MUREȘ. Cât de bine se trăiește în județul Mureș. Punctul forte al regiunii – parcurile și grădinile cu suprafețe mari

Redactor:
Corina Vârlan
Mureșul ocupă locul 12 în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul. Punctul forte al acestei regiuni este reprezentat de suprafața extinsă a spațiilor verzi amenajate aici sub formă de parcuri, de grădini publice, de scuaruri și de terenuri pentru baze sportive, aceasta fiind a noua cea mai mare din țara noastră.

Mureșul ocupă locul 12 în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul. Punctul forte al acestei regiuni este reprezentat de suprafața extinsă a spațiilor verzi amenajate aici sub formă de parcuri, de grădini publice, de scuaruri și de terenuri pentru baze sportive, aceasta fiind a noua cea mai mare din țara noastră.

Mureșenii care locuiesc în zonele urbane ale județului se pot bucura astfel de 621 de hectare de spații verzi din totalul de 22.451 de hectare înregistrat la nivel național. Ei se pot plimba, de asemenea, prin parcuri și prin grădini publice a căror suprafață este cu 551 de hectare mai mare decât cea din județul Giurgiu și cu 544 de hectare mai mare decât cea din județul Tucea, cele două regiuni fiind codașe la acest capitol în România.

Cu toate acestea, suprafața spațiilor verzi din județul Mureș este mult mai restrânsă decât cea cu care se pot lăuda bucureștenii – lideri în top, de 4.807 de hectare, sau doljenii – poziționați pe locul al doilea în top, de 1.323 de hectare.  

Sumele de bani pe care le primesc mureșenii din partea angajatorilor nu sunt nici ele de neglijat, în ciuda faptului că acestea sunt, în general, sub media națională. La finalul anului trecut, patronii firmelor din această regiune își plăteau angajații cu un salariu mediu net de 1.330 de lei, cu 208 lei mai mic decât cel înregistrat la nivel național (1.538 lei) și cu 822 de lei mai mic decât cel câștigat de bucureșteni.

Cu toate acestea, sumele cu care sunt plătiți angajații mureșeni erau cu aproape 270 de lei mai mari decât cele primite de salariații companiilor din județele Harghita și Suceava, regiunile unde șefii își plăteasc cel mai prost angajații.

FOTO: gândul.info

Salariul mediu net obținut de angajații din județul Mureș la finele anului trecut a fost însă același cu cel obținut de salariații din județul Galați. Cu toate acestea, dacă rata șomajului din Mureș a fost în decembrie 2012, potrivit datelor ANOFM, de 6,22% din populația activă, în Galați aceasta a fost a cincea cea mai ridicată din întreaga țară, de 9,14% din populația activă.

Principalul „motor” al economiei locale este reprezentat de grupul E.ON care activează în sectorul industriei energetice, având în vedere faptul că atât E.ON Energie România, cât și E.ON Gaz Distribuție, își au sediul fiscal în orașul Târgu Mureș.

Prima este specializată în comercializarea combustibililor gazoși și înregistra în 2011 o cifră de afaceri de 4,2 miliarde de lei. Aici lucrau, în aceeași perioadă de timp, 559 de persoane cu 165 de persoane mai mult decât în 2010, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.

Cea de-a doua, E.ON Gaz Distribuție, este specializată în distribuția combustibililor gazoși și înregistra în anul 2011 o cifră de afaceri de circa 800 de milioane de lei, precum și un profit net de 230 de milioane de lei, asigurând locuri de muncă pentru 3.747 de români.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Românii vaccinați cu prima doză de ser anti COVID vor fi recompensați. Unde poți merge...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide