Ministerul de Finanțe pregătește MAREA TOMBOLĂ NAȚIONALĂ. Cum ar putea câștiga românii o mașină de la stat

Publicat: 08/06/2013, 09:24
Actualizat: 29/07/2014, 21:24

Românii care solicită bonul fiscal ar putea participa la tombole organizate de Ministerul Finanțelor unde ar putea câștiga bani sau „chiar un autoturism”. Aceasta este una dintre soluțiile antievaziune luate în calcul de finanțiștii guvernului Ponta. O altă idee analizată este cea aplicată deja în Grecia, sistemul: „no receipt, no pay”, adică dacă nu primești bonul fiscal, nu plătești.

Când va deveni funcțional un astfel de sistem sau cât va costa introducerea unor astfel de măsuri, deocamdată Ministerul Finanțelor nu poate spune.

Soluția tombolei antievaziune, propusă, dar abandonată în 2010 și de fostul premier Emil Boc, a fost repusă pe tapet chiar de ministrul de Finanțe, vicepremierul Daniel Chițoiu.

„Am primit mai multe soluții. Ar fi o variantă și de organizare a unei tombole. Celui care solicită bonul fiscal să-i oferi posibilitatea să participe la o tombolă, astfel încât să stimulezi să solicite bonul fiscal. Cazuri similare sunt în China, Grecia, mai sunt și alte state care au adoptat diverse forme pentru a stimula fiscalizarea, mai ales în zona comerțului cu amănuntul”, a susținut el, precizând că ministerul pe care îl conduce este în căutarea „celor mai bune soluții pentru reducerea evaziunii fiscale”.

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, spune că premiile la tombolă ar putea fi ori contravaloarea bonului fiscal – „dacă bonul fiscal este de un leu, atunci premiul poate fi de un leu”- ,fie „chiar și un autoturism”.

Manolescu recunoaște însă că organizarea unei tombole este un sistem dificil de implementat. „Ar trebui creat un sistem, persoanele să depună undeva bonurile sau să le înscrie pe internet, pe un site special. Este nevoie să fie analizat raportul cost/eficiență al unui asemenea sistem”, a spus Manolescu, contactat de gândul.

Manolescu a dat exemplul Bulgariei, unde toate casele de marcat sunt legate online. „Ei au evidența tuturor bonurilor fiscale. Dintre acestea pot fi selectate bonuri. La noi este de analizat ce cost ar implica realizarea unei asemenea infrastructuri. Din câte știu, un sistem de tombolă cu premii există în China”, a spus Manolescu.

Consultanții fiscali, sceptici

Consultanții fiscali sunt sceptici în ce privește modul cum ar putea fi pusă în practică o tombolă a bonurilor fiscale.

„Această măsură este imposibil de aplicat din punct de vedre tehnic. Acest lucru necesită un efort financiar și uman suplimentar din partea Guvernului”,a declarat pentru gândul Mădălina Hornea, audit manager la CRG Nexia România.

Nu ai primit bon fiscal la restaurant? Pleci fără să plătești

Ideea organizării unei tombole naționale a bonurilor fiscale nu este singura prin care Ministerul Finanțelor intenționează să reducă evaziunea fiscală.

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Dan Manolescu, a avansat o altă idee: cei care nu primesc bon fiscal la restaurant să se ridice și să plece fără să plătească.

Măsura, despre care Manolescu susține că a fost adoptată deja în Grecia, ar urma să fie aplicată în domeniul alimentației, în special, și în cel al serviciilor, în general.

„E o măsură adoptată în Grecia, începând cu anul trecut, prin care cetățenii au dreptul să nu plătească dacă nu primesc un document fiscal. Măsura se pare că în Grecia se bucură de succes și este în analiză”, a declarat Manolescu, citat de Mediafax, la un seminar organizat de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT).

El a afirmat că Ministerul Finanțelor va analiza dacă o asemenea măsură poate fi funcțională și poate produce efecte în România.

„Este un subiect care trebuie analizat. Dacă legea protejează cetățeanul pentru a cere bonul fiscal, trebuie analizat dacă o astfel de măsură este fezabilă și în România. O să mai discutăm și cu colegii din Grecia pentru a vedea care sunt efectele acestei măsuri. O să vedem ce se întâmplă în sezonul estival la ei, unde sunt foarte mulți turiști”, a adăugat Manolescu.

Secretarul de stat a spus că în Grecia refuzul de a plăti în absența bonului fiscal nu se referă doar la turism, ci la diverse tipuri de achiziții și servicii unde există risc de evaziune.

Ce spun hotelierii

Corina Martin, președinte Asociația Litoral și președinte al Federației Asociațiilor de Promovare Turistică, a declarat pentru gândul că propunerea cu neplata în lipsa bonului fiscal se aplică deja de către unii hotelieri.

Sursa foto Marshal Turism

„Susțin acest demers. Astfel am intra în normalitate. De altfel, mulți dintre hotelierii români deja o aplică. Vor să arate că nu au nimic de ascuns”, a declarat pentru gândul Corina Martin.

Atenționare pentru bonul fiscal

Ion Antonescu, proprietarul agenției de turism Marshal și a două hoteluri din București, a declarat pentru gândul că pe mesele din restaurantele pe care le administrează există atenționări pentru bonul fiscal.

„Noi am pus încă de anul trecut, pe mesele din restaurante, călăreți pe care scrie: >”, ne-a precizat Ion Antonescu, proprietarul agenției de turism Marshal și a două hoteluri din București.

Sursa foto Marshal Turism

„Eu am implementat această măsură din ianuarie a.c., după ce m-am certat cu ministrul Maria Grapini și i-am spus că trebuie redus TVA în turism. În nici o țară nu este TVA de 24% în turism, nici măcar în Africa. În Bulgaria era 7%, UE i-a obligat să pună 8%. La bulgari este 10% impozitul pe profit, 5% este impozitul pe dividende. La bulgari sunt 35% taxele pe salarii, la noi sunt de 84%”, arată Ion Antonescu.

„Dacă s-ar da bon fiscal peste tot, nu ar mai fi nevoie de introducerea impozitului forfetar”, este de părere Antonescu.

„În Bulgaria le e rușine să nu dea bon fiscal, pentru că TVA este mic”, exemplifică șeful Marshal Turism.

Exemplul Greciei

În Grecia, ministrul adjunct al Dezvoltării, Athanasios Skordas, declara în octombrie anul trecut că ministerul avea în vedere măsura „no receipt, no pay” (nu primești bon fiscal, nu plătești), dar încă examina modul în care aceasta putea fi cel mai bine aplicată.

Între altele, autoritățile intenționau să oblige restaurantele ca în meniuri prețurile să fie trecute atat cu TVA, cât și fără TVA.

„În Grecia, sunt baruri la care bonul fiscal vine ca notă de plată. Alții îți fac bon de hârtie, ca pe vremuri și pe baza lui plătești la final. Ideea e că indiferent de formă, trebuie să plătești la final. Dacă ceri bon fiscal, ți-l dau”, a comentat pentru gândul un om de afaceri care călătorește deseori în Grecia.

„E nevoie de decizie politică”

Manolescu este de părere că zona alimentației publice este una cu risc foarte mare la evaziune. „Cu toții am fost la restaurant. De câte ori am primit bon fiscal”, se întreabă retoric secretarul de stat de la Finanțe. „Dacă cetățenii ar ști că au un avantaj pentru faptul că cer bon fiscal, atunci poate vor cere de fiecare dată bon fiscal. Oricum, este un proces de durată”, a spus Manolescu.

Reprezentantul Ministerului Finanțelor nu a putut preciza de când ar putea fi puse în practică ideile de reducere a evaziunii fiscale. „Nu există un termen asumat. Așteptăm și rezultatele colegilor din Grecia, cu care am avut discuții informale. Vrem să vedem impactul la ei, pentru că ei au introdus măsura în toamna anului trecut. Cât privește implementarea la noi, pe lângă deciziile tehnice este nevoie și de decizii politice”, crede secretarul de stat de la Finanțe.

În unele landuri din Germania autoritățile stimulează colectarea bonurilor fiscale anunțând, periodic, că pentru anumite produse cumpărătorii pot beneficia de anumite avantaje. În Austria, statul restituie anumite sume pe baza documentelor prezentate de auditori și contabilii autorizați.

Economia subterană – 30% din PIB

Deși importantă, scăderea de 4,4% din PIB a economiei subterane înregistrată de România în ultimii 10 ani lasă țara cu tranzacții nefiscalizate echivalente cu aproape o treime din PIB, una dintre cel mai grave situații din UE, și venituri semnificative pierdute de stat, potrivit Mediafax.

Fenomenul economiei subterane reprezintă acum aproape 30% din PIB, cu mult peste nivelurile întâlnite în Cehia, Slovacia, Ungaria sau Portugalia.

Economia subterană a reprezentat anul trecut în România 29,1% din PIB, potrivit datelor Comisiei Europene, față de un nivel 33,5% din PIB în 2002, după cum arată un raport publicat recent de Institute of Economic Affairs (IEA). În aceeași perioadă PIB-ul României exprimat în dolari, la prețuri curente, a crescut de peste trei ori, de la 46 miliarde de dolari la 170 miliarde de dolari, potivit datelor FMI.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021