecări de teren, Rus a precizat: „Zonele sensibile vor fi monitorizate 24 de ore din 24 și vor fi utilaje în cazul în care va fi nevoie să se intervină. Pe cei 126 de kilometri de autostradă, astăzi, de la Sibiu la Deva, se poate circula în siguranță”.

Întrebat unde este premierul Victor Ponta, Rus a spus că acesta „avea un alt program”, dar că a constatat că se poate circula în siguranță.

Întrebat, de asemenea, ce a spus premierul despre autostradă, Ioan Rus a răspuns: „Mi-a spus să fiu sănătos”.

Ioan Rus a menționat că vineri a fost ultima zi de depunere a ofertelor pentru construcția drumul expres Sibiu-Pitești, fiind primite șase oferte.

De asemenea, ministrul a afirmat că până în 2016 se vor finaliza o mie de kilometri de autostradă, iar până în 2018 estimează că vor fi gata și „două autostrăzi transcarpatice”.

Ulterior, ministrul a plecat spre județul Alba, unde urma să semneze contractele de execuție pentru Autostrada Sebeș-Turda, loturile 1 și 2.

Loturile 1, 2 și 4 din Autostrada Sibiu-Orăștie au fost deschise traficului în decembrie 2013, lotul trei, de la Săliște la Cunța, rămânând însă în șantier din cauza alunecărilor de teren din zonă. Loturile 1, 2 și 4 ale acestei autostrăzi, cu o lungime totală de 60,5 kilometri, au fost realizate în urma unei investiții totale de 1,46 miliarde delei (326,5 milioane de euro), fără TVA.

Lotul trei are o lungime de 22 de kilometri, dintre care șase au fost afectați de alunecări de teren. Contractul pentru acest tronson a fost semnat în mai 2011, având o valoare de 182,9 milioane de euro. Cei 16 kilometri care erau finalizați din respectivul lot nu puteau fi dați în folosință deoarece nu exista nicio ieșire de pe autostradă între Săliște și Cunța.

De asemenea, între Orăștie și Deva se poate circula deja pe autostradă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase