Ministerul Mediului anunţă lansarea programului dedicat instalării panourilor fotovoltaice pentru biserici şi instituţii sociale

Ministerul Mediului anunţă lansarea programului dedicat instalării panourilor fotovoltaice pentru biserici şi instituţii sociale
Publicat: 08/03/2024, 15:06

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a lansat vineri, la Bacău, Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru unităţi de cult, instituţii şi autorităţi publice din sistemul naţional de asistenţă socială.

Potrivit Ministerului Mediului, programul se adresează şi entităţilor juridice non-profit acreditate pentru furnizarea de servicii sociale.

Programul are un buget de 250 milioane lei, iar cuantumul finanţării este de maxim 1.000.000 lei şi se acordă în procent de 100% din contravaloarea cheltuielilor eligibile.

Astăzi am trimis la Monitorul Oficial ghidul de finanţare pentru acest program, prin care vom finanţa sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 30 kW şi maximă de 200 kW pentru biserici, entităţi din sistemul naţional de asistenţă socială, ONG-uri din domeniu. Beneficiul unui astfel de program nu înseamnă doar un aer mai curat, dar mai ales o valoare mai mică a facturilor fiscale pe care beneficiarii le plătesc pentru utilităţi în fiecare lună şi servicii  sociale mai bune pentru oamenii care beneficiază de aceste centre. Finanţarea este 100%, practic primăria sau centrul social nu trebuie să pună niciun ban. Aşadar, nu pot decât să aştept ca un număr cât mai mare de primării, ong-uri din domeniul asistenţei sociale, unităţi de cult să acceseze acest program. Vom avea o supracontractare de 100%, ceea ce înseamnă că vom primi proiecte în limita a 500 milioane de lei, chiar dacă bugetul iniţial este de 250 milioane lei şi sper ca cât mai multe UAT-uri să depună proiecte şi să fie eligibile, spune ministrul Mircea Fechet.

Categoriile de solicitanţi eligibili sunt: unităţile de cult care aparţin cultelor religioase recunoscute din România, instituţiile publice/autorităţile administraţiei publice centrale şi/sau locale din sistemul naţional de asistenţă socială, entităţile juridice non-profit, acreditate pentru furnizarea de servicii sociale, potrivit legii.

Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele: cheltuielile cu achiziţia, montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de minim 30 kW şi o putere maximă instalată de 200 kW; cheltuielile cu consultanţa, respectiv poziţia 3.7 din conţinutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare, eligibile în limita a 4% din contravaloarea cheltuielilor eligibile aferente investiţiei de bază; cheltuielile pentru proiectare, respectiv poziţia 3.5 din conţinutul-cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, eligibile în limita a 6% din contravaloarea cheltuielilor eligibile aferente investiţiei de bază; cheltuieli aferente marjei de buget şi pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preţ în cuantum de 50% din valoarea prevăzută la poziţia 7 din conţinutul cadru al devizului general prevăzut în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare; TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Înscrierea solicitantului în program se realizează prin intermediul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de către AFM prin completarea unor câmpuri predefinite şi încărcarea documentelor prevăzute în ghidul de finanţare.

Valoarea maximă acordată cu titlu de finanţare, de 1.000.000 lei, este cea corespunzătoare unei puteri maxime instalate de 200 kW.

Înscrierile în aplicaţie se realizează în limita a 200% din bugetul alocat programului. Solicitantul se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni, pentru un singur imobil. În cadrul unei sesiuni de înscriere poate fi aprobată o singură cerere de finanţare depusă de către un solicitant.

Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 18 luni de la semnarea contractului de finanţare, termen în care trebuie realizată instalaţia şi obţinut certificatul de racordare.

CITEȘTE ȘI:

Lista cu toţi beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice, aprobată de AFM

Guvernul a aprobat un buget RECORD de două miliarde de lei pentru programul Casa Verde Fotovoltaice în 2024

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste depresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?