MEDIAFAX Talks about SMEs. IMM-urile vor accesa de la bănci sume în valută mai mici cu 25%, după restricționarea creditării

MEDIAFAX Talks about SMEs. IMM-urile vor accesa de la bănci sume în valută mai mici cu 25%, după restricționarea creditării
Publicat: 26/03/2013, 12:38
Actualizat: 22/03/2019, 06:10

IMM-urile vor accesa de la bănci sume în valută mai mici cu 25%, după aplicarea regulamentului BNR care limitează creditarea companiilor în valută și afectează în special firmele mici, fără acoperire la riscul valutar, potrivit Volksbank, informează Mediafax.

„Cele mai afectate domenii sunt firmele din agricultură care se adresează preponderent pieței interne, beneficiarii fondurilor europene, IMM-urile mici care nu-și permit să negocieze din poziția lor contractele la cursul leu/euro”, a declarat marți șeful departamentului Dezvoltare Produse Companii din cadrul Volksbank, Anca Bălașu, la conferința „Mediafax Talks about SMEs” organizată în parteneriat cu Asociația Română a Băncilor (ARB).

Regulamentul BNR 17/2012 prevede ca băncile să calculeze capacitatea de rambursare a creditelor în valută pentru firme în condiții de depreciere severă a monedei naționale, similare celor aplicate la creditele de consum, respectiv de 35,5% în raport cu euro, 40,9% față de dolar și 52,6% față de francul elvețian.

Astfel, pentru partea de finanțare pentru care debitorul nu dovedește că dispune de acoperire naturală sau financiară la riscul valutar acesta va suporta un șoc pe cursul de schimb de 35,5% pentru euro 52,6% pentru franci elvetieni și 40,9% pentru dolari americani, în cazul celorlalte valute fiind utilizată valoarea aferentă francilor elvețieni. Totodată, firmele vor fi supuse riscului de dobândă la împrumuturile în valută, șocul pe rata dobânzii fiind de 0,6% pentru toate monedele. Acesta nu se aplică însă în cazul creditelor cu dobândă fixă.

Băeșu apreciază că băncile vor da împrumuturi selective în valută, în special pe termen scurt și „va scăpa cine va putea” de aceste constrângeri, respectiv exportatorii și companiile relativ mari, stabile financiar din domenii precum cel energetic, firmele care se pot împrumuta de la compania-mamă și cele de construcții care dețin spații de închiriere.

Firmele acoperite la riscul valutar sunt cele din industria FMCG, inclusiv industriile prelucrătoare care facturează în lei la curs leu/euro, distribuitorii de mașini, utilaje și componente, precum și firmele de IT și consultanță.

„Impactul se va vedea în special pe termen scurt, cei care vor trebui să prelungească liniile de finanțare nu vor mai putea decât dacă vor fi acoperiți la riscul valutar sau dacă vor cumpăra derivative”, a spus Bălașu.

Ea a dat un exemplu de calcul pentru rata în lei pe care o va plăti o firmă la un credit contractat în euro după aplicarea regulamentului. Astfel, pentru un împrumut de 400.000 de euro rata în euro rămâne aceeași, de 12.216 euro, pe când rata în echivalent lei va crește de la 53.939 lei la 73.087 lei, suportând șocul pe cursul valutar, respectiv o creștere de 35,5%. Dacă împrumutul ar fi luat în lei, rata ar rămâne constantă, de 61.364 lei.

Istoricul cursurilor valutare pe parcursul ultimilor opt ani arată că sunt posibile creșteri importante ale acestora pe perioade mai mari de timp, iar antreprenorii trebuie să ia în calcul și scenariile în care aceste cotații cresc maximal. (Raluca Ghinea)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului