Noi reguli pentru RCA. Ce modificări vor fi decise săptămâna viitoare

Redactor:
Clarice Dinu
Noi reguli pentru RCA. Ce modificări vor fi decise săptămâna viitoare
Ordonanță de urgență pentru modificarea regulilor jocului în piața asigurărilor auto obligatorii (RCA) urmează să fie dezbătută săptămâna viitoare în Parlament, iar prin principalele modificări menționate de aceasta sunt în compensarea directă între asigurători, suspendarea poliței, dar posibilitatea încheierii asigurării pe o perioadă de o lună. În plus, se limitează discount-ul maxim acordat de asigurători la 10% din valoarea poliței, potrivit unor surse din piață.

Ideea unei legi pe RCA a venit ca o soluție pentru detensionarea pieței locale de profil, în condițiile în care ultima perioadă a fost marcată de discuții aprinse pe tema majorărilor de tarife, în special din partea transportatorilor. Aceștia au protestat în nenumărate rânduri împotriva creșterilor de prime, susținând că acestea au crescut dramatic după falimentul Astra Asigurări.

Compensarea directă, principala măsură prevăzută de proiectul de ordonanță de urgență a fost primită cu reticență de asigurători la vehicularea ei de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), scrie Ziarul Financiar.

Asigurătorii au susținut prin intermediul asociațiilor profesionale UNSAR că decontarea directă va avea consecințe negative în principal asupra companiilor stabile din punct de vedere financiar și a clienților, pentru că implementarea acestui sistem va însemna costuri mai mari pentru asigurători și implicit tarife în creștere.

Compensarea directă funcționează deja în regim obligatoriu în Italia, Rusia și Suedia, în timp ce în Franța, Belgia și Spania sistemul este voluntar.

Inchide