DECIZIE ICCJ: Actualul sistem de distribuție a energiei electrice din România este conform cu legile liberei concurențe

DECIZIE ICCJ: Actualul sistem de distribuție a energiei electrice din România este conform cu legile liberei concurențe
Publicat: 14/05/2021, 12:53
Actualizat: 14/05/2021, 12:53

După cinci ani de judecată în fața Curții de Apel București și a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) și două sesizări de neconstituționalitate pronunțate ulterior, soluția dată în recurs de ICCJ a consfințit conformitatea actualului sistem de distribuție a energiei electrice, a anunțat RTPR, casa de avocatură care a reprezentat statul în procesul deschis de operatorul RCS – RDS.

Intenția grupului de comunicații de a intra pe piața distribuției de energie, din urmă cu cinci ani, a fost respinsă astfel că două societăți din grupul RCS-RDS  au reclamat în instanță situația, invocând legislația privind concurența.

Anterior pronunțării instanței în acest proces, la solicitarea Digi24, președintele ANRE, Niculae Havrileţ, preciza faptul că o companie nouă de distribuție nu poate intra pe piață ”pentru că în momentul în care se concesionează acest serviciu există termene foarte lungi, de obicei serviciile se concesionează pe 49 de ani cu drept de prelungire”.

RCS – RDS a solicitat obținerea unei autorizații de distribuție în județul Oradea, unde operează compania de distribuție Electrica. În august 2020, ANRE a emis Ordinul 73, prin care orice companie care vrea să-şi facă propria reţea de distribuţie trebuie să ceară acordul firmei care distribuie deja energie în zonă, numită distribuitor concesionar. De aici a izbucnit procesul în instanță, pentru că, practic, orice nou-venit pe piața de distribuție energie electrică trebuie, conform actualelor reglementări, să obțină acordul distribuitorului existent, ceea ce, teoretic și practic, este aproape imposibil.

O soluție contrară ar fi dinamitat actualul sistem, punând în pericol caracterul de serviciu public al distribuției de energie, sunt de părere avocații RTPR. Argumentele echipei conduse de partenerul Valentin Berea, din care a făcut parte și Alexandru Stănoiu, Counsel, au arătat că actualul sistem de concesionare nu înlătură concurența și nici nu înfrânge principiul libertății economice.

Manifestarea concurenței are loc la momentul licitației privind acordarea dreptului de concesiune a acestui serviciu de interes public, drept care, odată acordat, are un caracter exclusiv.

Suntem bucuroși că avem în sfârșit o soluție definitivă în acest dosar în care adversarii ne-au ridicat probleme foarte interesante de contencios administrativ și constituțional.

Problema de fond a vizat relația dintre modul de reglementare a serviciilor publice de interes general, așa cum este distribuția energiei electrice, și principiile generale privind libera concurență și libertatea economică – Valentin Berea, RTPR

Monopolul natural conferit prin lege și contractele de concesiune distribuitorilor de energie electrică nu este compatibil cu libera concurență, spune acesta și adaugă faptul că beneficiile concurenței se manifestă în acest „sector în principal la nivelul furnizării de energie, care este în prezent o piață liberalizată”. Casa de avocatură apreciază că este vorba despre ”o chestiune de oportunitate legislativă, pe care o instanță de judecată nu o poate cenzura, pentru că ar încălca principiul separației puterilor în stat”.

”Competiţia dintre mai multe firme ar trage preţurile în jos, ar îmbunătăţi serviciile şi ar duce reţele acolo unde actualele companii nu au ajuns, a declarat Remus Borza, administrator Hidroelectrica, referitor la subiectul monopolului pe piața energiei, pentru Digi24.

Echipa de litigii a RTPR este formată din 10 avocați specializați în arii de excelență precum concurență, proprietate intelectuală, arbitraje, contencios constituțional, litigii fiscale, GDPR, litigii în domeniul tehnologiei și de natură reglementară. RTPR este una dintre cele mai experimentate și apreciate firme de avocatură din România, recunoscută ca atare de Legal 500, Chambers și IFLR 1000 – cele mai reputate ghiduri juridice internaționale – care includ în mod constant RTPR pe primele poziții în clasamentele realizate pentru diferite arii de practică, printre care Drept bancar și finanțări, Corporate/M&A, Piețe de capital, Soluționarea disputelor, Dreptul Concurenței, Energie și resurse naturale, Real estate și Construcții, Dreptul Muncii și Dreptul Proprietății Intelectuale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Alertă maximă la Palatul Buckingham. Ce se întâmplă cu Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu