Guvernul a aprobat mutarea fondurilor de la Măsura 3 la Măsura 2. Ministrul Claudiu Năsui: „Este o veste bună pentru toată lumea” – VIDEO

Publicat: 09/06/2021, 20:21
Actualizat: 09/06/2021, 20:30

Proiectul de Ordonanță de Urgență care permite mutarea banilor de pe Măsura 3, din cauza blocării ei în urma suspiciunilor de fraudare, spre Măsura 2, a fost a aprobat în ședința de miercuri a Guvernului.

„Azi a trecut şi proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de modificare a OUG 130/2020 prin care mutăm finanţarea şi banii care erau pe Măsura 3 pe Măsura 2, pentru a putea face plăţile. Deci am deblocat fonduri pentru Măsura 2. Pe Măsura 2 avem o problemă, un deficit de finanţare, care acum va fi mult redus, vom vedea exact cu cât. Avem şi estimări în interiorul ministerului, dar depinde de mai mulţi factori. Este o veste bună pentru IMM-urile care aşteaptă bani şi este o veste bună pentru toată lumea, pentru că înseamnă absorbţie de bani europeni”, a explicat ministrul Economiei, Claudiu Năsui, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministerul Economiei anunțase că proiectul va ajunge miercuri pe masa Executivului. Schimbările preconizate urmăresc anularea în forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanțare eligibile depuse în acest moment, a transmis instituția.

Potrivit Ministerului Economiei, în cadrul Măsurii 2 s-au depus un număr de 22.226 cereri, în valoare de 5,25 miliarde de lei, din care 16.823 au fost deja admise. „Fondurile pentru Măsura 2 au fost majorate cu 500 de milioane de euro fără acoperire anul trecut. Anul acesta MEAT a reușit să realoce o parte din fonduri astfel încât numărul cererilor finanțate să ajungă până la numărul de registru unic electronic (RUE) 9.633. În urma transferului de fonduri permis de această OUG, estimarea este că se va ajunge cu plățile la RUE 17.000”, a transmis Ministerul Economiei.

Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT – EU, a anunțat Ministeul Economiei Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii curente nu vor fi restricționați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi, a anunțat instituția.

Proiectul de OUG, inițiat de Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) și de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), poate fi consultat aici.

Scop: Flexibilizarea fluxului de lucru pentru sprijinirea IMM-urilor

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de OUG pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene, modificarea își propune flexibilizarea fluxului de lucru pentru sprijinirea IMM-urilor care au fost afectate de pandemia COVID-19.

„Schimbările preconizate urmăresc anularea în forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanțare eligibile depuse în acest moment, inclusiv cu sumele provenite din REACT-EU. De asemenea, Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din REACT – EU. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii 3, care va fi anulată, nu vor fi restricțonați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi”, se arată în document.

Potrivit documentului guvernamental pentru Măsura 1 s-au înregistrat 29.250 cereri. După evaluarea acestora și procesul de contractare, rezultă o economie de aproximativ 50 milioane euro. În cadrul Măsurii 2 s-au depus un număr de 22.226 cereri, în valoare de 5.246.397.727 lei. Având în vedere epuizarea bugetului, doar 3.945 contracte de finanțare au putut fi semnate. În cadrul Măsurii 3 au fost depuse 27.736 cereri. Din cauza inexistenței unor criterii clare de departajare, peste 80% dintre proiecte au primit punctajul maxim (100 din 100), ceea ce depășește alocarea financiară aferentă acestei măsuri (207.091.094 euro FEDR, conform POC).

„Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 199/2020 în legătură cu sprijinul din fonduri nerambursabile pentru Măsura 2 – capital de lucru s-a stabilit că pentru aplicaţiile de finanţare depuse până la data de 28 octombrie 2020 inclusiv, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 1.067.095.588 euro, din care 765.000.000 euro fonduri externe nerambursabile şi 142.031.250 euro fonduri de la bugetul de stat şi coparticipare de 160.064.338 euro de la beneficiari”, se arată în nota de fundamentare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult