„Noul mecanism” pe care îl iau în calcul Finanțele pentru fondul de pensii. Cum vrea Teodorovici să facă statul concurență privaților: „E undeva imposibil?”

Redactor:
Clarice Dinu
„Noul mecanism” pe care îl iau în calcul Finanțele pentru fondul de pensii. Cum vrea Teodorovici să facă statul concurență privaților: „E undeva imposibil?”
Detalii pe Gândul

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a dat, marți, asigurări că statul poate gestiona banii de pensii și chiar poate fi la fel de competitiv precum privații, fiind posibil ca fonduri din Pilonul I să fie investiți.

„E undeva imposibil? Scrie undeva că nu poate avea statul o astfel de abordare? Și se acumulează, dar nimeni nu oprește ca, din ce se acumulează, o parte, pe același mecanism pe care, să spunem, Pilonul II funcționează, să am și acolo aceeași abordare”, a spus Teodorovici.

„Orice stat, în mod normal, și de obicei statele au și această abordare, de a investi în și în afară țării respective”, a adăugat el.

Teodorovici a admis că, dacă „ne uităm la practica de până acum în care statul nu a demonstrat că a fost un bun administrator pe multe zone din economie, este adevărat și asta”.

Totuși, a precizat el, „asta nu înseamnă că statul este condamnat la o etichetă de incapabil de a gestiona banului, fie public, fie privat într-un mod judicios”.

Teodorovici a adăugat că până la finalul primului semestru Guvernul va prezenta public mecanismul privind sistemul de pensii, dând posibilitatea contribuabililor de a alege între Pilonul I și Pilonul II de pensii.

În replică, președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat, liberalul Florin Cîțu, a susținut că ministrul este „dezinformat” deoarece bugetul de pensii este pe deficit, nu de un excedent care ar putea fi investit.

Care este miza banilor din Pilonul II

Un transfer, și în parte, a banilor din Pilonul II de pensii ar rezolva problema deficitului structural din fondul public de pensii. Din estimările făcute în februarie de Teodorovici acesta ar urma să fie de 7 miliarde de lei în acest an, dimimnuat semnificativ odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la Angajat. Potrivit ministrul de Finanțe, în 2015, deficitul la Pilonul I era de 18 miliarde. 

Pentru a se încadra în ținta de deficit, pe fondul majorărilor de pensii și al celorlalte măsuri sociale bugetofage, Finanțele au nevoie de bani în plus.

Potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), publicare anul trecut, în 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde de lei, diferența până la activele nete de 35,1 miliarde de lei (7,7 miliarde de euro), în sumă de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro) reprezentând câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul participanților români.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Electric Castle 2021 a fost amânat. Când va avea loc, de fapt, festivalul mult așteptat...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide