Propunere legislativă. Guvernul anunță „suplimentul pentru energie” în cazul anumitor categorii sociale. Vezi cine poate beneficia și cât primește

Propunere legislativă. Guvernul anunță „suplimentul pentru energie” în cazul anumitor categorii sociale. Vezi cine poate beneficia și cât primește
Publicat: 14/01/2021, 12:02

În funcție de venituri și de tipul de energie folosit, categoriile considerate vulnerabile pot primi lunar un ajutor de stat de câteva zeci de lei. Legea este deocamdată în analiză și ar putea fi aplicată din 1 septembrie.

În ședința de guvern de miercuri a fost propus un proiect de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, proiect rămas deocamdată în analiză, după ce anterior a fost în dezbatere publică.

Legea „consumatorului vulnerabil” își propune sprijinirea celor aflați în „sărăcie energetică”. Așa este numită situația în care, din cauza combinației între veniturile mici, costurile ridicate la energie și eficiența energetică scăzută a locuinței, o persoană sau o gospodărie nu își permit asigurarea nevoilor energetice minimale, la nivelul unui trai decent.

Una dintre principalele prevederi se referă la „suplimentul pentru energie” ce vizează acordarea unui sprijin lunar celor ale căror venituri se situează sub 810 lei/ persoană în cazul familiilor și de 1445 lei, în cazul celor singuri.

Câți bani se acordă

Conform propunerii legislative, cei cu venituri mici vor primi lunar acel „supliment pentru energie”, calculat în funcție de sursele de furnizare, în cuantum de 30 lei pentru consumul de energie electrică, 10 lei pentru gazele naturale, 10 lei pentru energie termică și 20 lei pentru combustibili solizi (lemne, cărbuni) și petrolieri.

Suplimentul se acordă lunar, pe tot parcursul anului și se plătește direct furnizorului, cu excepția banilor pentru combustibili solizi sau petrolieri, care se dau beneficiarului.

În situația în care singura sursă de energie utilizată este cea electrică, cuantumul suplimentului este de 50 lei.

Pentru a beneficia de el, solicitanții trebuie să depună la primăria de care aparțin o cerere însoțită de documentele doveditoare privind componența familiei și veniturile realizate de membri acesteia.

În maximum 30 de zile de la data depunerii cererii, primarul emite dispoziția de acordare sau de respingere a cererii, pe care o comunică titularului în termen de cinci zile lucrătoare de la emitere.

Ajutorul de încălzire

Aceeași lege prevede și un sprijin financiar pentru încălzirea locuinței, pe durata a cinci luni: din 1 noiembrie până pe 31 martie. Beneficiarii se încadrează în același barem al veniturilor iar sumele se achită direct furnizorului.

Consumul mediu lunar, măsurat în gigacalorii, necesar încălzirii locuinței, este stabilit în funcție de numărul de persoane, tipul de locuință și una dintre cele trei zone în care a fost împărțită România, în funcție de temperatură: rece, temperată sau caldă.

Conform unui raport EUROSTAT, în 2019 rata persoanelor aflate în risc de sărăcie din România era de 23,8%, mai mult cu 0,3% față de anul 2018 și cu 7% peste media europeană.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Cât de mult a slăbit Oana Roman! Acum vrea să apeleze la operații estetice...
Ce se întâmplă dacă iei antiinflamatoare prea des. Ai putea ajunge să ai nevoie de...
O mai știi pe Irina de la A.S.I.A? Uite cum arată la 42 de ani,...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Incendiu la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Bilanţ: 31 persoane evacuate VIDEO
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Un spion chinez a fugit în SUA și ar fi divulgat date despre originea COVID....
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Adresa de domiciliu ar putea dispărea de pe buletinele românilor. Explicația dată de USR-PLUS
S-a dat lege! Sunt vizați toți pensionarii din țară. Ce se întâmplă cu pensiile
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Vestea care cutremură lumea muzicii românești: Celebrul artist a murit la doar 49 de ani
România, lovitura SUPREMĂ pentru unguri! ȘOC TOTAL la Budapesta
Demisie șoc la PRO TV. O mare vedetă a renunțat
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Lacul din România care deţine 3 recorduri mondiale se redeschide vineri pentru scăldat. Apa lacului...