O gură de aer pentru industria cinematografică. Principiul acordării fondurilor guvernamentale, acordate este „primul venit, primul servit”

O gură de aer pentru industria cinematografică. Principiul acordării fondurilor guvernamentale, acordate este „primul venit, primul servit”
Executivul de la București a adoptat o Hotărâre de Guvern prin intermediul căreia industria cinematografică primește o sumă adițională de 150 de milioane de euro pentru următorii trei ani / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 20/08/2020, 09:57
Actualizat: 20/08/2020, 10:18

Executivul de la București a adoptat o Hotărâre de Guvern prin intermediul căreia industria cinematografică primește o sumă adițională de 150 de milioane de euro pentru următorii trei ani, bugetul maxim al schemei de ajutor de stat ajungând astfel la 1,2 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 250 milioane euro.

Conform anunțului făcut joi, 20 august 2020, de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), Guvernul a adoptat miercuri, 19 august 2020, Hotărârea privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, astfel încât aceasta este extinsă până la finele anului 2023.

„În primul rând, prin adoptarea prezentei hotărâri, au fost alocate încă 150 de milioane de euro, pentru următorii trei ani, sumă destinată sprijinirii acestei industrii. Astfel, bugetul maxim al schemei de ajutor de stat a ajuns la 1,2 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 250 milioane euro.

Suma este defalcată în credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2018-2023 și credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2018 – 2025”, se menționează într-o informare a MEEMA.

Fonduri nerambursabile pentru cinematografie, dar și pentru promovarea destinației turistice România

Ministerul de resort a precizat totodată că alocările financiare nerambursabile vor fi în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile. Acestea fac referire la achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi producţiei de film în România, precum şi la onorariile, salariile şi la alte plăţi făcute către persoane fizice, aferente implementării proiectului. Un lucru important de subliniat este că alocarea se acordă în condiţiile în care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul României.

Conform precizărilor vocilor autorizate ale MEEMA, un alt obiectiv al prezentei scheme de ajutor de stat este promovarea destinaţiei turistice România. De altfel, va fi acordat un procent de 10% peste alocarea de 35% dacă în producţiile audiovizuale, finanţate în cadrul aceleiaşi producţii cinematografice, va fi pusă în valoare o zonă geografică, un oraş sau România, destinaţiile şi obiectivele turistice din ţara noastră sau limba, tradiţiile şi obiceiurile româneşti.

„O altă condiţie este ca desfăşurarea subiectului filmului să fie explicită vizual”, explică vocile autorizate ale ministerului.

„Primul venit, primul servit”

Verificarea proiectelor eligibile, pe principiul „primul venit, primul servit”, va fi efectuată de către Comisia de Film în România, din care vor face parte personalităţi din mediul universitar, reprezentanţi ai mediului cultural şi artistic, persoane cu experienţă în domeniul cinematografiei, persoane cu experienţă în afaceri, jurişti, economişti cu experienţă în domeniul finanţe/contabilitate şi auditori cu experienţă de minim 3 ani în domeniul ajutoarelor de stat.

„Schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice are caracter multianual şi se derulează până la 31.12.2023, cu posibilitate de prelungire. Până la această dată se pot încheia acorduri de finanţare în baza prezentei scheme, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program”, se precizează într-un document MEEMA.

Gestionarea schemei de ajutor de stat presupune şi adoptarea unor norme de aplicare, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri modificate.

MEEMA, în calitate de furnizor al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice, preluată de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, doreşte să eficientizeze sistemul de implementare al acesteia, cu respectarea legislaţiei în vigoare aplicabile domeniului ajutorului de stat şi a principiilor fundamentale în utilizarea fondurilor publice, se menţionează în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât...