Moody’s a coborât ratingul BRD

Moody's a coborât ratingul BRD
Publicat: 26/06/2012, 10:47
Actualizat: 25/06/2013, 19:19

Moody’s a coborât cu o treaptă ratingul BRD – Groupe Societe Generale la „Baa3”, cu perspectivă negativă, ajustând calificativele de credit a cinci subsidiare ale Societe Generale din Europa Centrală și de Est după retrogradarea grupului francez, la sfârșitul săptămânii trecute.

Moody’s a ajustat ratingurile a cinci subsidiare ale Societe Generale, din Cehia, România și Rusia, printre care și BRD, în urma retrogradării calificativului băncii franceze de la „A1” la „A2”, cu perspectivă stabilă.

Agenția a coborât vineri ratingurile a 15 mari bănci globale cu operațiuni semnificative pe piețele de capital, printre care și Societe Generale, din cauza riscului presupus de volatilitate.

Astfel, ratingul BRD pentru depozite pe termen lung și scurt în monedă locală a fost coborât de la „Baa2” la „Baa3”, cu perspectivă negativă. Calificativul pentru depozite în valută a fost confirmat la „Baa3”, de asemenea cu perspectivă negativă.

„Acțiunea asupra ratingului BRD reflectă deteriorarea condițiilor operaționale din România și creșterea rapidă a creditelor neperformante din portofoliul băncii, în balans percepția Moody’s privind un angajament continuu al Societe Generale față de piața românească”, se spune într-un comunicat transmis marți de agenție.

Performanțele economice ale României s-au deteriroat, din cauza vulnerabilităților față de înrăutățirea perspectivelor de creștere ale zonei euro, prin dependența economică ridicată de exporturi către zona euro și de influxul de capital străin.

Moody’s anticipează că performanțele economiei românești se vor îmbunătăți în următorii ani, însă cu rate de creștere mult mai reduse față de nivelurile anterioare crizei financiare mondiale din 2008. Astfel, convergența veniturilor cu nivelul din statele europene mai bogate va rămâne un obiectiv dificil, ținând cont de divergențele semnificative în zona veniturilor populației, care sunt cu 64% sub media UE.

Situația macroeconomică dificilă va afecta sectorul bancar prin cererea scăzută pentru credit, scăderea veniturilor și deteriorarea calității activelor, consideră analiștii agenției de rating.

„Reflectând condițiile operaționale dificile, creditele neperformante ale BRD au crescut semnificativ, ajungând la 16,8% din portofoliul total de împrumuturi în decembrie 2011 și continuând să avanseze în primul trimestru din acest an. Deteriorarea calității activelor reflectă expunerea ridicată a băncii în zona întreprinderilor mici și mijlocii aflate într-o situație dificilă și nivelul semnificativ al creditelor în valută, denominate în principal în euro, care totalizează 56% din portofoliu. Mai mult, în contextul creșterii creditelor neperformante, în conjuncție cu majorarea rapidă a provizioanelor și cu avansul anevoios al creditării, Moody’s anticipează că profitabilitatea BRD va rămâne sub presiune și în 2013”, se arată în comunicat.

Moody’s consideră totodată că profitabilitatea băncii ar putea fi afectată și de necesitatea de a crește acoperirea creditelor neperformante prin provizioane.

Rezervele actuale de capital ale BRD, cu o rată a capitalului Tier 1 de 14,5% la sfârșitul lunii martie, asigură o capacitate adecvată de absorbție a pierderilor, însă buna capitalizare a băncii s-ar putea dovedi limitată, dacă situația economică din România se va înrăutăți dincolo de așteptările actuale.

BRD este a doua mare bancă din România, cu cote de piață de aproximativ 15% pe depozite și credite, potrivit Moody’s.

Societe Generale deține 60% din acțiunile băncii și furnizează un anumit nivel de finanțare subsidiarei din România, care se adresează în principal portofoliului semnificativ de împrumuturi denominate în valută, notează agenția de rating. Pe fondul angajamentului ferm al grupului francez față de piața românească, aceste considerente sprijină ratingul BRD, se spune în comunicat.

Perspectiva negativă atribuită ratingului BRD reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calității activelor, asupra profitabilității și capitalului, dacă vor continua în ritm susținut, ar putea slăbi și mai accentuat profilul de credit al băncii.

Moody’s avertizează totodată că BRD are o oarecare expunere pe Hidroelectrica, intrată săptămâna trecută în insolvență, situație care ar putea exercita presiuni suplimentare asupra băncii.

Agenția de evaluare financiară a coborât săptămâna trecută cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, de la „Ba1” la „B2”, cu perspectivă negativă, după ce compania și-a cerut insolvența.

Pe termen lung, capacitatea BRD de a-și menține poziția solidă pe piață, cuplată cu profitabilitatea sustenabilă și îmbunătățirea semnificativă a calității activelor, ar putea determina îmbunătățirea ratingului băncii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului