Marfin Bank Romania a preluat de la Bank of Cyprus depozite de 77 mil euro și active de 82 mil euro

Marfin Bank Romania a preluat de la Bank of Cyprus depozite de 77 mil euro și active de 82 mil euro
Publicat: 26/04/2013, 18:55
Actualizat: 05/07/2013, 10:14

Marfin Bank România a preluat de la sucursala locală a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro și active brute de 82 de milioane euro, au anunțat vineri cele două bănci.

„Ne face plăcere să anunțăm faptul că Marfin Bank România a finalizat preluarea depozitelor și a portofoliului de retail ale Bank of Cyprus, Sucursala din Romania. În cei 15 ani de prezență pe piața din România, Marfin Bank și-a construit o poziție solidă, oferind excelență în servicii și produse bancare cu valoare adaugată. Ne asumăm angajamentul de a oferi noilor noștri clienți aceleași servicii de calitate și de a construi parteneriate de lungă durată cu aceștia. Foștii clienți ai Bank of Cyprus vor putea beneficia de serviciile noastre începand de luni, 29 aprilie. Totodată, Marfin Bank România își va consolida baza de capital cu 20 de milioane euro”, a declarat directorul general Marfin Bank Romania, Doros Ktorides.

Comunicatul precizează că Marfin Bank este entitate juridică română, ce activează în deplina acord cu legile din România, precum și cu reglementările Băncii Naționale a Romaniei.

„Transferul a fost monitorizat și agreat de către Banca Națională a României”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, Bank of Cyprus a anunțat că sucursala din România și-a reluat activitatea începând de vineri și va deservi clienții ale căror contracte nu au fost transferate la Marfin Bank. Momentan se vor derula operațiuni prin sucursala Dorobanți, din Calea Dorobanților 187B, sector 1, București.

„Contractele care nu au fost transferate vor continua să fie administrate în mod normal, în conformitate cu prevederile contractuale existente. În situațiile în care nu au fost efectuate plăți din cauza suspendării activității sucursalei România în perioada 1 – 25 aprilie 2013, nu se vor lua în considerare eventualele restanțe ce ar fi rezultat din relațiile contractuale client – Sucursala România”, se arată în comunicatul Bank of Cyprus.

Agențiile și punctele de lucru ale sucursalei Bank of Cyprus vor rămâne închise, iar toți clienții persoane fizice și o parte din clienții persoane juridice ce aparțineau de aceste unități vor fi deserviți de Marfin Bank (Romania).

„Întreaga operațiune a fost dusă la bun sfârșit în colaborare cu Banca Națională a României, în termenii și condițiile agreate de Banca Națională a României”, se mai arată în comunicatul Bank of Cyprus.

Banca Centrală a Ciprului a aprobat joi transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus, împreună cu lichiditatea și creditele de retail și pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanțul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, instituție de credit înregistrată în România și supravegheată de BNR.

Marfin România va fi capitalizată de către Cipru cu 20 de milioane de euro.

În cazul în care negocierile ar fi eșuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea tăieri de până la 60% din sumele care depășesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populație și IMM-uri.

Directorul direcției Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, susține că Marfin Bank România va putea onora orice solicitări de rambursare, după preluarea depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus, iar nivelul înalt al solvabilității băncii va permite BNR să-i asigure lichiditatea necesară.

Oficialul BNR a explicat, într-un interviu acordat MEDIAFAX că deși tranzacția a fost finalizată, deponenții Bank of Cyprus vor avea acces la conturi abia începând de luni, întrucât angajații Marfin Bank trebuie să preia fiecare dosar pentru a putea verifica specimenele de semnături ale clienților.

Cinteză a arătat că pentru deponenții care doresc să-și mențină depunerile până la scadență se vor păstra termenii de dobândă negociați la constituire, iar depozitele vor fi remunerate și pentru perioada în care Bank of Cyprus a fost închisă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ