Ministerul Agriculturii anunță că legumele românești nu au concentrații de pesticide peste limite

Redactor:
Laura Albu
Ministerul Agriculturii anunță că legumele românești nu au concentrații de pesticide peste limite
Ministerul Agriculturii anunță, într-un comunicat de presă, că a prelevat 2080 probe din piețe, atât fructe cât și legume, iar o primă concluzie este aceea că produsele românești nu depășesc limitele maxime admise de reziduuri de pesticide. Totuși, există o problemă legată de documentele pe marfă.

De la începutul anului și până în prezent, în sfera comerțului cu legume – fructe, inspectorii Ministerului Agriculturii au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 118.000 lei și un număr de 110 avertismente, cu planuri de remediere.

Cele mai multe din sancțiuni sunt aplicate comercianților prezenți în piețe care nu prezintă documente privind trasabilitatea produselor comercializate, nu nominalizează țara de origine pe etichete sau chiar nu au etichete la loturile expuse spre comercializare.

Sursa citată menționează că au fost prelevate de către inspectorii fitosanitari 2080 probe și au fost analizate în laboratorul autorizat și acreditat al ANF un număr de 2053 probe, iar încă 27 de probe se află în lucru.

În urma analizelor de laborator ministerul asigură că nu au fost depistate depășiri ale limitelor maxim admise de reziduuri de pesticide la niciun produs legumicol sau pomicol, astfel încât legumele și fructele românești corespund standardelor de calitate și nu prezintă riscuri pentru consumatori.

Foto: Pixabay

 

Inchide