• Publicat:
Financiar

Ministerul Transporturilor se laudă că, în 2017, a construit 23 de kilometri de autostradă. Care este, în realitate, adevărul

Ministerul Transporturilor susține că în România au fost construiți, anul trecut, 23,78 de kilometri de autostradă. În realitate însă ...

Mai exact, este vorba de 15 kilometri din cei 28,6 ai autostrăzii Lugoj-Deva și 8,7 kilometri ai sectorului Gilău-Nădăselu, din Autostrada Transilvania, pe care oricum nu se poate circula pentru că nu este gata Podul peste Someș. 

Lucrările a lotul 2 din autostrada Lugoj-Deva, care are 28,6 kilometri, au început la 27 noiembrie 2016 și trebuiau finalizate până la 27 mai 2016, potrivit datelor oficiale de pe site-ul CNAIR. Cu aproape un an mai târziu decât termenul de finalizare, în februarie 2017, sunt recepționați 15,8 kilometri ai sectorului Dumbrava-Deva, deci mai puțin de jumătate din cât de promisese. 

Aceeași situație este și în cazul sectorului Gilău-Nădășelu, al autostrăzii Transilvania. Această bucată face parte din tronsonul 3A, Gilău- Mihăilești, care are o lungime totală de 25,5 kilometri. Lucrările la sectorul Gilău-Nădășelu au început în 7 aprilie 2014 și trebuiau finalizate în doi ani. Nu s-a întâmplat acest lucru, recepția având loc abia în noiembrie 2017. 

„Urmare ploilor abundente din anul 2016, s-au înregistrat lunecări ale unor taluze, care au impus reproiectarea soluțiilor de consolidare a acestora . Cu toate acestea, termenul estimat pentru finalizarea lucrarilor va fi respectat, însa este de precizat că și în condiția în care termenul de finalizare se va respecta, acest tronson nu va fi funcțional decât după finalizarea lucrărilor la Podul peste Someș”, se arată într-un document al CNAIR privind stadiul proiectelor de autostrăzi. 

Într-un răspuns la o interpelare a deputatului PMP, Eugen Tomac, Ministerul Transporturilor susține că ci 23,78 de kilometri au fost construiți în 2017. 

„Conform datelor furnizate de CNAIR SA, în anul 2017 au fost construți 23,78 km de autostradă. Astfel, au fost finalizați 15,08 km din cadrul lotului 2 al „Autostrăzii Lugoj-Deva(sector Dumbrava-Deva), proiect cu contract de finanțare semnat, și 8,7 km din cadrul proiectului „Autostrada Transilvania, sector Gilău-Borș, secțiunea 3A”, proiect aflat în portofoliul POIM 2014-2020″, se arată în răspunsul Ministerului Transporturilor. 

 

 

Inchide