Mii de români se încălzesc cu energie electrică, în localități neracordate la gaze. O pensionară din Slănic: Este un caz de discriminare evidentă și cu consecințe absolut tragice! / Ce voi face la iarnă?

Mii de români se încălzesc cu energie electrică, în localități neracordate la gaze. O pensionară din Slănic: Este un caz de discriminare evidentă și cu consecințe absolut tragice! / Ce voi face la iarnă?
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/09/2022, 11:21
Actualizat: 08/09/2022, 11:22

O pensionară singură, cu o pensie „nesimțită” de aproape 2.300 de lei, reclamă discriminarea la care sunt supuși locuitorii localităților care nu sunt racordate la rețeaua cu gaze și care trebuie să folosească centrale electrice sau aeroterme pe bază de curent la iarnă, ceea ce va face imposibil să se încadreze în limita de consum adoptată în noua ordonanță de urgență a Guvernului, până la care se aplică un preț mai mic.

Pensionara în vârstă de 74 de ani locuiește, singură, într-o locuință din orașul Slănic, unde nu există rețea de gaze. Ea reclamă că noua OUG pentru gestionarea facturilor la curent și gaze ale românilor  – prin care se plafonează la 255 kwh consumul lunar până la care tariful să fie subvenționat – îi afectează pe românii aflați în situația ei, obligată să folosească o centrală electrică pentru încălzire, pentru că localitatea este tăiată de la rețeaua de gaze. Pensionara, fost angajat cu studii superioare, care are o pensie ca m de două ori mai mare decât pensia minimă obligatorie în plată, solicită guvernanților să revină asupra acestei decizii care va genera facturi uriașe la iarnă pentru cei aflați în aceeași situație.

Câte localități sunt racordate la gaze

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, sunt câteva sute de localităților în care se distribuie gaze naturale în România, un număr care aproape s-a dublat din anul 1990:

Anul 1990

  • Total: 522
  • Urban: 150
  • Rural: 372

Anul 2020

  • Total: 956
  • Urban: 247
  • Rural: 709

Anul 2021

  • Total: 969
  • Urban: 248
  • Rural: 721

Un număr al localităților defalcate pe urban/rural și o pondere din total depind de schimbările statutului acestora în anii trecuți. Per ansamblu, potrivit datelor INS privind administrarea teritoriului:

Lungimea totală a conductelor de distribuție a gazelor a crescut de la an la an, conform datelor INS, care încep din 2008, când erau 31.926,8 km, iar în 2020, ultima raportare, ajunsese la 43.563 km.

Lungimea totală conductelor de distribuție a gazelor se referă la totalitatea conductelor (din rețea și direct din conductele magistrale de transport) prin care se distribuie gaze la consumatorii dintr-o localitate, începând de la stațiile de reglare a presiunii și predare a gazelor de către furnizori până la punctele de branșare a consumatorilor, indiferent de presiunea de regim la care sunt exploatate. Nu se include lungimea branșamentelor și lungimea conductelor magistrale de transport.

Argumentele pensionarei: „Ce vină am?”

„Vă atrag atenția asupra unui caz de discriminare evidentă și cu consecințe absolut tragice, pentru o parte din cetățenii acestui județ. L-am ascultat aseară pe ministrul Virgil Popescu, care a anunțat renunțarea la limita pentru consumul la gaze, „pentru că sunt pensionari care stau în case mari”.

În atare condiții, vă rog cu respect, să deschideți discuția și despre situația disperată a cetățenilor care: locuiesc la bloc, în localități fără racordare la gaze și folosesc pentru încălzire centrale electrice.

Desigur că în perioada rece nu se pot încadra în baremul celor 255 kw și oricum, costurile vor fi enorme, chiar dacă ar face economii la sânge.

În general, în astfel de condiții stau oameni mai simpli, cu venituri modeste, pensionari rămași singuri, cum este și cazul meu:

Am 74 de ani. Sunt pensionară singură. Stau la bloc, în Slănic – Prahova, după cum știți, oraș neracordat la gaze. Mă încălzesc cu centrală pe curent electric. Pe scara, sunt încă șase familii de pensionari, în aceiași situație. De fapt, patru au rămas singuri, deci cu o singură pensie”, a scris femeia într-o sesizare trimisă publicației Observatorulph.ro, citată de Ziare.com.

„Nu mă încadrez pentru nici un fel de sprijin”

Pensionara povestește cum s-a chinuit în frig iarna trecută, pentru a ține în frâu costurile cu energia:

„În iarna trecută, care a fost blândă, fără precipitații, am trăit în următoarele condiții:

Termostatul din dormitor a fost fixat la 18 grade. Logic, centrala pleca atunci când temperatura scădea la 17.5 grade.

Am avut deschis numai caloriferul din dormitor. În bucătărie am avut 7,5 grade iar în sufragerie 6.

Boilerul încălzește apa la 40 grade. Pentru ultimele două luni de iarnă, am avut factură de 1.680 lei.

Ar fi fost mai mare, noroc cu compensarea de 580 de lei. E drept, am o pensie nesimțită, de fost informatician (analist – programator, încă din 1976): 2272 lei

Ca atare, nu mă încadrez pentru nici un fel de sprijin”, a scris ea.

„Nici vorbă de a mă încadra în baremul celor 255kw”

Femeia este convinsă că nu are cum să se încadreze în plafonul stabilit prin noua OUG, pentru a avea un tarif mai mic și cere ajutorul autorităților:

„Ce voi face la iarnă? Nici vorbă de a mă încadra în baremul celor 255kw.

Am folosit numai becul din baie (din cel economic). În dormitor am lumină de la TV.

Am frigider, boiler, televizor, calculator, încarc telefonul și tableta. Am spălat numai de două ori pe lună, o singură tură de mașină. Dușul se face rapid și cu apa călâie, ca în armată. Noaptea umblu prin casă cu lanterna.

Cum să mai fac economie? În această iarnă blândă nu am putut scade consumul sub 650kw. Am apartamentul anvelopat, dar scara blocului este locuită 50 la sută. Sunt plecați în străinătate sau își păstrează locuința numai pentru concedii (avem salină, lacuri cu apa sărată). Pe tronsonul meu, am singurul apartament locuit. Practic, le încălzesc și pe celelalte.

Ce vină am?

De ce sunt ignorați total… cei aflați în situația mea, adică cei care au încălzirea bazată pe centrale cu curent electric, fără posibilitatea unei alternative?

SE POATE GASI O SOLUTIE SI PENTRU CEI CE FOLOSESC (DE NEVOIE) CENTRALE PE CURENT ELECTRIC?

Știu că nu sunt multe cazuri de cetățeni ce locuiesc la bloc, fără a fi racordați la gaze.

Cum am mai zis, în general sunt în orașele mai mici și oameni mai simpli, fără curajul de a-și face auzite necazurile.

Dar situația energetică actuală face ca mii de cetățeni ai acestei țări, să rămână fără nici o posibilitate de încălzire.

Știu că se lucrează la ordonanță pentru compensări și nicăieri nu am auzit să se discute și situația blocurilor din orașele neracordate la rețeaua de gaze, unde baremul de 255 kw, pentru consumul de energie electrică, nu poate fi respectat”, a scris femeia, conform sursei citate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...