O firmă din China, singura interesată să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

O firmă din China, singura interesată să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă
Publicat: 09/09/2014, 19:08
Actualizat: 10/09/2014, 09:44

Compania China Nuclear Power Corporation a fost singurul ofertant în procesul de selecție a investitorilor pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 ale centralei din Cernavodă.

„Ieri a fost o etapă intermediară în acest proces de selecție, care avea ca scop de a ne asigura că partenerul pe care îl vrem chiar înțelege acest business și are capacitatea să îl deruleze. Una dintre cerințe a fost demonstrarea capacității tehnice în exploatarea unei centrale nucleare. Cerința putea fi îndeplinită minimal dacă investitorii au în exploatare cel puțin patru reactoare nucleare. O altă cerință era demonstrarea capacității financiare, pentru că de pomană știi să faci centrale nucleare, dacă nu ai bani”, a afirmat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

Compania chineză va fi acționar majoritar în compania de proiect care va derula investiția de 6,5 miliarde de euro.
Lulache a adăugat până în 24 septembrie este așteptată depunerea documentației de către compania chineză, care, dacă va satisface cerințele Nuclerelectrica și ale Guvernului, se va materializa prin semnarea unei scrisori de intenție, iar abia apoi vor fi discutați termenii reali ai asocierii.

Dacă Nuclearelectrica și Guvernul vor semna acordul cu China General Nuclear Power Corporation, va fi necesară probabil realizarea unei analize privind ajutorul de stat și notificarea Comisiei Europene, a menționat directorul Nuclearelectrica.

„Notificarea Comisiei Europene trebuie făcută de stat în momentul în care implementează această schemă. Schema garantează un nivel al veniturilor, dar asta nu înseamnă că proiectul devine deja finanțabil”, a arătat Lulache.

Compania chineză va avea cel puțin 51% din compania de proiect, iar Nuclearelectrica va participa cu activele existente. Actele pentru înființarea companiei de proiect ar urma să fie semnate până la finele anului.

„Investitorul chinez trebuie să vină cu 51% din 30% din valoarea proiectului, așa cum va fi definită. Asta este o ipoteză de lucru, iar restul de 70% din surse atrase. (…) O condiție pe care am pus-o este termenul de 75 de luni pentru realizarea proiectului”, a precizat Lulache.
Nuclearelectrica va participa la capitalul companiei de proiect și cu investiția de 141 milioane de lei făcută în Energonuclear, companie înființată în 2009 pentru derularea investiției de la Cernavodă cu foștii acționari.

China General Nuclear Power Corporation a fost înființată în 1994 și este cel mai mare producător chinez de energie nucleară, având în operare 11 reactoare nucleare cu o capacitate instalată de 11.620 MW. Comparativ, capacitatea totală de producție a energiei a României este de circa 20.000 MW.

De asemenea, compania chineză are în construcție alte 13 reactoare nucleare, cu o putere instalată cumulată de 15.000 MW. China General Nuclear Power Corporation a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 4,25 miliarde de euro. Compania chineză are active evaluate la 37,49 miliarde de euro.
Nuclearelectrica a început la finele lunii august procedura competitivă de selectare a investitorilor în vederea construcției reactoarelor nucleare 3 și 4.
Potrivit strategiei de atragere a investitorilor, aprobată de AGA Nuclearelectrica în 22 august, statul va ceda potențialelor companii interesate 51% din proiect, dar va păstra, alături de Nuclearelectrica, cel puțin 30% din acțiuni.

Proiectul construcției celor două reactoare a fost inițiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect de atunci, Energonuclear, au făcut parte inițial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) și GDF SUEZ (grup franco-belgian).
Acordul de investiții pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 a fost semnat inițial în 2008. Nemulțumite de evoluția discuțiilor, CEZ, RWE, Iberdrola și GDF SUEZ au renunțat la sfârșitul anului 2010 la investiție, astfel că statul a ajuns să dețină 84,85% din compania de proiect.

Ultimii doi investitori privați rămași în compania de proiect, Enel și ArcelorMittal România, au decis la finele lui 2013 să părăsească proiectul construcției reactoarelor nucleare 3 și 4, astfel că Nuclearelectrica a rămas unicul acționar implicat.
Statul deține, prin Departamentul pentru Energie, 81,3% din acțiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controlează 9,7% din titluri. Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic