MUREȘ. Cât de bine se trăiește în județul Mureș. Punctul forte al regiunii – parcurile și grădinile cu suprafețe mari

Redactor:
Corina Vârlan
Mureșul ocupă locul 12 în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul. Punctul forte al acestei regiuni este reprezentat de suprafața extinsă a spațiilor verzi amenajate aici sub formă de parcuri, de grădini publice, de scuaruri și de terenuri pentru baze sportive, aceasta fiind a noua cea mai mare din țara noastră.

Mureșul ocupă locul 12 în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul. Punctul forte al acestei regiuni este reprezentat de suprafața extinsă a spațiilor verzi amenajate aici sub formă de parcuri, de grădini publice, de scuaruri și de terenuri pentru baze sportive, aceasta fiind a noua cea mai mare din țara noastră.

Mureșenii care locuiesc în zonele urbane ale județului se pot bucura astfel de 621 de hectare de spații verzi din totalul de 22.451 de hectare înregistrat la nivel național. Ei se pot plimba, de asemenea, prin parcuri și prin grădini publice a căror suprafață este cu 551 de hectare mai mare decât cea din județul Giurgiu și cu 544 de hectare mai mare decât cea din județul Tucea, cele două regiuni fiind codașe la acest capitol în România.

Cu toate acestea, suprafața spațiilor verzi din județul Mureș este mult mai restrânsă decât cea cu care se pot lăuda bucureștenii – lideri în top, de 4.807 de hectare, sau doljenii – poziționați pe locul al doilea în top, de 1.323 de hectare.  

Sumele de bani pe care le primesc mureșenii din partea angajatorilor nu sunt nici ele de neglijat, în ciuda faptului că acestea sunt, în general, sub media națională. La finalul anului trecut, patronii firmelor din această regiune își plăteau angajații cu un salariu mediu net de 1.330 de lei, cu 208 lei mai mic decât cel înregistrat la nivel național (1.538 lei) și cu 822 de lei mai mic decât cel câștigat de bucureșteni.

Cu toate acestea, sumele cu care sunt plătiți angajații mureșeni erau cu aproape 270 de lei mai mari decât cele primite de salariații companiilor din județele Harghita și Suceava, regiunile unde șefii își plăteasc cel mai prost angajații.

FOTO: gândul.info

Salariul mediu net obținut de angajații din județul Mureș la finele anului trecut a fost însă același cu cel obținut de salariații din județul Galați. Cu toate acestea, dacă rata șomajului din Mureș a fost în decembrie 2012, potrivit datelor ANOFM, de 6,22% din populația activă, în Galați aceasta a fost a cincea cea mai ridicată din întreaga țară, de 9,14% din populația activă.

Principalul „motor” al economiei locale este reprezentat de grupul E.ON care activează în sectorul industriei energetice, având în vedere faptul că atât E.ON Energie România, cât și E.ON Gaz Distribuție, își au sediul fiscal în orașul Târgu Mureș.

Prima este specializată în comercializarea combustibililor gazoși și înregistra în 2011 o cifră de afaceri de 4,2 miliarde de lei. Aici lucrau, în aceeași perioadă de timp, 559 de persoane cu 165 de persoane mai mult decât în 2010, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.

Cea de-a doua, E.ON Gaz Distribuție, este specializată în distribuția combustibililor gazoși și înregistra în anul 2011 o cifră de afaceri de circa 800 de milioane de lei, precum și un profit net de 230 de milioane de lei, asigurând locuri de muncă pentru 3.747 de români.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide