Multinaționalele nu scapă de impozitul de cifra de afaceri. România susține și ea propunerea făcută de miniștrii de Finanțe ai Franței, Germaniei, Italiei și Spaniei

Redactor:
Clarice Dinu
Multinaționalele nu scapă de impozitul de cifra de afaceri. România susține și ea propunerea făcută de miniștrii de Finanțe ai Franței, Germaniei, Italiei și Spaniei
Franța, Germania, Italia și Spania vor ca multinaționalele din IT, precum Amazon și Google, să plătească impozit pe cifra de afaceri în loc de impozit pe profit, cum plătesc acum, au anunțat miniștri de finanțe într-o scrisoare comună, potrivit Reuters. Ulterior, Ministerul de Finanțe a anunțat că și Ionuț Mișa a fost printre semnatarii proiectului.

Conform unui comunicat al Ministerului de Finanțe, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a fost printre semnatarii acestui proiect împreună cu Franța, Italia, Germania și Spania, iar ulterior mai multe state s-au alăturat acestei inițiative.

„Ministrul Ionuț Misa, a semnat alături de miniștrii de finanțe ai Franței, Germaniei, Italiei și Spaniei documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluții care să conducă la stabilirea un impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent. Ulterior mai multe state membre s-au alăturat acestei inițiative.Ministrul Ionuț Misa, a semnat alături de miniștrii de finanțe ai Franței, Germaniei, Italiei și Spaniei documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluții care să conducă la stabilirea un impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent. Ulterior mai multe state membre s-au alăturat acestei inițiative”, se arată în comunicat. 

Franța insistă pe taxarea acestor companii pe cifra de afaceri, iar între timp a găsit susținere și din partea altor state nemulțimite la rândul lor de taxele mici pe care le plătesc multinaționalele în conformitate cu reglementările internaționale.

În prezent, astfel de companii sunt adesea taxate pe profiturile înregistrate de subsidiare din țări cu taxe scăzute precum Irlanda, chiar dacă veniturile provin din țări ale Uniunii Europene.„Nu ar trebui să continuăm să acceptăm ca aceste companii să facă business în Europa în timp ce plătesc taxe minime trezoreriilor noastre”, au scris cei patru miniștri în scrisoarea văzută de Reuters.

În România, o măsură similiară din programul de guvernare al PSD a stârnit revolta multinaționalelor și a mediului de afaceri, care spuneau că impunerea unei astfel de măsuri ar scoate România din normele internaționale de taxare și ar crea un mediu fiscal ostil. Multinaționalele susțineau că o astfel de măsură ar genera probleme fiscale și logistice majore pentru companii. 

PSD a renunțat ulterior la impozitul pe cifra de afaceri și a rămas la forma tradițională de impozit pe profit. 

Scrisoarea, semnată de Ministrul de Finanțe al Franței –  Bruno Le Maire, al Germaniei –  Wolfgang Schaeuble, al Italiei – Pier-Carlo Padoan și al Spaniei – Luis de Guindos, este adresată președinției Uniunii Europene din Estonia.

Citește continuarea în Ziarul Financiar

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Se ridică RESTRICŢIILE în România! Anunţul făcut în urmă cu puţin timp
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Adevărul despre despărțirea dintre Alex Bodi și Daria Radionova. Motivul halucinant s-a aflat acum
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
Inchide