Factura de curent: Fără nicio legătură cu liberalizarea pieței de energie, prețurile cresc cu 7% pentru toți consumatorii din ianuarie 2021. Care este motivul?

Redactor:
Cezar Amariei
Factura de curent: Fără nicio legătură cu liberalizarea pieței de energie, prețurile cresc cu 7% pentru toți consumatorii din ianuarie 2021. Care este motivul?

Facturile la curentul electric vor crește cu cel puțin 7% atât pentru utilizatorii casnici cât și pentru cei non-casnici, în contextul impus de prețul de producție al lunii decembrie 2020, spune Felix Căprariu, președintele Asociației Teritoriale pentru Energie și Eficiență Energetică (ATEEE). Reprezentanții Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) iau în calcul înființarea propriului furnizor.

Cei șapte milioane de consumatori casnici și aproape alte două milioane din zona instituțiilor sau a companiilor vor achita, probabil, facturi mai mari la consumul de energie electrică.

„Pentru că în decembrie anul trecut, costul de producție a curentului a fost de 1.200 lei/ mW, putem spune că în luna februarie vom avea o creștere de 7%, minimum, indiferent de tipul de consumator, și discutăm de o piață comună, impactul pe creștere este identic”, a declarat luni Căprariu, în cadrul unei conferințe de presă.

Măsuri urgente cerute ANRE

Președintele ATEEE i-a reproșat Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) că nu informează corespunzător clienții, indiferent de natura lor. În acest context a solicitat de urgență derularea unei campanii de informare la nivel național prin toate canalele mass-media, de către ANRE și Ministerul Energiei, privind facilitățile de care dispun consumatorii prin liberalizarea pieței prin prezentarea modului de verificare a prețului optim pentru fiecare tip de consumator.

ATEEE mai solicită posibilitatea schimbării furnizorului de energie în maxim 24h prin simpla notificare, pe motiv de preț competitiv precum și lansarea urgentă a pachetului legislativ „Energie curată”. Acesta implementează conceptului de single preț pe piața de echilibrare și utilizare a platformelor europene aferente pieței de echilibrare, preț ce influențează costul de producție pentru energie.

IMM-urile vor propriul furnizor de energie electrică

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă că există o îngrijorare și din perspectiva întreprinderilor mici și mijlocii pentru posibilitatea creșterii prețurilor la energia electrică.

În acest context, a solicitat ca în cadrul Consiliului Consultativ al ANRE să existe un reprezentant al întreprinderilor mici și mijlocii, a cerut luarea unor măsuri de sprijin și a anunțat demararea unor discuții pentru a avea un furnizor propriu al IMM-urilor.

„Cred că se impune un ajutor de stat pentru ceea ce înseamnă susținerea costurilor pentru energie și, în egală măsură, o să avem discuții cu privire la posibilitatea înființării a unui furnizor propriu de energie care să agregheze nevoile întreprinderilor mici și mijlocii, astfel încât să ne putem reprezenta cu mai multă putere”, a spus Jianu.

O decizie ar putea fi luată la sfârșitul lunii, în cadrul Consiliului Național al IMM, când se va discuta oportunitatea unei astfel de măsuri.

Cât privește consumatorii casnici, de la începutul anului ANRE nu mai intervine în determinarea prețului iar utilizatorii trebuie să decidă singuri către cine se îndreaptă, în condițiile în care sunt prefigurate la unii furnizori majorări de tarif și de 26%. Noile contracte de furnizare pot fi încheiate până pe data de 31 martie 2021.

 

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide