OPINIE | Ministrul care spune că plafonarea prețurilor la raft al alimentelor ar fi o prostie din punct de vedere economic, îndeamnă la oprirea războiului comercial

OPINIE | Ministrul care spune că plafonarea prețurilor la raft al alimentelor ar fi o prostie din punct de vedere economic, îndeamnă la oprirea războiului comercial
Ministrul Agriculturii este de părere că o plafonare a costurilor de achiziție al alimentelor ar fi „din punct de vedere economic o prostie mare”
Publicat: 27/03/2020, 08:15
Actualizat: 07/04/2021, 02:43

În contextul în care pandemia de COVID-19 a generat variații semnificative de prețuri la raft ale produselor agroalimentare, ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, este de părere că o plafonare a costurilor de achiziție al acestora ar fi „din punct de vedere economic o prostie mare” pentru că ar încuraja specula și îndeamnă la o încetare a ostilităților între producător, procesator și comerciant.

„Am văzut în ultima perioadă apeluri făcute de unii, să se plafoneze preţul la raft. Acest lucru este, din punct de vedere economic, o prostie mare. Pentru că dacă plafonăm doar preţul la raft, în primul rând îl distrugem pe producător, pe producătorul mic, care, de regulă, este român, pe de-o parte. Pe de altă parte, încurajăm specula.

Ceea ce încercăm să facem noi de două săptămâni, este să stăm cu fiecare reprezentant de produs la masă, producător-procesator-comerciant, şi încercăm să îi şi determinăm ca marja de adaos, marja de profit dintre fiecare verigă a acestui lanţ să fie discutată şi să o stabilim de comun acord, până trece această criză. După ce trece criza pot să îşi înceapă iarăşi războiul comercial între ei, dar până atunci încercăm să ne asigurăm că nu se întâmplă acest lucru”, a afirmat ministrul de resort.

În ceea ce privește plafonarea preţurilor la produse alimentare, și prim-ministrul Ludovic Orban a spus că este dificil de instituit un astfel de mecanism, deoarece s-ar crea un decalaj între cerere şi ofertă.

„În privința plafonării vă spun foarte clar că e greu de instituit un mecanism de plafonare, dacă nu aproape imposibil. Pentru că întotdeauna când se creează un decalaj între cerere și ofertă, acum a crescut exploziv cererea, la ofertă oarecum redusă, pentru că, hai să fim cinstiți, toate restricțiile de transport de marfă, toate problemele care au apărut în lanțul de producție și în general au generat discontinuități în aprovizionare și care au redus un pic oferta.

Or, în condițiile astea, și din cauza unei panici instituite artificial, de multe ori prin anunțuri și prin fake-news-uri, s-a generat o creștere a consumului și a cumpărărilor, s-a creat această oportunitate”, a menționat șeful Guvernului.

Liderul Executivului de la București este de părere că soluţia cea mai bună în această perioadă este de a creşte producţia şi de a avea permanent în vedere asigurarea unei oferte crescute, care să fie cât mai aproape de nivelul cererii.

„Eu vă spun limpede, sunt produse la care dacă se aplică mecanismul, pe care l-am văzut prin tot felul de năzdrăvănii de proiecte legislative, se va crea penurie. Produsele respective vor dispărea de pe piaţă şi abia atunci vor apărea cu adevărat probleme în momentul în care se fixează un preţ administrativ care nu are nicio legătura cu realitatea economiei de pe piaţă şi care nu ţine cont că foarte multe produs sunt importate şi că de multe ori există posibilitatea de a evita orice restricţie administrativă.

Adică este foarte simplu să fixezi un intermediar în import, cum fac mulţi şmecheri din Belize, sau din orice paradis fiscal, care (…) practic îţi aduc preţul la import la un preţ foarte mare. Or, practic, nu ai făcut nimic dacă ai instituit o plafonare, inclusiv în ceea ce priveşte teoriile de plafonare a adaosului comercial”, a mai spus premierul.

„Preţurile nu sunt atât de mici cum erau acum câteva luni”, Bogdan Chirițoiu

Nu în ultimul rând, în cadrul ședinței de Guvern, Ludovic Orban a spus că a discutat și cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, astfel încât să realizeze o evaluare a evoluţiei preţurilor pe diferite categorii de produse.

La rândul său, Chirițoiu a menționat că sunt totuși probleme în piață, dar nu și o disfuncționalitate generalizată.

„Noi avem o bază de date foarte bună a preţurilor, pentru că avem un proiect numit Monitorul Preţurilor, în care avem toate preţurile, la toate alimentele, din toate magazinele, din lanţurile din toată ţara. Unde nu stăm atât de bine, nu avem date din pieţe şi magazine mici şi asta am demarat împreună cu ANPC şi Ministerul Agriculturii, schimbăm date între noi, ca să avem o imagine ce se întâmplă şi în zona comerţului tradiţional.

Comerţul tradiţional este undeva la 40% din piaţă, 60% sunt magazinele din lanţurile de comercializare a alimentelor. Evident că lucrurile nu merg atât de bine, preţurile nu sunt atât de mici cum erau acum câteva luni. Sunt disfuncţionalităţi în piaţă, dar nu e o disfuncţionalitate generalizată. Vedem produse la care preţurile au scăzut, unele care rămân cumva constante şi câteva la care avem creşteri de preţuri”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a mai adăugat Autoritatea pe care o conduce, va interveni acolo unde vor exista suspiciuni de încălcare a legii, adăugând că în prezent există o investigaţie în aceste sens.

„Situația o monitorizăm. Acolo unde vom avea suspiciuni de încălcare a legii vom interveni. Avem deja o investigație în curs, pot să fie și altele, dar, repet, în momentul de față datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii piețe. Aș susține ceea ce a spus domnul ministru înainte și cred că într-adevăr este important să ne asigurăm că lanțul logistic funcționează bine, atât cel pe plan intern, cât și extern. Faptul că unele produse ne vin în perioada asta a anului, multe fructe și legume vin din Turcia, de exemplu, deci, cred că asta este foarte important, să ne asigurăm că mărfurile ajung la timp în magazine, dar, altfel, repet, piața pare să funcționeze bine în momentul de față pe partea de produse alimentare”, a conchis Chiriţoiu.

Sursă foto: Gov.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier