Investiții. 30 de proiecte în infrastructura de irigații vor primi finanțare prin PNDR. Fondurile sunt nerambursabile

Investiții. 30 de proiecte în infrastructura de irigații vor primi finanțare prin PNDR. Fondurile sunt nerambursabile
Publicat: 28/01/2021, 15:59

30 din cele 95 de proiecte de investiții în infrastructura secundară de irigații, depuse anul trecut, au primit undă verde pentru finanțare și vor beneficia, în total, de 30 de milioane euro. Fondurile sunt nerambursabile și provin din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Anunțul a fost făcut joi, de reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sunt vizate proiectele depuse on-line în perioada 1 – 30 iulie 2020,  pe www.afir.info.

În total, 95 de proiecte de investiții în infrastructura secundară de irigații au atins sau depășit pragul de calitate lunar, stabilit la 70 de puncte. Beneficiarii eligibili ai celor 30 proiecte  selectate pentru finanțare, respectiv Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) vor primi fonduri nerambursabile de aproape 30 de milioane de  euro. Un nou raport pentru selecția restului de proiecte se află în faza procedurală avansată.

Până în prezent, de la lansarea PNDR 2020, pentru modernizarea și adaptarea infrastructurii de irigații au fost depuse 632 de cereri de finanțare conforme, prin care s-au solicitat peste 624 de milioane de euro.

În urma evaluării și selecției cererilor de finanțare depuse la AFIR, au fost încheiate 462 de contracte în valoare de 398,6 milioane de euro, iar AFIR a plătit deja beneficiarilor proiectelor de reabilitare a sistemului de irigații peste 222 de milioane de euro.

Fondurile europene acordate pentru irigații sunt 100% nerambursabile, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1 milion de euro. Prin proiect, beneficiarul poate realiza cheltuieli eligibile și poate achiziționa echipamente de irigat (în limita a maximum 30% din valoarea eligibilă a proiectului, din care s-a scăzut valoarea aferentă respectivelor echipamente de irigat).

Cheltuielile eligibile pentru sprijinul PNDR sunt modernizarea infrastructurii secundare de irigații, a clădirilor aferente stațiilor de pompare de punere sub presiune și/ sau racordarea la utilități, sisteme de contorizare a apei, inclusiv construcția sau modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat.

Cum arată variantele câștigătoare

Conform AFIR, un exemplu de proiect selectat pentru finanțare este cel depus de Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Mărculești SPPA (OUAI Mărculești), din județul Călărași pentru reabilitarea infrastructurii de irigații. Suprafața propusă pentru irigare prin proiect este de 2.908 hectare. Din valoarea totală a proiectului de 1,42 milioane de euro, valoarea eligibilă și finanțată reprezintă 1 milion de euro.

Conform Cererii de finanțare depuse la AFIR, beneficiarul finanțării PNDR va reabilita stația de punere sub presiune (SPPA) din punct de vedere arhitectural și structural – tencuieli, tâmplărie, acoperiș etc., va înlocui trei pompe (din șapte existente), va reface instalațiile hidromecanice, va înlocui echipamentele electrice și de automatizare și va monta un debitmetru.

De asemenea, beneficiarul va reabilita căminul de vane din zona stației de punere sub presiune și din zona lizierei (capace acces, vane), va reface capacele de acces în căminul de ramificație, va monta hidranți. Tot prin proiect, beneficiarul a propus achiziționarea unui pivot remorcabil (echipament pentru irigat) cu lungimea de 400 m.

Un alt exemplu de proiect selectat pentru finanțare este cel depus de OUAI Gheorghe Lazăr, din județul Ialomița, care are ca obiectiv modernizarea unor Stații de Pompare de Punere sub Presiune (SPP). Procesul este structurat pe patru componente: echipamente și instalații hidromecanice, echipamente si instalații electrice și automatizări, construcții și conducte.

În ceea ce privește construcțiile, de exemplu, se vor realiza lucrări de reparații ale platformei stației, ale clădirii aferente SPP, lucrări de reparații hidroizolație la acoperiș.

Reducerile procentuale de consum de apă în urma implementării proiectului în anul 1 vor fi de 22,66%. Suprafața netă deservită de proiect este de 2.054 hectare. Valoarea totală a proiectului este de 1,18 milioane euro, valoarea eligibilă, de 1 milion de euro fiind acoperită integral de finanțarea acordată prin PNDR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice