Marcel Ciolacu, despre taxe și impozite: Avem cea mai mare EVAZIUNE din Europa şi avem cele mai mici taxe. Ceva nu funcţionează

Publicat: 27/04/2024, 14:39
Actualizat: 27/04/2024, 21:54

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România se confruntă cu cel mai mare nivel de evaziune fiscală din Europa, în ciuda faptului că are unele dintre cele mai mici taxe. El afirmă că în această situaţie ceva nu funcţionează.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, dacă a vorbit cu ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, care susţine că nu ajung bani pentru toate cheltuielile din acest an.

Eu sunt obişnuit cu domnul Boloş. Şi dumneavoastră sunteţi obişnuit. În fiecare an la construcţia… se întâmplă astfel de lucruri când vine rectificarea şi anul trecut era la fel. Când am preluat funcţia de prim-ministru, aveam deficit 6,8.  Şi toată lumea a zis că va fi o tragedie, o catastrofă şi Comisia. M-am dus la Comisie, am stat de vorbă şi am găsit mecanisme cu domnul Boloş astfel încât s-au dus… Noi vrem să facem investiţii de aproape 100 de miliarde anul acesta. Va fi un record.  Sustenabilitatea economiei româneşti este în acest moment bazată pe investiţii. A crescut consumul. M-am uitat pe cifrele din ianuarie şi februarie. A început să crească consumul. ANAF au spus că colectează. Au colectat.  Ştiu că e o plăcere, mai ales în spaţiu public, cu mărirea de taxe şi impozite, a explicat liderul PSD.

Referitor la posibilele creșteri de taxe și impozite din 2025, premierul a respins această idee, descriind-o ca fiind nefondată.

Este o prostie. Sunt anumite lucruri punctuale care trebuiesc discutate. O reformă fiscală se va pune în aplicare, cred că prin anul 2026, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă un impozit progresiv, Ciolacu a preferat să descrie situația ca „o așezare fiscală” necesară.

O aşezare fiscală, de altfel trecută de către USR, Orban, Cîţu, cine o fi fost pe atunci. Noi nu aveam acces la acele informaţii, până la urmă, publice. Toate acele lucruri erau secrete. Acea reformă fiscală nu se pune în aplicare în anul fiscal respectiv, deci are efecte… e un delay de un an de zile, sunt şase luni conform legii, fiindcă vii cu reformă, nu vii cu măsuri fiscale. Noi am scos din excepţii şi vedem cu digitalizarea şi am promis foarte clar, nu se vorbeşte, întâi să-şi facă datoria statului român. Întâi statul, după 32 de ani, vorbim concret de digitalizarea ANAF-ului. Lucru pe care îl vom finaliza anul acesta. Vom încerca să…  A început să scadă un pic din gap-ul de TVA, care e cel mai mare, a transmis Marcel Ciolacu.

Premierul a mai declarat că România are cea mai mare evaziune din Europa, dar şi cele mai mici taxe.

Avem cea mai mare evaziune din Europa şi avem cele mai mici taxe. Eu înţeleg că atunci când ai cele mai mici taxe, măcar pe alea să le plătim. Noi avem şi taxe mici şi avem şi evaziune mare. Deci ceva nu funcţionează. Primul lucru este digitalizarea. Nu există impozitare progresivă la companii. Impozitarea companiilor e impozitarea companiilor. Cum de altfel şi impozitul unic, acea cotă unică de impozitare, nu poate să fie 0,5, 9, 16, 19. Unde mai e…  Mai aud colegii din coaliţie, domnule, noi rămânem cu taxa unică. Care e taxa unică, că nu o înţeleg? Şi am dat câteva exemple. Eu nu pot să cumpăr un teren cu 1000 de euro, pe persoană fizică, şi să-l vând pe urmă cu 10 milioane de euro şi să fiu impozitat cu 10%. Fiindcă nu se întâmplă acest lucru niciunde în lumea asta.  Până la un anumit prag…Alea sunt venituri, aşa-numitele venituri excepţionale. care trebuiesc impozitate pe trepte. Aia o impozitare progresivă, a mai declarat Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre plata PENSIILOR înainte de Paști

Marcel Ciolacu, despre SALARIUL minim european: De la 1 iulie va începe mecanismul de implementare

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Intervenție jenantă la Cluj-Napoca: O polițistă a pulverizat spray lacrimogen în fața colegului ei
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ce a dus la ruptura dintre Florin Piersic și fiul său: „Îmi e greu să...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Cutremur după gratii. Elena UDREA a...
Pașaportul va putea fi livrat va orice adresă. Legea a intrat în vigoare
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic! Maestrul avea septicemie: ”S-au infectat...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Test de cultură generală. Ce țară folosește 99% energie regenerabilă?