Ministrul Finanțelor promite o nouă mini-amnistie pentru români. Cine va beneficia de aceasta

Publicat: 08/10/2015, 20:27

Persoanele fizice vor beneficia, de asemenea, și de scutire pentru o parte din dobânzile datorate, iar contribuabilii vor plăti doar o dobândă egală cu cea la care se împrumută în prezent statul român de pe piețele internaționale.

Proiectul inițial făcea referire doar la firme. Companiile care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalitățile de întârziere aferente dacă achită până la 31 martie obligațiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente, conform unui proiect de ordonanță de urgență.

„Ieri (miercuri -n.r.) a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscală, destinat contribuabililor persoane fizice și juridice care au de plătit dobânzi și penalități de întârziere (aferente impozitelor neachitate – n.r.), să le putem șterge penalitățile dacă își vor plăti până în martie 2016 principalul și dobânzile. Mai mult, nu mai cerem garanții pentru această eșalonare”, a declarat joi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, într-o conferință, citat de Mediafax.

El a arătat că, astfel, firmele pot participa la licitații, după ștergerea acestor penalități, Guvernul dorind să impulsioneze piața.

Ministrul a precizat că penalitățile sumelor aferente nu se vor aplica nici pentru cei care depun declarații rectificative până în martie 2016.

„Eu încerc să mai adaug ceva. Pe lângă penalitățile care se șterg, și măcar o parte din dobânzi, până la limita costului pe care îl am atunci când eu mă împrumut din piață ca stat, să poată fi șterse”, a menționat Teodorovici.

Statul român se împrumută în prezent, în medie, la dobânzi de 1,5% pe an.

” Este vorba de datorii față de ANAF, deci față de stat. Ai un impozit din închirierea unei clădiri, sau din orice zonă”, a declarat Teodorovici.

Proiectul va fi discutat în următoarea ședință de Guvern.

Proiectul de ordonanță de urgență publicat vinerea trecută de Finanțe arată că firmele care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalitățile de întârziere aferente dacă achită până la 31 martie obligațiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente.

Astfel, penalitățile de întârziere aplicate pentru datoriile înregistrate vor fi anulate dacă firmele îndeplinesc o serie de condiții, printre care stingerea, până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, a eventualelor dobânzi calculate până la data achitării obligațiilor de plată principale.

De asemenea, trebuie să achite datoriile principale curente, până la data depunerii cererii de anulare a penalităților de întârziere, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie și 31 martie 2016.
Firmele cu datorii vor depune toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data înregistrării cererii de anulare a penalităților de întârziere, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016.

Prin proiectul de act normativ Guvernul intenționează să anuleze și penalitățile de întârziere datorate și neachitate la 30 septembrie 2015, aferente obligațiilor de plată principale cu termene de plată anterioare acestei date și stinse până atunci, cu condițiile ca până la 31 martie firmele să stingă dobânzile aferente respectivelor obligații de plată principale și să depună cererea de anulare a penalităților de întârziere până la 30 iunie 2016.

Nu este prima amnistie fiscală de care vor beneficia contribuabilii persoane fizice. La sfârșitul lunii iulie a intrat în vigoare legea amnistiei fiscale, astfel că o serie de obligații fiscale care au fost stabilite abuziv de Fisc vor fi anulate, precum și cele provenite din reîncadrarea activității independente în activitate dependentă sau din stabilirea de contribuții de sănătate pentru venituri mici.

Proiectul prevede anularea unor obligații fiscale stabilite în mod abuziv de către organele fiscale, fiind legat de reîncadrarea activității independente în activitate dependentă, în mod abuziv.

Actul normativ se referă și la anularea obligațiilor fiscale ale salariațiilor care au primit indemnizații de delegare, cum ar fi diurnele, pe care organele fiscale le-au considerat salarii.

Totodată, vizează persoanele care au obținut venituri sub nivelul salariului minim pe economie și au fost obligate să plătească contribuții de sănătate la nivelul salariului minim pe economie.

O altă modificare se referă la persoanele fizice autorizate care au depășit plafonul de venituri și trebuia să se declare ca plătitor de TVA.

EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Cătălin Măruță, salariu de 8 ori mai mare ca Neti Sandu! Suma e URIAȘĂ
FOTO. Cum arată trupul Ancăi Serea după 6 nașteri! S-a pozat dezbrăcată în cadă
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Cum o răsfață Cristi Borcea pe Valentina Pelinel! Gestul milionarului pentru frumoasa lui soție |...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Cătălin Măruță, salariu de 8 ori mai mare ca Neti Sandu! Suma e URIAȘĂ
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
COVID-19: INCIDENȚA pe MUNICIPIU a ajuns 2,27!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
Bomba zilei despre Certificatul Verde. Rafila a spus când se renunță la el. Se dă...
Avertismentul oamenilor de știință: Planeta ar putea fi contaminată de organisme extraterestre
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...