MINISTRUL Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat cele două Ordonanțe adoptate joi / Cum îți amâni ratele până la 31 decembrie 2020 (VIDEO)

MINISTRUL Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat cele două Ordonanțe adoptate joi / Cum îți amâni ratele până la 31 decembrie 2020 (VIDEO)
Ministrul Finanțelor, decarații după ședința de guvern
Publicat: 26/03/2020, 21:29
Actualizat: 26/03/2020, 22:29

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a făcut declarații de presă după finalizarea ședinței de guvern de joi. Florin Cîțu a prezentat succint prevederile din cele două Ordonanțe adoptate azi și a precizat că vor fi adoptate și norme de aplicare în zilele viitoare.

Suspendarea plății ratelor bancare va putea fi solicitată doar de debitorii ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect” de pandemia de Covid-19, a declarat joi seara ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Ministrul de Finanțe a precizat că ordonanța de urgență a fost aprobată de Guvern și se va aplica tuturor persoanelor fizice și juridice care au calitatea de împrumutat și ale căror venituri au fost „afectate direct sau indirect de pandemia de Covid-19”. Florin Cîțu nu a precizat ce înseamnă exact această formulare, dar a spus „cam toți am fost afectați de această pandemie, direct sau indirect”.

Cererile de suspendare se vor putea face atât pe cale electronică, cât și prin telefon, fără să fie nevoie de semnarea unui act adițional. Termenul limită al depunerii cererilor este până la ridicarea stării de urgență. O altă condiție impusă este ca cei care solicită amânarea să nu aibă restanțe la plata ratelor.

Declarații ale Ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, la final final de ședință de Guvern

Publicată de Gandul pe Joi, 26 martie 2020

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o Ordonanță de urgență cu măsuri privind amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme. 

Ordonanța prevede o amânare de mxim nouă luni pentru ratele bancare, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice. Tot ce trebuie să facă un cetățean afectat de noua criză este să sune la bancă, după care va primi un mail cu instrucțiunile de la instituția bancară.

Acesta a precizat că în şedinţa de Guvern a fost aprobată Ordonanţa de Urgenta privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare anumitor categorii de debitori, normele de aplicare urmând să fie aprobate prin Hotărâre de Guvern şi publicate în 15 zile de la aprobarea acestei ordonanţe.

„Cine sunt debitorii care pot să beneficieze de această facilitate? Toţi cei care sunt persoane fizice, persoane juridice, care au calitate de împrumutat în contractele de credit. Pe ce perioadă se pot suspenda? La data intrării în vigoare se suspendă la cererea debitorului cu până la nouă 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Aici am introdus încă o clarificare. Debitorul poate opta prin solicitarea transmisă creditorului să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane pe o perioadă cuprinsă între una şi 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. De ce am făcut acest lucru? Pentru că s-ar putea să fie persoane sau companii care doresc doar să suspende pe o perioadă de una, două sau trei luni. Le-am oferit această flexibilitate”, a explicat Cîţu.

Ministrul a precizat că de această facilitate pot să beneficieze cei care au fost afectaţi direct sau indirect de pandemia de Covid-19.

„Având în vedere că decizia Băncii Centrale Europene şi a Băncii Naţionale a României au venit în urma pandemiei de Covid-19, iar decizia băncii centrale a României se referă explicit la această pandemie, a trebuit să includem un articol care spune foarte clar: măsura prevăzută de aliniatul 1, suspendarea plăţii, se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia de Covid- 19”, a menţionat Florin Câţu

Ce spune a doua Ordonanță de urgență

Guvernul a aprobat joi un proiect de OUG privind noi măsuri fiscale, cu două prevederi, a anunțat Florin Cîțu, ministrul finanțelor. Prima se referă la unele bonificații calculate asupra impozitului pe profit, iar a doua la scutirea de TVA asupra importurilor de echipamente medicale.

Potrivit ministrului, va fi o bonificație la impozitul pe profit, calculată la 25 aprilie 2020, astfel: 5% pentru contribuabilii mari, 10% pentru contribuabilii mijlocii și 10% pentru ceilalți contribuabili.

Ordonanța mai prevede ca pe perioada stării de urgență și încă 30 de zile după încetarea stării de urgență, nu se mai solicită plata TVA la importurile de medicamente, echipamente de protecție și alte dispozitive medicale și sanitare care pot fi folosite pentru prevenirea, limitarea și combaterea COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă