Misterioasa companie aeriană care a trezit îngrijorări în toată lumea. A făcut achiziții de 40 de miliarde de dolari pe șase continente într-un singur an. George Soros, printre fondatori

Misterioasa companie aeriană care a trezit îngrijorări în toată lumea. A făcut achiziții de 40 de miliarde de dolari pe șase continente într-un singur an. George Soros, printre fondatori
Publicat: 18/12/2017, 22:35

HNA deține acum acțiuni în companii din turism, logistică și servicii financiare; este cel mai mare acționar al unor companii cunoscute precum Hilton Worldwide Holdings Inc. și Deutsche Bank AG. Fondată în 1993 ca operator aerian regional, cu George Soros ca investitor inițial, HNA spune că a creat 410.000 de locuri de muncă în toată lumea și a construit active de 180 de miliarde de dolari. Compania „adoptă o cultură corporativă caracteristică atât societății chineze, cât și celei vestice”, prin „încorporarea culturii chineze tradiționale și integrarea valorilor socialiste chineze cu un sistem de management de talie mondială”, scrie pe site-ul companiei.

Guo Wengui, un bogat om de afaceri chinez care acum trăiește în exil, a acuzat că HNA are legături financiare secrete cu oficiali ai Partidului Comunist. HNA a negat acuzațiilor lui Guo și l-a dat în judecată în New York pentru defăimare.

HNA a dezvăluit în luna iulie că este controlată de două organizații non profit conectate (Hainan Ching și Hainan Province Cihan), una cu bazele în New York, cealaltă în insula Hainan din China, acestea dețin 52% din acțiunile companiei, iar 12 persoane, printre care fondatorii Chen Geng și Wang Jian, dețin 47,2% din companie. Înainte de această situație, un investitor puțin cunosc, pe nume Guan Jun, a fost cel mai mare acționar al HNA, cu o participație de 29%, potrivit Bloomberg.

HNA și-a reorganizat structura acționariatului la începutul acestui an și Guan a distribuit majoritatea activelor sale spre cinci persoane, care au donat ulterior acțiunile fundației Cihan a HNA. Guan a donat participația care i-a mai rămas, de aproximativ 4,4%, aceleiași organizației caritabile.

Hainan Ching a fost fondată în decembrie 2016, în New York. Organizația caritabilă deține 29,5% din HNA, iar birourile acesteia se află la adresa 850 Third Avenue din Manhattan, o proprietate pe care HNA a cumpărat-o printr-un joint venture din 2016. În septembrie, organizația a fost înregistrată dezvăluind identitatea a trei dintre directorii companiei: Adam Tan, directorul executiv al companiei, Chen Guogin (fratele cofondatorului) și Guang Yang, CEO-ul HNA Capital International.

Organizația caritabilă l-a numit pe fostul vicecancelar german Philipp Roesler ca CEO în decembrie și și-a luat angajamentul să doneze până la 200 de milioane de dolari spre cauze filantropice în următorii cinci ani.

Hainan Province Cihan, fondată în octombrie 2010, deține 22,75% din acțiunile HNA. Website-ul companiei spune că aceasta este o organizație caritabilă care dezvoltă proiecte în domenii diverse și oferă ajutoare educaționale, susține săracii, caută măsuri împotriva cutremurelor și dezastrelor, susține culturala, medicina, inovația științifică. Potrivit celui mai recent raport financiar al firmei, organizația avea în 2015 active de 134 de milioane de dolari.

În pofida datoriilor imense acumulate, HNA continuă să cumpere active, într-un ritm mai lent și cu o concentrare mai mare pe achiziții în acord cu strategia „One Belt, One Road”, precum construirea unui aeroport brazilian și un depozit în Singapore. Totuși, din cauza situației financiare actuale, HNA ia în considerarea vânzarea unor active și o listare a companiei elvețiene Gategroup Holding, aflată în portofoliul grupului, anul viitor.

Potrivit Bloomberg, HNA încearcă acum să cumpere o parte din SkyBridge Capital, fondul de investiții deținut de Anthony Scaramucci, care a fost pentru o perioadă scurtă de timp directorul de comunicare al președintelui Donald Trump.

Tranzacția propusă a fost întârziată de Comitetul de Investiții Străine din Statele Unite (sau CFIUS), care se opune vânzărilor de active americane investitorilor străini pentru a proteja securitatea națională. HNA este dată în judecată ca parte a falimentului american a unei companii de turism în care a investit. O firmă de tehnologie din Statele Unite dă în judecată HNA pentru că se presupune că a oferit informații false și lipsite de consistență despre proprietarii acesteia CFIUS, care a făcut ca un proces de preluare de companie să se prăbușească. HNA spune că procesul nu are fundament.

Se crede că și supraveghetorul pieței financiare germane investighează modul în care HNA și-a declarat proprietățile în momentul în care și-a construit deținerea în Deutsche Bank. Înțelegerea ar putea fi investigată și de Banca Centrală Europeană. Într-o altă preluare, reglementatorii elvețieni au spus că HNA a oferit informații incorecte despre participațiile sale.

În același timp, în China, mai multe bănci care au ajutat la finanțarea achizițiilor HNA au declarat că își pierd apetitul pentru finanțarea companiei. În ultimele luni ale anului 2017, S&P Global Ratings și Fitch Ratings și-au exprimat îngrijorările legate de cel puțin patru companii din cauza legăturilor lor cu HNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari