Marile companii de stat vor avea manageri profesioniști din ultimul trimestru al acestui an. Unde vor fi numiți primii administratori

Marile companii de stat vor avea manageri profesioniști din ultimul trimestru al acestui an. Unde vor fi numiți primii administratori
Publicat: 23/08/2012, 16:51
Actualizat: 12/08/2014, 09:56

Guvernul și FMI au stabilit pentru sfârșitul lunii septembrie sau finele anului noile termene de numire a managerilor profesioniști la câteva companii de stat, printre care Electrica Furnizare, Romgaz și Transgaz.

Compania Electrica Furnizare va avea director general până la sfârșitul lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica și Transgaz vor fi selectați administratori și directori generali până la sfârșitul anului, se arată în memorandumul de politici economice și fiscale asumat de Guvern față de Fondul Monetar Internațional (FMI). Electrica Furnizare urmează să fie privatizată la începutul anului viitor.

Termenele inițiale pentru selectarea noilor conduceri la mai multe companii de stat au fost stabilite pentru începutul acestui an, dar au fost decalate aproape lunar. Cel mai recent termen avansat de Guvern pentru numirea noilor directori a fost luna iulie.

Printre companiile care urmau să aibă conducere profesionistă se număra și Hidroelectrica, dar procedura a fost amânată întrucât producătorul de electricitate a intrat în insolvență, în luna iunie. „Pentru Hidroelectrica, numirea unui director general va fi făcută imediat după ce compania va ieși din insolvență”, se spune în document.

Guvernul s-a angajat față de FMI să schimbe directorii unor companii de stat cu manageri profesioniști, prin procese de selecție bazate pe competență. Tot până la finele lunii septembrie va fi selectată conducerea și Consiliul de Administrație la Complexul Energetic Oltenia, cu ajutorul unei firme independente de resurse umane.

De asemenea, procesul de recrutare a conducerii profesioniste vizează și 11 companii controlate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

„La companiile din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost angajată o firmă de resurse umane care va selecta candidați calificați pentru consiliile de administrație și conducerile a 11 societăți din portofoliu, inclusiv la CFR Călători și CFR Infrastructură. Vom desemna noi echipe profesioniste de conducere până la finele lunii septembrie”, se mai spune în memorandum.

În septembrie 2011 Guvernul și FMI au convenit să numească manageri privați la 15 companii de stat, în 2011 și 2012, la companiile Poșta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Națională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm și Oltchim.

Pentru selectarea managerilor profesioniști, Ministerul Economiei a încheiat în octombrie 2011 un acord cu firma de recrutare Pedersen & Partners.

În 31 mai 2012 contractul dintre cele două parți a încetat „în condiții amiabile”. Pedersen & Partners anunța, la acea dată, că acordul a încetat din cauza intenției Ministerului Economiei de a derula procesul printr-o altă modalitate decât cea prevăzută la semnarea contractului.

Ministerul Economiei a anunțat în luna iulie că a început procedura de selectare a consultanților care vor recruta manageri profesioniști pentru 47 de companii de stat și că vrea astfel să implice tehnocrații în „administrarea bogăției naționale”.

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, afirma, la începutul lunii iulie, că procedurile de numire a noilor conduceri la companiile Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica și Transelectrica vor fi încheiate până cel târziu la 25 iulie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Andreea Bălan și-a aniversat ziua de nume la spital: ”Ce să zic, la mulți ani!”
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu