“Go Agro” Conference. Adrian Pintea, Director General APIA: Fermierii nu mai stau până în ultima zi să depună cererea unică de plată. Eliberarea adeverințelor pentru credite durează mult mai puțin

“Go Agro” Conference. Adrian Pintea, Director General APIA: Fermierii nu mai stau până în ultima zi să depună cererea unică de plată. Eliberarea adeverințelor pentru credite durează mult mai puțin
Publicat: 25/03/2021, 18:36
Actualizat: 08/04/2021, 10:08

Spre deosebire de alți ani, campania de depunere a cererilor unice de plată la APIA merge mai bine în 2021, pentru că fermierii obțin acum adeverințele pentru credite în doar câteva zile, a declarat Adrian Pintea, șeful APIA, la Conferința digitală LIVE “Go Agro Conference, organizată de GÂNDUL, joi, 25.03.2021, online, din studioul Gandul LIVE.

Un lucru foarte important, mai ales că bugetul din acest an al Ministerului Agriculturii este mai mic, iar multe forme de sprijin s-au redus chiar până la jumătate sau au dispărut. Până la acest moment, numărul cererilor depuse era de peste 222.000, fiind acoperită o suprafață de peste un milion de hectare, un ritm de depunere superior celui înregistrat în perioada similară din 2020. Cât privește numărul de adeverințe solicitate pentru obținerea de credite de la instituțiile financiare, ele se apropie de 400.

‘APIA a încheiat convenții cu 20 de instituții bancare, asfel încât un fermier care vine să depună cererea unică de plată în câteva zile poate primi adeverință pentru a-și ridica suma în avans. Până în acest moment, au fost eliberate peste 386 de adeverințe care vin în sprijinul fermierilor pentru a-și putea încasa banii mult mai repede, nu este acelasi lucru să îi iei in martie sau în octombrie’’, a precizat Pintea.

Agenția a virat până în prezent circa 30 miliarde euro în conturile agricultorilor, începând cu anul 2007. Doar în acest an este vorba despre 2,5 miliarde euro, din care 1,8 miliarde au fost rambursați deja de CE.

Bani pentru capital de lucru

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat convenții pentru finanțarea capitalului de lucru cu instituții bancare și nebancare începând cu data de 15 martie, eliberând adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe (schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu) şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale), implementate de Agenție în cadrul Campaniei 2021.

Convențiile se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și non-bancare care au încheiat convenții cu APIA.

APIA eliberează, la solicitarea scrisă a fermierului, o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea unică de plată pentru anul 2021 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de mediu şi climă – M10, M11, M13.

De asemenea, prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenției și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

Valoarea creditului va fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Invitații noștri speciali la “Go Agro Conference” au abordat tema agriculturii în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali, pe data de 25 martie, de la ora 14:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?