Marcel Ciolacu, despre taxe și impozite: Avem cea mai mare EVAZIUNE din Europa şi avem cele mai mici taxe. Ceva nu funcţionează

Publicat: 27/04/2024, 14:39
Actualizat: 27/04/2024, 21:54

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România se confruntă cu cel mai mare nivel de evaziune fiscală din Europa, în ciuda faptului că are unele dintre cele mai mici taxe. El afirmă că în această situaţie ceva nu funcţionează.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, dacă a vorbit cu ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, care susţine că nu ajung bani pentru toate cheltuielile din acest an.

Eu sunt obişnuit cu domnul Boloş. Şi dumneavoastră sunteţi obişnuit. În fiecare an la construcţia… se întâmplă astfel de lucruri când vine rectificarea şi anul trecut era la fel. Când am preluat funcţia de prim-ministru, aveam deficit 6,8.  Şi toată lumea a zis că va fi o tragedie, o catastrofă şi Comisia. M-am dus la Comisie, am stat de vorbă şi am găsit mecanisme cu domnul Boloş astfel încât s-au dus… Noi vrem să facem investiţii de aproape 100 de miliarde anul acesta. Va fi un record.  Sustenabilitatea economiei româneşti este în acest moment bazată pe investiţii. A crescut consumul. M-am uitat pe cifrele din ianuarie şi februarie. A început să crească consumul. ANAF au spus că colectează. Au colectat.  Ştiu că e o plăcere, mai ales în spaţiu public, cu mărirea de taxe şi impozite, a explicat liderul PSD.

Referitor la posibilele creșteri de taxe și impozite din 2025, premierul a respins această idee, descriind-o ca fiind nefondată.

Este o prostie. Sunt anumite lucruri punctuale care trebuiesc discutate. O reformă fiscală se va pune în aplicare, cred că prin anul 2026, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă un impozit progresiv, Ciolacu a preferat să descrie situația ca „o așezare fiscală” necesară.

O aşezare fiscală, de altfel trecută de către USR, Orban, Cîţu, cine o fi fost pe atunci. Noi nu aveam acces la acele informaţii, până la urmă, publice. Toate acele lucruri erau secrete. Acea reformă fiscală nu se pune în aplicare în anul fiscal respectiv, deci are efecte… e un delay de un an de zile, sunt şase luni conform legii, fiindcă vii cu reformă, nu vii cu măsuri fiscale. Noi am scos din excepţii şi vedem cu digitalizarea şi am promis foarte clar, nu se vorbeşte, întâi să-şi facă datoria statului român. Întâi statul, după 32 de ani, vorbim concret de digitalizarea ANAF-ului. Lucru pe care îl vom finaliza anul acesta. Vom încerca să…  A început să scadă un pic din gap-ul de TVA, care e cel mai mare, a transmis Marcel Ciolacu.

Premierul a mai declarat că România are cea mai mare evaziune din Europa, dar şi cele mai mici taxe.

Avem cea mai mare evaziune din Europa şi avem cele mai mici taxe. Eu înţeleg că atunci când ai cele mai mici taxe, măcar pe alea să le plătim. Noi avem şi taxe mici şi avem şi evaziune mare. Deci ceva nu funcţionează. Primul lucru este digitalizarea. Nu există impozitare progresivă la companii. Impozitarea companiilor e impozitarea companiilor. Cum de altfel şi impozitul unic, acea cotă unică de impozitare, nu poate să fie 0,5, 9, 16, 19. Unde mai e…  Mai aud colegii din coaliţie, domnule, noi rămânem cu taxa unică. Care e taxa unică, că nu o înţeleg? Şi am dat câteva exemple. Eu nu pot să cumpăr un teren cu 1000 de euro, pe persoană fizică, şi să-l vând pe urmă cu 10 milioane de euro şi să fiu impozitat cu 10%. Fiindcă nu se întâmplă acest lucru niciunde în lumea asta.  Până la un anumit prag…Alea sunt venituri, aşa-numitele venituri excepţionale. care trebuiesc impozitate pe trepte. Aia o impozitare progresivă, a mai declarat Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre plata PENSIILOR înainte de Paști

Marcel Ciolacu, despre SALARIUL minim european: De la 1 iulie va începe mecanismul de implementare

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum putea fi evitată tragedia de pe Jepii Mici. „Apariția ursului nu a fost accidentală”
Nimic nu e aşa cum s-a crezut! Mama Mariei Diana a spus cine era băiatul...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs
Democrații sunt șocați, uluiți și furioși. Ce s-a aflat despre starea lui Biden: „O operațiune...
Rezultatele autopsiei Dianei Maria! Se schimbă tot ce se ştia despre moartea ei: nu a...
Cât va dura mariajul lui Smiley cu Gina Pistol? Carmen Harra a dat VERDICTUL. „Ea...
Produsele cu care vânzătorii de pe litoral au dat lovitura. Se vând ca pâinea caldă,...
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Ce se întâmplă cu Ordonanța OUG 84 antidrog după protestul organizat de comunitatea Declic. Premierul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
În mai, salariul mediu net a scăzut cu 1,9% faţă de luna aprilie. Cum explică...
Descoperire TULBURĂTOARE despre apa de băut din Europa
Dispare interdicția. Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Valabil din 8 august
Bani pentru cei care dețin animale de companie. Se dau câte 550 de euro
Cum a reacționat un britanic care a călătorit cu trenul în România, la clasa I....
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra...
Incident neașteptat la Beach, Please! 2024: "Dați-ne niște apă că leșină". Ce s-a întâmplat în...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Astronomii au detectat o rafală radio puternică de la o galaxie pitică aflată la 3...
×