Fermier din Brașov, forțat să ducă 100 de vaci la abator: „Câştigurile erau bune, dar nu mai am ce să le dau de mâncare”

Fermier din Brașov, forțat să ducă 100 de vaci la abator: Câştigurile erau bune, dar nu mai am ce să le dau de mâncare
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 26/07/2022, 19:03
Actualizat: 26/07/2022, 19:10

Un tânăr fermier din Braşov a dat 100 de vaci la abator din cauza secetei. Acesta nu mai avea cu ce să hrănească animalele, din cauză că nu mai avea unde să le ducă la păscut.

Tânărul fermier, în vârstă de 28 de ani, este din comuna braşoveană Caţa și a renunţat la o sută de vaci, pe care le-a dat la abator. Motivul invocat de acesta este că nu mai avea cu ce să hrănească animalele, din cauza secetei din această vară şi a faptului că nu a primit un teren propriu de la primăria comunei pe care să poată paşte vitele.

„Am avut 122 de vaci de lapte şi dădeau chiar şi 2.000 litri de lapte pe zi. Am ajuns să dăm laptele şi cu 1 leu şi 80 de bani, chiar dacă anii trecuţi era 60 de bani, 80 de bani sau un leu litrul. Câştigurile erau bune, dar nu mai am ce să dau de mâncare la animale, din cauza secetei, aşa că am dus la abator 100 de vite”, povesteşte Dragoş Staicu.

Dragoş Nicolae Staicu a rămas cu doar 20 de vaci din rasa Bălţată Românească Roşu, după ce le-a dat pe celelalte la abator. Tânărul spune că a solicitat primăriei păşuni din urmă cu 8 ani, dar a tot fost amânat. Acesta și-a păscut vitele până acum pe terenurile tatălui său, chiar dacă în comună există suficiente păşuni. Cu toate acestea, fermierul nu îşi va schimba ocupaţia, menționează adevarul.ro.

„În comună sunt destul păşuni, aşa că o să cumpăr vaci de carne. E cheltuiala mai mică în cazul lor, pentru că nu e nevoie de atât de mulţi angajaţi şi aparatură pentru muls, iar cu banii din subvenţie pot cumpăra furaje”, a precizat tânărul fermier.