Ludovic Orban, despre deficitul bugetar: Este îngrijorător! Trebuie să fim prudenți cu orice creștere a cheltuielilor. Nicio ţară afectată de pandemia nu a crescut pensii și salarii

Ludovic Orban, despre deficitul bugetar: Este îngrijorător! Trebuie să fim prudenți cu orice creștere a cheltuielilor. Nicio ţară afectată de pandemia nu a crescut pensii și salarii
Ludovic Orban spune că se pot organiza alegeri încondițiile actuale
Publicat: 29/07/2020, 16:41

Premierul României Ludovic Orban susține că procentul deficitului bugetar este unul îngrijorător, însă punctează faptul că este nevoie d eprudență în ceea ce privește orice creştere a cheltuielilor. De asemenea, acesta precizează că „nu am văzut până acum nicio ţară care să crească pensii şi salarii în această criză gravă sanitară care a generat o criză economică”.

Ludovic Orban explică și faptul că deficitul buget de anul acestea, 4,17% PIB, este cauzat în mare parte de criza economică provocată de pandemia de coronavirus, precum și de măsurile adoptate de stat în acest context.

Deficitul bugetar, îngrijorător: „Ne îndeamnă la foarte multă prudenţă în ceea ce priveşte orice creştere a cheltuielilor”

„Deficitul bugetar nu trebuie comparat cu deficitul bugetar din alţi ani. Nu numai România, toată lumea se confruntă cu o pandemie care a generat o criză economică foarte puternică. Această criză economică a dus la închiderea multor activităţi şi a generat scăderea veniturilor pe care le obţine statul român din taxe, impozite şi alte venituri. Deficitul este în mare parte rezultatul acestei crize economice provocate de epidemie. Eu cred că toate măsurile pe care le-am luat sunt măsuri care vor genera efecte favorabile pe termen mediu şi lung, faptul că am lăsat lichiditatea în piaţă către companii, la cetăţeni, la companii, prin amânarea plăţii ratelor la bănci pe o perioadă de nouă luni de zile pentru a lăsa lichidităţi, creşterea vitezei de rambursare a TVA, suspendarea popririlor şi a executărilor silite, amânări în ceea ce priveşte plata taxelor şi impozitelor – toate aceste măsuri au fost luate ca să asigure lichiditate, să existe resurse financiare care se mişcă pe piaţă. Deficitul este un deficit îngrijorător, de care trebuie să ţinem cont şi care ne îndeamnă la foarte multă prudenţă în ceea ce priveşte orice creştere a cheltuielilor”, explică primul ministru.

De asemenea, acesta punctează faptul că momentan Guvernul nu poate decide cu ce procent vor fi majorate pensiile întrucât nu există momentat datele economice, respectiv raportul semestrial privind situaţia bugetară şi financiară, prognozele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, precum și şi alte astfel de date furnizate de organisme internaţionale.

„Eu nu am văzut până acum nicio ţară care să crească pensii şi salarii în această criză gravă sanitară care a generat o criză economică, dar există o presiune asupra noastră şi vom creşte pensiile şi alocaţiile, dar cu un cuantum care să fie într-adevăr suportabil de către economia românească”, precizează Ludovic Orban.

Burduja, secretar de stat la Finanțe: Aproape jumătate din deficit a fost cauzat de pandemie. Ca să ai de unde să dai din buget, trebuie să produci

Și secretarul de sta în Ministerul de Finanțte Sebastian Burduja a vorbit la Gândul LIVE despre execuția bugetară la șase luni, cu un deficit consistent, și a atras atenția că o majorarea a beneficiilor, fie că sunt alocații, pensii sau alte forme de sprijin, poate fi operată, nu doar pe hârtie, doar dacă economia crește.

„Avem, ieri, execuția la 6 luni, avem un deficit destul de important, de peste 4%, peste jumătate din deficit a fost cauzat de această pandemie, de cheltuielile neprevăzute, și, sigur, am avut și venituri ceva mai mici, cam cu 1% mai mici decât în perioada similară a anului trecut”, a explicat Sebastian Burduja, la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....