Mihai Draghici
14.09.2019
Financiar

Miniștrii Finanțelor din țările UE susțin simplificarea reglementărilor fiscale

Miniștrii Finanțelor din țările UE susțin simplificarea reglementărilor fiscale
Miniștrii de Finanțe din țările Uniunii Europene au oferit susținere, sâmbătă, unui proiect de simplificare a reglementărilor fiscale europene, pentru a le face mai transparente și mai previzibile, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru definitivarea modificărilor, relatează agenția Reuters.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte în exercițiu al Comisiei Europene, a declarat că miniștrii de Finanțe au acceptat ideea propusă de Consiliul Fiscal European (EFB), un organism independent, în sensul concentrării reglementărilor pe cuantumul datoriilor și pe buget.

„În mod categoric, aceasta este o opțiune de analizat și a primit o largă acceptare. Multe state membre s-au pronunțat în favoarea simplificării reglementărilor în sensul sporirii transparenței și predictibilității”, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreședinte CE pentru Euro și Dialog Social.

„Avem nevoie de analize suplimentare și de noi discuții, pe care Comisia Europeană trebuie să le efectueze până la sfârșitul anului”, a subliniat Dombrovskis.

Conform propunerilor, Comisia Europeană se va concentra de acum pe reglementările privind datoriile suverane și cuantumul bugetelor naționale.

În prezent, datoriile suverane sunt limitate la 60% din PIB, iar deficitul bugetar la 3%.

Potrivit propunerilor, țările care au datorii peste 60% din PIB vor trebuie să mențină cheltuielile bugetare sub marja de creștere economică potențială, pentru a evita amplificarea inflației.

 

Inchide