FERMITATE | Care este mesajul transmis de premierul Orban sectorului agroalimentar românesc. „Să asigurăm şi un motor de creştere economică din zona agriculturii”

FERMITATE | Care este mesajul transmis de premierul Orban sectorului agroalimentar românesc. „Să asigurăm şi un motor de creştere economică din zona agriculturii”
Publicat: 27/03/2020, 07:23
Actualizat: 07/04/2021, 02:43

Domeniul agriculturii poate crește, inclusiv în această perioadă dificilă generată de criza pandemiei de COVID-19, în condițiile în care sunt gândite mecanisme de finanțare, proceduri de valorificare mai simplificate, precum și stimularea procesării materiei prime și a zootehniei, pentru că „va fi loc pe piaţă” și pentru a asigura „şi un motor de creştere economică din zona agriculturii”, i-a transmis premierul Ludovic Orban ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros.

„Va fi loc pe piaţă, este clar că aici avem un potenţial de dezvoltare pe care va trebui să-l valorificăm, pentru că este important pentru economia de ansamblu, pentru că, probabil, alte domenii îşi vor reveni un pic mai greu, iar aici, în domeniul agriculturii, se poate creşte, se poate fructifica potenţialul, aici trebuie gândite simplificări, trebuie gândite mecanisme de finanţare, trebuie să gândim proceduri de valorificare mai simplificate, chiar un echilibru între participarea la a câştiga pe lanţul de producţie al producătorului, procesatorului, de asemenea, stimularea procesării şi a zootehniei, care sunt în mod evident extrem de importante pentru că aici şi stăm prost – 30% pe porc, 55% pe pasăre – adică avem potenţial de creştere, care este conferit chiar şi numai de piaţa internă”, a afirmat Orban în ședința de Guvern de joi, 27 martie 2020.

În plus, prim-ministrul în exercițiu i-a solicitat șefului de la Agricultură să realizeze o analiză serioasă a situaţiei din agricultură, pentru a vedea care sunt oportunităţile şi cum pot fi acestea fructificate.

„Agricultura reprezintă clar un domeniu cu un potenţial de dezvoltare. Vă solicit să faceţi o analiză foarte serioasă a situaţiei, să vedem ce oportunităţi avem şi cum fructificăm aceste oportunităţi. Ştim foarte bine că, din păcate, noi nu acoperim nici consumul intern pe foarte multe categorii de produse şi aici cred că trebuie gândite pârghii de stimulare economică a companiilor, a fermierilor, a procesatorilor, astfel încât să creştem producţia şi implicit să asigurăm şi un motor de creştere economică din zona agriculturii”, mai spune Ludovic Orban.

La rândul său, ministrul de resort a răspuns că ministerul pe care îl conduce, acţionează pe două direcții. În primă instanță este vorba de monitorizarea zilnică a preţurilor, iar în al doilea rând prin legătura cu producătorii, procesatorii şi comercianţii.

„Zilnic monitorizăm preţurile la raft prin toţi oamenii noştri pe care îi avem în judeţe, pe de o parte, iar pe de altă parte ţinem legătura cu tot ceea ce înseamnă mediul asociativ, producători, procesatori şi comercianţi şi mai ales relaţiile dintre ei, mai ales că în această perioadă este foarte înţelept să înţeleagă şi ei, pentru că toţi trebuie să treacă prin această criză şi nimeni nu trebuie să piardă”, a afirmat Oros.

Ministrul Agriculturii a adăugat că, deocamdată, agricultura şi industria alimentară funcţionează, dar atunci când va fi nevoie, va interveni prin măsuri de sprijin şi scheme de ajutor de stat ca să încurajeze acele sectoare deficitare.

„Sunt într-adevăr produse deficitare, cel puţin la carnea de porc, unde noi producem doar 30% din consum. Asta se datorează în primul rând şi evoluţiei de doi ani de zile a pestei porcine africane, care a decimat fermele mari şi mai ales partea de reproducţie, şi mai puţin avem probleme la alte produse.

Sigur, noi gândim în paralel şi atunci când va fi nevoie – deocamdată agricultura şi industria alimentară funcţionează – dar atunci când va fi nevoie să intervenim prin măsuri de sprijin, prin scheme de ajutor de stat să încurajăm exact acele sectoare care sunt deficitare şi care ar putea fi un avantaj în această perioadă, să relansăm acele sectoare”, a conchis ministrul Agriculturii.

Deficit de balanță comercială

Anul trecut, țara noastră înregistra un deficit de 1,225 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu peste 8% faţă de 2018, când s-a cifrat la 1,133 miliarde de euro.

În ceea ce privește importurile de carne de porc, acestea s-au majorat în 2019 din punct de vedere valoric faţă de 2018, în condiţiile în care din punct de vedere cantitativ au scăzut uşor, ocupând însă în continuare prima poziţie în topul produselor aduse de pe piaţa externă.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019 au fost importate 288.417 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 629,5 milioane de euro, în timp ce anul anterior s-au adus de pe piaţa UE şi din ţări terţe 294.007 tone, în valoare de 519,2 milioane de euro.

Cu privire la exporturi, România continuă să obţină cele mai mari venituri din livrarea cerealelor în spaţiul intra şi extra comunitar, pe primul loc situându-se în 2019 porumbul, cu 1,243 miliarde de euro pentru o cantitate de 6,767 milioane de tone.

În urmă cu doi ani, România a contabilizat exporturi în cantitate de 4,68 milioane tone de porumb, cu o valoare de 876,5 milioane de euro.

Sursă foto: Gov.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari