Propunere legislativă. Guvernul anunță „suplimentul pentru energie” în cazul anumitor categorii sociale. Vezi cine poate beneficia și cât primește

Propunere legislativă. Guvernul anunță „suplimentul pentru energie” în cazul anumitor categorii sociale. Vezi cine poate beneficia și cât primește
Publicat: 14/01/2021, 12:02

În funcție de venituri și de tipul de energie folosit, categoriile considerate vulnerabile pot primi lunar un ajutor de stat de câteva zeci de lei. Legea este deocamdată în analiză și ar putea fi aplicată din 1 septembrie.

În ședința de guvern de miercuri a fost propus un proiect de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, proiect rămas deocamdată în analiză, după ce anterior a fost în dezbatere publică.

Legea „consumatorului vulnerabil” își propune sprijinirea celor aflați în „sărăcie energetică”. Așa este numită situația în care, din cauza combinației între veniturile mici, costurile ridicate la energie și eficiența energetică scăzută a locuinței, o persoană sau o gospodărie nu își permit asigurarea nevoilor energetice minimale, la nivelul unui trai decent.

Una dintre principalele prevederi se referă la „suplimentul pentru energie” ce vizează acordarea unui sprijin lunar celor ale căror venituri se situează sub 810 lei/ persoană în cazul familiilor și de 1445 lei, în cazul celor singuri.

Câți bani se acordă

Conform propunerii legislative, cei cu venituri mici vor primi lunar acel „supliment pentru energie”, calculat în funcție de sursele de furnizare, în cuantum de 30 lei pentru consumul de energie electrică, 10 lei pentru gazele naturale, 10 lei pentru energie termică și 20 lei pentru combustibili solizi (lemne, cărbuni) și petrolieri.

Suplimentul se acordă lunar, pe tot parcursul anului și se plătește direct furnizorului, cu excepția banilor pentru combustibili solizi sau petrolieri, care se dau beneficiarului.

În situația în care singura sursă de energie utilizată este cea electrică, cuantumul suplimentului este de 50 lei.

Pentru a beneficia de el, solicitanții trebuie să depună la primăria de care aparțin o cerere însoțită de documentele doveditoare privind componența familiei și veniturile realizate de membri acesteia.

În maximum 30 de zile de la data depunerii cererii, primarul emite dispoziția de acordare sau de respingere a cererii, pe care o comunică titularului în termen de cinci zile lucrătoare de la emitere.

Ajutorul de încălzire

Aceeași lege prevede și un sprijin financiar pentru încălzirea locuinței, pe durata a cinci luni: din 1 noiembrie până pe 31 martie. Beneficiarii se încadrează în același barem al veniturilor iar sumele se achită direct furnizorului.

Consumul mediu lunar, măsurat în gigacalorii, necesar încălzirii locuinței, este stabilit în funcție de numărul de persoane, tipul de locuință și una dintre cele trei zone în care a fost împărțită România, în funcție de temperatură: rece, temperată sau caldă.

Conform unui raport EUROSTAT, în 2019 rata persoanelor aflate în risc de sărăcie din România era de 23,8%, mai mult cu 0,3% față de anul 2018 și cu 7% peste media europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Decizie ireală în dosarul lui Vlad Pascu. Părinții victimelor sunt revoltați după ce au aflat...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
VIDEO Dubla sinucidere din Hunedoara. Drama tatălui care a încercat să-și salveze fiica, dar a...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Tatăl uneia dintre fetele care s-au sinucis în Uricani nu a mai aşteptat salvatorii şi...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Cine este bărbatul al cărui braț a fost găsit în Dragoslavele? Antebrațul acestuia a fost...
„Am avut sentimentul că trec prin iad” Daciana Sârbu, despre divorțul de Victor Ponta. Când...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
David Popovici a cucerit-o pe Zsuzsanna Jakabos, cea mai frumoasă înotătoare a Ungariei
Mai mulți ROMÂNI au intrat în CARTEA RECORDURILOR după ce au descoperit...
RUSIA sperie OMENIREA! Sunt gata de Al Treilea Război Mondial!
Bradul de Crăciun: natural sau artificial. Cum să păstrezi prospețimea pomului natural
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...