Ministerul Comunicațiilor vrea să vândă până în septembrie unui investitor strategic 20% acțiunile Poștei Române

Ministerul Comunicațiilor vrea să vândă până în septembrie unui investitor strategic 20% acțiunile Poștei Române
Publicat: 24/07/2012, 17:27
Actualizat: 29/08/2014, 07:53

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) vrea să vândă unui investitor strategic, până la 30 septembrie, cel puțin 20% din acțiunile Poștei Române, printr-o majorare de capital, operațiune asumată în relația cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Instituția a elaborat un proiect de hotărâre de guvern privind aprobare strategiei de privatizare a Companiei Naționale Poșta Română (CNPR).

„Privatizarea CNPR se realizează prin dobândirea de către un investitor strategic a unui pachet de acțiuni reprezentând minim 20% din capitalul social al societății comerciale supuse privatizării, prin metoda majorării de capital de social prin aport de capital, cu respectarea articolului 14 din Legea 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiectul de act normativ.

Guvernul s-a angajat față de FMI ca majorarea de capital să fie efectuată până la finele lunii septembrie, după angajarea unui consultant în luna iunie și publicarea prospectului în luna august.

Consultantul nu a fost însă selectat până în prezent, iar ministerul vrea să înființeze o comisie pentru selecția acestuia.

MCSI va coordona și monitoriza întregul proces de privatizare.

„Ducerea la îndeplinire a strategiei de către MCSI se face prin acordarea de mandate speciale reprezentanților statului în adunarea generală a acționarilor CNPR pentru a propune și a aproba în adunarea generală a acționarilor acestei societăți comerciale următoarele acțiuni: a) declanșarea procesului de privatizare prin majorare a capitalului social prin aport de capital privat a CNPR; b) majorarea capitalului social și emiterea unui număr de acțiuni reprezentând minim 20% din capitalul social ecistent al CNPR; c) selectarea unui consultant specializat și încheierea contractului de consultanță în condițiile prevăzute de articolul 215 din Normele metodologice de aplicare a OUG 88/1997 (…) și a Legii 137/2002 (…)”, se spune în document.

Consultantul va asigura realizarea serviciilor necesare punerii în aplicare a prevederilor strategiei de privatizare și finalizarea tranzacționării acțiunilor nou-emise către un investitor strategic.

„În vederea pregătirii și realizării privatizării prin majorarea capitalului social al CNPR, MCSI va angaja, în condițiile legii, un consultant specializat care va putea face și propuneri de modificare și completare a strategiei de privatizare. (…) În vederea organizării procesului de selecție, evaluării ofertelor consultanților și selectării consultantului se constituie o comisie de evaluare și selectare a consultantului (…)”, se mai spune în document.

De asemenea. pentru punerea în practică a strategiei de privatizare se va constitui o comisie de coordonare a procesului de privatizare și o comisie de pregătire și monitorizare a procesului de privatizare, formare din membri titulari și supleanți, și secretariate tehnice aferente acestora.

Componența comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare va include un secretar de stat din cadrul MCSI, care va avea și funcția de președinte, un reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, un consilier de stat sau un secretar de strat din aparatul propriu de lucru al primului-ministru și un reprezentant al Fondului Proprietatea.

Din comisia de pregătire și monitorizare a procesului de privatizare vor face parte reprezentanți ai MCSI, CNPR și Fondului Proprietatea.

„Numărul membrilor, nominalizarea acestora, drepturile și atribuțiile membrilor comisiei de pregătire și monitorizare a procesului de privatizare a CNPR, a comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare și ale secretariatelor tehnice ale comisiilor (…), modul de lucru și renumerarea acestora de la data constituirii și până la data trasferului dreptului de proprietate asupra acțiunilor se stabilesc prin ordin al ministrului Comunicațiilor (…), în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri”, se mai spune în document.

Membrii celor două comisii și ai secretariatelor tehnice vor fi remunerați cu cel mult 2.500 lei brut/lună, cheltuielile urmând să fie suportate din bugetul CNPR.

De asemenea, Poșta Română va suporta toate cheltuielile legate de plata serviciilor prestate de consultanți și firmele de avocatură care vor fi angajate de MCSI, precum și cele legate de publicitatea procesului de privatizare.

Poșta Română este cel mai mare operator de profil și dispune de o rețea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poștale.

Acționarii operatorului sunt MCSI, cu o participație de 75%, și Fondul Proprietatea, care deține 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.

La finele anului trecut, compania avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariați a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie