Ministrul Muncii: Fondurile de pensii private reprezintă singurul parteneriat public-privat fără sincope

Ministrul Muncii: Fondurile de pensii private reprezintă singurul parteneriat public-privat fără sincope
Publicat: 20/05/2013, 14:01
Actualizat: 06/08/2014, 00:56

Industria fondurilor de pensii private obligatorii este singurul parteneriat public-privat care funcționează fără sincope și o soluție viabilă pentru viitorul financiar al actualilor angajați, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, informează Mediafax.

„Ministerul Muncii este un susținător al industriei fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II). Este o soluție viabilă care trebuie dezvoltată. Administratorii au avut rezultate bune, iar efectele crizei nu au avut consecințe grave grave asupra economiilor pe care viitorii pernsionari le strâng de acum”, a spus Câmpeanu, într-un mesaj transmis la un eveniment de profil organizat la Sinaia.

Prezent la eveniment, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Ion Giurescu a afirmat că lansarea fondurilor de pensii private poate fi catalogată ca fiind o reușită, în condițiile în care nu se credea în acest demers și a fost contestat și după momentul lansării.

„Am reușit să lansăm un sistem în care multă lumea nu credea și a fost contestat și după ce a fost lansat. De asemenea, administratorii au avut rezultate notabile la care nimeni nu se aștepta într-o perioadă nu foarte prietenoasă, cu turbulențe financiare. Sumele de care dispun acum fondurile de pensii au devenit interesante pentru cei care au nevoie de bani”, a spus Giurescu.

Pilonul II numără opt fonduri de profil, cu 5,86 milioane de participanți, și a ajuns la active nete de 10,54 miliarde de lei la finele lunii martie, conform datelor oficiale.

Giurescu a spus că pragul de deductibilitate de 400 euro/an pentru fondurile de pensii facultative (Pilonul III) trebuie să fie majorat.

„Nu știu dacă se va putea obține 1.000 euro/an, așa cum recent a recomandat Consiliul Investitorilor Străini, dar e clar că trebuie majorat”, a mai spus reprezentantul ASF.

Vicepreședintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Mihai Coca-Cozma, a afirmat că, pentru administratori, intrarea pe această piață a fost și este un angajament pe termen lung, care trebuie să recupere pierderi de 315 milioane de euro.

„Din calculele noastre, administratorii fondurilor de pensii private își vor recupera pierderile și vor intra pe profit în anul 2021. La momentul lansării, calculele noastre erau mai optimiste, în condițiile în care ne așteptam ca salariul mediu să fie mai mare decât în prezent și să avem, la nivelul industriei, o contribuție medie mai ridicată”, a spus Coca-Cozma.

Datele APAPR arată că, de la lansarea Pilonului II, în mai 2008, suma contribuțiilor virate în conturile participanților se ridică la 9,15 miliarde de lei.

„La data de 14 mai, activele pe Pilonul II însumau 10,93 miliarde de lei. Câștigul participanților, respectiv active minus contribuții, se ridică la 1,78 miliarde de lei. În ultimii cinci ani, randamentul mediu anual pe Pilonul II a atins 11,4%”, a spus reprezentantul APAPR, care a adãugat cã gradul de colectare a contribuțiilor se situează la 62%.

Cu 300.000 de participanți, fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au ajuns la active de 665 milioane de lei, iar administratorii au obținut un randament mediu anual de 7,7% de la lansare, în mai 2007.

„Din păcate, gradul efectiv de colectare a contribuțiilor este redus, doar 45%, iar 79% din contribuțiile lunare sunt sub 100 lei, în ciuda faptului că Pilonul III reprezintă beneficiul cu cel mai favorabil regim fiscal atât pentru salariați cât pentru angajatori, ultimii pierzându-și din interes din cauza birocrației”, a arătat Coca-Cozma.

El a estimat că, peste cinci ani, industria locală a fondurilor de pensii private va depăși 7 milioane de participanți și va gestiona active de peste 10 miliarde de euro.

„Este necesară creșterea contribuțiilor la Pilonul II cu recuperarea cotei de 0,5% pierdute în 2009. Vrem și stimularea participării la Pilonul III prin creșterea deductibilității și diminuarea birocrației. Prin plasamentele bursiere, fondurile de pensii se implică tot mai mult în economia locală, investind în companii românești peste un miliard de lei. Ne dorim stabilitate, echilibru și predictibilitate, iar rezultatele bune de până acum se vor menține și în viitor”, a mai spus vicepreședintele APAPR.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Un aliment consumat de mulți români, o mare înșelătorie. Nu ajută, ba chiar favorizează cancerul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații