Mașina de export germană câștigă în criză mai mult decât contribuie la ajutorul pentru statele euro. Câte miliarde câștigă exportatorii germani

Mașina de export germană câștigă în criză mai mult decât contribuie la ajutorul pentru statele euro. Câte miliarde câștigă exportatorii germani
Publicat: 17/07/2012, 15:38
Actualizat: 17/07/2012, 15:38

Mașina de export a cancelarului Angela Merkel generează venituri mult mai mari decât contribuția statului german la lupta împotriva crizei din zona euro, întrucât deprecierea euro crește avantajul competitiv al țării, potrivit Bloomberg.

Exportatorii germani se bucură de un avantaj anual de 100 de miliarde de euro în contextul instabilității, afirmă Nathan Sheets, economist șef pentru divizia internațională a Citigroup. Adică de peste 10 ori mai mult față de contribuția de 8,7 miliarde de euro a Germaniei în acest an la fondul de urgență aflat în proces de înființare (European Stability Mechanism).

Cifra foarte ridicată evidențiază beneficiile înregistrate de Germania de pe urma strategiei cu accent pe austeritate a cancelarului Merkel. Abordarea executivului german a atras critici din partea liderilor politici din întreaga lume și cereri pentru relaxare din partea statelor din sudul Europei, unde randamentele obligațiunilor au crescut la niveluri foarte ridicate.

„Le pasă? Nu cred. Este o lume în care fiecare înghite pe cine poate. Este o problemă de a consolida digurile și de a face ce putem pentru noi”, a declarat David Buik, analist la Cantor Index din Londra într-un interviu telefonic privind liderii germani.

Randamentul obligațiunilor germane pe doi ani au devenit negative pentru prima dată în iunie, astfel că investitorii au plătit pentru a-și păstra banii la statul german.

Câștigurile de competititvitate înseamnă că Germania are acum o monedă cu circa 20% mai slabă decât dacă ar fi existat marca germană, afirmă economistul Citigroup. Moneda mai slabă crește surplusul comercial nominal al Germaniei cu circa 4% din PIB, sau 100 miliarde de euro, afirmă el. Beneficiul generat de moneda depreciată ar putea crește aproape de 30%, ca urmare a intrărilor de capital care caută plasamente sigure.

Euro a atins săptămâna trecută minimul a doi ani, oferind un nou sprijin unei țări în care costurile cu forța de muncă au crescut în trecut mai lent decât în țările vecine.

„Euro mult mai slab este cu siguranță un ajutor pentru exporturile germane și a consolidat rezistența economiei”, a declarat Christian Schulz, economist Berenberg Bank din Londra.

Economistul Berenberg Bank estimează că circa 60% din exporturile Germaniei sunt livrate în afara zonei euro, comparativ cu circa 50% în cazul Franței și 42% în cel al Spaniei, potrivit datelor pe 2010. De la introducerea euro la tranzacționare în 1999, exporturile germane au urcat cu 120%. Cele ale Franței și Italiei au avansat cu 40%, în timp ce pentru Grecia doar cu 30%.

Analiști ai Bank of America Merrill Lynch au calculat că Germania ar avea de pierdut mai mult decât oricare alt stat euro dacă ar părăsi uniunea monetară. Moneda germană s-ar aprecia cu 14% imediat și ar contribui la o reducere a PIB cu 7%, sau 185 miliarde de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun