Ministrul Finanțelor promite o nouă mini-amnistie pentru români. Cine va beneficia de aceasta

Publicat: 08/10/2015, 20:27

Persoanele fizice vor beneficia, de asemenea, și de scutire pentru o parte din dobânzile datorate, iar contribuabilii vor plăti doar o dobândă egală cu cea la care se împrumută în prezent statul român de pe piețele internaționale.

Proiectul inițial făcea referire doar la firme. Companiile care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalitățile de întârziere aferente dacă achită până la 31 martie obligațiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente, conform unui proiect de ordonanță de urgență.

„Ieri (miercuri -n.r.) a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscală, destinat contribuabililor persoane fizice și juridice care au de plătit dobânzi și penalități de întârziere (aferente impozitelor neachitate – n.r.), să le putem șterge penalitățile dacă își vor plăti până în martie 2016 principalul și dobânzile. Mai mult, nu mai cerem garanții pentru această eșalonare”, a declarat joi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, într-o conferință, citat de Mediafax.

El a arătat că, astfel, firmele pot participa la licitații, după ștergerea acestor penalități, Guvernul dorind să impulsioneze piața.

Ministrul a precizat că penalitățile sumelor aferente nu se vor aplica nici pentru cei care depun declarații rectificative până în martie 2016.

„Eu încerc să mai adaug ceva. Pe lângă penalitățile care se șterg, și măcar o parte din dobânzi, până la limita costului pe care îl am atunci când eu mă împrumut din piață ca stat, să poată fi șterse”, a menționat Teodorovici.

Statul român se împrumută în prezent, în medie, la dobânzi de 1,5% pe an.

” Este vorba de datorii față de ANAF, deci față de stat. Ai un impozit din închirierea unei clădiri, sau din orice zonă”, a declarat Teodorovici.

Proiectul va fi discutat în următoarea ședință de Guvern.

Proiectul de ordonanță de urgență publicat vinerea trecută de Finanțe arată că firmele care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalitățile de întârziere aferente dacă achită până la 31 martie obligațiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente.

Astfel, penalitățile de întârziere aplicate pentru datoriile înregistrate vor fi anulate dacă firmele îndeplinesc o serie de condiții, printre care stingerea, până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, a eventualelor dobânzi calculate până la data achitării obligațiilor de plată principale.

De asemenea, trebuie să achite datoriile principale curente, până la data depunerii cererii de anulare a penalităților de întârziere, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie și 31 martie 2016.
Firmele cu datorii vor depune toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data înregistrării cererii de anulare a penalităților de întârziere, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016.

Prin proiectul de act normativ Guvernul intenționează să anuleze și penalitățile de întârziere datorate și neachitate la 30 septembrie 2015, aferente obligațiilor de plată principale cu termene de plată anterioare acestei date și stinse până atunci, cu condițiile ca până la 31 martie firmele să stingă dobânzile aferente respectivelor obligații de plată principale și să depună cererea de anulare a penalităților de întârziere până la 30 iunie 2016.

Nu este prima amnistie fiscală de care vor beneficia contribuabilii persoane fizice. La sfârșitul lunii iulie a intrat în vigoare legea amnistiei fiscale, astfel că o serie de obligații fiscale care au fost stabilite abuziv de Fisc vor fi anulate, precum și cele provenite din reîncadrarea activității independente în activitate dependentă sau din stabilirea de contribuții de sănătate pentru venituri mici.

Proiectul prevede anularea unor obligații fiscale stabilite în mod abuziv de către organele fiscale, fiind legat de reîncadrarea activității independente în activitate dependentă, în mod abuziv.

Actul normativ se referă și la anularea obligațiilor fiscale ale salariațiilor care au primit indemnizații de delegare, cum ar fi diurnele, pe care organele fiscale le-au considerat salarii.

Totodată, vizează persoanele care au obținut venituri sub nivelul salariului minim pe economie și au fost obligate să plătească contribuții de sănătate la nivelul salariului minim pe economie.

O altă modificare se referă la persoanele fizice autorizate care au depășit plafonul de venituri și trebuia să se declare ca plătitor de TVA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Vestea așteptată de toți pensionarii. Data la care vor fi virați banii pe luna mai
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului