Ministerul Energiei cere 50 mil. lei de la Guvern și 15 mil. lei la rectificare, pentru închiderea minelor și reconversia ortacilor din Valea Jiului

Ministerul Energiei cere 50 mil. lei de la Guvern și 15 mil. lei la rectificare, pentru închiderea minelor și reconversia ortacilor din Valea Jiului
Publicat: 22/09/2023, 15:03

Conducerea Ministerului Energiei a inițiat două Hotărâri de Guvern prin care solicită alocarea a 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Prim-Ministrului, și a altor 15,8 milioane de lei, la rectificarea bugetară, pentru finanțarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului S.A. Banii sunt necesari, fără posibilitatea de amânare, pentru activități de punere în siguranță în mine și de exploatare a cărbunilor în Valea Jiului dar și susținerea celor peste 2.000 de ortaci care vor fi disponibilizați începând cu luna septembrie și octombrie 2023 și sunt pe cale să preluați de la Complexul Energetic Hunedoara, arată documentele guvernamentale. Acest demers a fost inițiat în contextul obligațiilor de decarbonizarea sectorului energetic de către România.

Proiectele de Hotărâre de Guvern prevăd suplimentarea bugetului Ministrului Energiei astfel încât de se asigurare fondurile necesare pentru compensarea cheltuielilor urgente din Valea Jiului, respectiv pentru finanțarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului S.A și prin care se instituie un Serviciu de Interes Economic General pentru activități de punere în siguranță în mine și de exploatare a cărbunilor în Valea Jiului.

Pe scurt, în urma analizei riscurilor legate de închiderea unităților miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan s-a constatat că acestea reprezintă un pericol actual pentru regiunea în care sunt localizate, fiind necesară implementarea tuturor măsurilor tehnico-organizatorice de siguranță în vederea diminuării şi eliminării riscurilor de autoaprindere, emanațiilor de gaz şi inundațiilor, și a activităților de punere în siguranță subterană și ecologizare.

Pe baza analizei riscurilor, cele mai importante pericole actuale în cazul minelor Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan sunt cele de autoaprindere a cărbunelui și emanațiile de gaze, în acest sens fiind necesară securizarea imediată a zonei. Astfel, susțin inițiatorii proiectului de act normativ, este esențială, ca primă urgenţă, demararea în cazul exploatărilor miniere Livezeni și Vulcan, respectiv continuarea în cazul exploatărilor miniere Lonea și Lupeni a activităților de punere în siguranță a zăcământului prin eliminarea cantităților de substanță minerală care constituie riscuri, precum şi a lucrărilor speciale în vederea instrumentării în zonele în care trebuie eliminate riscurile la autoaprindere.

Aceste lucrări trebuie să fie executate în paralel cu lucrările miniere de închidere efectivă (construcții de izolare și închidere, recuperări de utilaje și echipamente din zonele care se închid) şi lucrările speciale de punere în siguranță pentru instrumentare, în zonele în care trebuie eliminate riscurile de autoaprindere, se arată în nota de fundamentare a proiectelor de act normativ.

De unde vin banii

Conform unuia din proiectele de HG, se propune aprobarea suplimentarii bugetului Ministerului Energiei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, cu 50 de milioane de lei în vederea acoperirii unor cheltuieli de operare a unor active funcționale din domeniul public și domeniul privat al statului.  Proiectul prevede Pentru prestarea serviciul de interes public de către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, în lunile rămase ale anului 2023, se va acorda o justă compensație în valoare de 65,8 milioane de lei prin bugetul Ministerului Energiei, în vederea susținerii costurilor unităților intrate în proces de închidere, costuri care nu sunt legate de producția curentă.

Compensația este suportată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, după cum urmează, se arată în documentul guvernamental:

  • 50.000.000 lei din fondul de rezervă bugetară pus la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, în vederea acoperirii unor cheltuieli de operare a unor active funcționale din domeniul public și domeniul privat al statului;
  • 15.804.000 lei din bugetul Ministerului Energiei, în urma rectificării bugetare.

Calculele incluse în proiectele de acte normative arată nivelul veniturilor lunare este de 7,7 milioane de lei, în timp ce cheltuielile de exploatare se ridică la 40,2 milioane de lei, de unde rezultă un total al compensației necesare pentru acoperirea costurilor lunare de 32,9 milioane de lei. Costurile cu personalul sunt aproape jumătate, de 18,1 milioane de lei.

Conform prevederilor OUG nr. 108/30.06.2022 privind decarbonizare sectorului energetic și Cadrului Uniunii Europene pentru ajutoarele de stat sub forma compensațiilor pentru obligația de serviciu public, Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, prin preluarea CE Hunedoara și demararea Planurilor de închidere de mine, va presta servicii de interes economic general asigurând:

  • preluarea salariaților exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni, Vulcan și ai Sucursalei Electrocentrale Paroșeni;
  • reconversia profesională a salariaților preluați;
  • lucrările suplimentare de securitate în subteran ca urmare a închiderii activităților pe bază de cărbune;
  • reabilitarea fostelor exploatări miniere;
  • activități de recultivare soluri de suprafață.

Pentru aceste servicii de interes economic general, CE Valea Jiului va beneficia de o justă compensare, pentru SIEG, pentru lunile septembrie și octombrie 2023, în valoare de 65.804.000 lei, arată nota de fundamentare.

Conform reprezentaților Ministerului Energiei, acestor bani le vor urma aproximativ 300 milioane lei acordați la rectificare, care vor susține activitățile de producere a energiei pe bază de cărbune, punerea în siguranță a minelor și pregătirea pentru tranziția la alte surse de producere a energiei în zonă.

Sebastian Burduja: „Obiectivul nostru este să nu lăsăm pe nimeni în urmă”

Complexul Energetic Valea Jiului S.A. va prelua în perioada următoare activele funcționale ale Complexului Energetic Hunedoara S.A., fiind în derulare procedura de dare în plată.Cei 2000 de mineri și personal din Complexul Energetic Hunedoara S.A. vor fi angajați în noul Complex.

Mai mult decât atât, reprezentații companiei poartă discuții cu potențiali investitori în energia verde, pentru a diversifica activitățile de producere a energiei în zonă și a asigura noi locuri de muncă și un nivel de trai decent pentru locuitorii Văii Jiului.

„Promisiune respectată: asigurăm prezentul și conturăm viitorul pentru Valea Jiului. Ne-am străduit să accelerăm o serie de paşi, unde am constatat întârzieri. Obiectivul nostru este să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Cele două HG-uri sunt dovada vie a continuării mineritului și a acordării unei noi perspective în Valea Jiului. Zona are viitor, căutăm potențiali investitori în energie verde, pentru a diversifica activitățile de producere a energiei și a asigura noi locuri de muncă și un nivel de trai decent pentru toți locuitorii Văii Jiului”, a declarat ministrul energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul anunța, la începutul lunii august, că noul Complex Energetic Valea Jiului ar putea deveni funcţional în aproximativ o lună, însă cu anumite condiții. Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvență, iar rezultatul brut la finalul lui 2022 a fost o pierdere de aproape 713 milioane de lei, conform situației financiare la finalul anului 2022.

CEH avea 2.291 de angajați, numărul mediu de personal, în scădere față de cei 3.232, din 2021, ca urmare a disponibilizărilor din septembrie 2022. Anul trecut, cheltuielile cu personalul au fost de aproape 218 milioane de lei, arată documentele oficiale.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja / Sursa foto: Guvernul României

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată