A început bătălia pentru energia ieftină: Hidroelectrica reziliază mai multe contracte cu unul dintre cei mai mari jucători din piața românească

Redactor:
Cezar Amariei
A început bătălia pentru energia ieftină: Hidroelectrica reziliază mai multe contracte cu unul dintre cei mai mari jucători din piața românească

Hidroelectrca a decis denunțarea mai multor contracte de vânzare a energiei electrice cu AIK Energy Ltd, unul dintre cei mai importanți jucători din România, cu o cotă de 42% din piața locală.

Potrivit surselor e-nergia.ro, contractele pe care le-a reziliat Hidroelectrica cu cel mai mare furnizor de energie din România aveau livrare anul viitor. La începutul lunii, și Complexul Energetic Oltenia a denunțat contractele cu acesta.

E-nergia.ro susține că este vorba de un total de 32.400 MWh pe care AIK Energy nu îi mai primește de la Hidroelectrica în primul trimestru al anului viitor. Rezilierea s-a datorat faptului că AIK nu a venit cu scrisoarea de garanție bancară necesară pentru a se începe livrarea energiei.

La începutul lunii decembrie, Complexul Energetic Oltenia rezilia, la rândul său, două contracte de vânzare de energie electrică pentru AIK: unul care viza livrarea în bandă pentru primul semestru al anului viitor și altul pentru trimestrul patru al acestui an. „Neîndeplinirea obligațiilor de plată de către AIK Eenrgy LTD Londra Sucursala București”, a fost motivul invocat de CE Oltenia în ambele situații.

Oferte mai bune decât ale producătorului

Conform e-nergia.ro, AIK este furnizorul cu cea mai bună ofertă concurențială de vânzare a energiei electrice către consumatorii casnici, mai bună chiar și decât a Hidroelectrica, de unde achiziționa, parțial, energia electrică pentru furnizarea către proprii clienți.

La începutul acestui an, mai exact în aprilie, grupul AIK Energy format din AIK Energy România și AIK Energy Ltd. era cel mai mare furnizor angro din piață (alții decât producătorii). La nivel separat, se clasau imediat după Engie România (25,4%) cu 25,2 procente pentru AIK Energy România și 17,1 pentru AIK Energy Ltd.

AIK Energy a avut oferte extrem de tentante și pentru consumatorii casnici de gaz, dar în noiembrie i-a informat că nu le mai poate furniza serviciul.

„Vă informăm că începând cu data de 18.11.2020, pe fondul unor limitări de ordin tehnic și logistic intervenite în activitatea subscrisei, ați fost preluat automat de furnizorul de ultimă instanță desemnat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în condițiile legii, astfel încât alimentarea cu gaze naturale să nu fie afectată de neajunsurile limitărilor menționate”, suna anunțul transmis de AIK Energy beneficiarilor.

În cazul energiei electrice, AIK trebuie să cumpere din alte surse. Dacă nu-și poate onora serviciile, clienții săi vor fi preluați de unul dintre Furnizorii de Ultimă Instanță, până când vor încheia un nou contract cu un alt furnizor.

Marile mișcări de pe piața energiei electrice apar în contextul anunțatei liberalizări a prețului către populație. Aceasta ar urma să se producă de la 1 ianuarie 2021 și ar putea fi urmată de o eventuală creștere cu valori cuprinse între 13% şi 26%, fapt ce i-a determinat pe reprezentanții Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI) să ceară amânarea cu șase luni a implementării deciziei.

 

Mutare de titlu pentru Universitatea Craiova. Revenire surprinzătoare la echipa lui Ouzounidis: "E nerăbdător să...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Oana Roman, RĂZBOI cu foștii socri! Ce i-au făcut fiicei ei: „Copilul ăsta ce vină...
Dezvăluiri despre mafia permiselor din Ucraina, după cazul Florinel Coman! Cât e șpaga în România...
Topul inedit în care Bucureștiul e pe locul trei în lume. Parisul sau Hong Kong,...
Anthony Fauci: Noile date sugerează că simptomele Covid pot dura până la 9 luni. Cu...
BANCUL ZILEI – Ion investește într-un startup cu profil sexual
Diana Șoșoacă are contul de Facebook blocat pentru jigniri: „Doar eu și Trump mai suntem...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Toți românii trebuie să afle urgent: cum plătești mai puține taxe la stat. E extrem...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide