EXCLUSIV | OMV Petrom și Romgaz au constituit o garanție de câte 44 de milioane de euro pentru a-și rezerva capacitate pe conducta care va fi construită de Transgaz pentru producția din Marea Neagră. Care sunt implicațiile

EXCLUSIV | OMV Petrom și Romgaz au constituit o garanție de câte 44 de milioane de euro pentru a-și rezerva capacitate pe conducta care va fi construită de Transgaz pentru producția din Marea Neagră. Care sunt implicațiile
În a doua campanie de foraj de explorare în apele de mare adâncime din zona românească a Mării Negre, cu șapte sonde săpate, încheiată în ianuarie 2016, s-au descoperit acumulări de gaze / Sursa foto: ExxonMobil
Publicat: 08/03/2023, 20:09
Actualizat: 08/03/2023, 20:47

Concesionarii perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, OMV Petrom și Romgaz, se angajează și au constituit o garanție bancară de 88 de milioane de euro pentru a-și rezerva capacitate de transport pe conducta pe care operatorul național de gaze naturale, Transgaz, o va construi în zona Tuzla. Acest pas poate fi considerat o confirmare neoficială a deciziei finale de investiției estimate în prezent de 4 miliarde de euro, care este așteptată să fie anunțată la jumătatea acestui an.

Giganții OMV Petrom și Romgaz, parteneri în proiectul Neptun Deep, și-au exprimat dorința de a rezerva capacitate de transport al gazelor extrase din Marea Neagră în cadrul Etapei Angajante a procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din Sistemul Național de Transport Gaze Naturale (SNT), derulată de Transgaz, au confirmat pentru Gândul oficiali ai operatorului național de transport al gazelor naturale.

În ce condiții se execută garanția

Anunțul privind demararea acestui proces a fost făcut public în premieră de Ion Sterian, directorul general al Transgaz, într-un interviu pentru Gândul. „Probabil în jurul datei de 1 iulie voi semna ordinul de începere a lucrărilor pentru gazoductul de la Tuzla, conductele de tranzit, Podișor, un gazoduct de circa 310 kilometri”, a declarat Ion Sterian, pentru Gândul, la începutul lunii februarie. Acest proiect major, inclus în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale pentru perioada 2022 – 2031, este necesar este ca să poată transporta și cele 15 miliarde de metri cubi de gaze care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele de LNG din Turcia și din Grecia.

Operatorul proiectului Neptun Deep, OMV Petrom, și producătorul român care a preluat participația americanilor de la ExxonMobil, respectiv 50%, Romgaz, au constituit o garanție de câte 44 de milioane de euro, deci în total 88 de milioane de euro, pe care i-au pierde dacă renunță la intenția de a investi.

Mai concret, dacă în termen de șase luni de la semnarea contractului dintre Transgaz și concesionari, aceștia nu demarează investiția, statul va executa garanția de bancară constituită, în contul cheltuielilor ce vor fi fost făcute de compania națională.

Proces încheiat cu succes

Mai detaliat, procesul de rezervare de capacitate incrementală în punctul de intrare/ieșire în/din SNT, preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, județul Constanța – Etapa Angajantă s-a încheiat cu succes, după cum a anunțat conducerea Transgaz.

Astfel, în etapa angajantă, desfășurată între 6 și 23 februarie, Transgaz a primit cereri angajante de capacitate incrementală pentru acest punct, atât pentru direcția de intrare cât și pentru direcția de ieșire din SNT, atingând pragul minim de capacitate menționat în documentația aferentă

Potirivit Transgaz, cererile au fost analizate în conformitate cu prevederile ,,Procedurii privind rezervarea de capacitate incrementală în Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale prin derularea proceselor de capacitate incrementală având ca obiect puncte de intrare/ieşire în/din Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale, altele decât punctele de interconectare, ce urmează a fi create/dezvoltate prin intermediul proiectelor incluse în planurile de investiţii şi dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale pentru următorii 10 ani” avizată prin Avizul ANRE nr. 13/2017.

Valoarea cumulată pe toată perioada ofertată a capacității alocate este de 1.323.920.520 MWh, mai mare decât pragul minim de 1.323.743.050 MWh.

Potrivit datelor Transgaz, valoarea cumulată a angajamentelor solicitanților desemnați câștigători este de 2.819.621.116,80 lei (deci aproximativ 564 de milioane de euro), cu 378.012,80 lei mai mare decât valoarea actuală a creșterii estimate a venitului permis, asociată capacității incrementale oferite in cadrul acestei proceduri (2.819.243.104 lei).

Transgaz a prezentat și rezultatul agregat al procesului de alocare de capacitate atât pe direcția de intrare cât și pe direcția de ieșire din SNT, în următorii ani gazieri:

Decizie oficială în așteptare

Sursa: OMV Petrom

Oficialii OMV Petrom, care au anunțat, în 2 februarie, un profit-record pentru anul trecut și pe trimestrul al patrulea din 2022, au precizat cu această ocazie că încă se analizează oportunitatea investiției offshore. Noi surse trebuie aduse în sectorul energetic, a subliniat Christina Verchere, Director General Executiv şi Președinte al Directoratului OMV Petrom, făcând referire la gazele din Marea Neagră și anunțând că mai avem câteva luni până la momentul deciziei privind investiția în perimetrul Neptun Deep.

Alina Popa, Director Financiar și Membru al Directoratului OMV Petrom, a spus că cea mai mare parte a profitului va fi reinvestit în România, investițiile fiind planificate să crească în acest an cu 70%, până la 6 miliarde de lei.

Pentru investiții în Neptun Deep sunt programate investiții de 600 de milioane de lei pentru 2023, dar decizia finală de investiție încă nu e luată. „Suntem foarte încrezători că vom merge mai departe”, a spus Christina Verchere, în 2 februarie.

Dat fiind cu sunt parteneri egali în proiectul Neptun Deep, Romgaz ar urma să investească o sumă identică, ajungând la o investiție totală, în acest an, de 1,2 miliarde de lei.

CITEȘTE ȘI:

OMV Petrom se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate în România, impusă de Guvern, după transpunerea regulamentului UE, pentru supraimpozitarea profiturilor din petrol și gaze

EXCLUSIV VIDEO | Ce știe OMV Petrom și nu știe statul român? Analist: ”Dacă a găsit o soluție să evite taxa, înseamnă că legea a fost făcută prost. Nu te poți juca dacă vrei să finanțezi din suprataxă toate măsurile de plafonare pe energie și pe gaze în 2023″

Șeful ANAF „pune tunurile” pe OMV Petrom pentru taxa de solidaritate: „Vă garantez că nu vor putea scăpa de atenţia noastră şi vom face toate demersurile pentru a recupera aceşti bani”

Ce crede Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, despre taxa de solidaritate în energie? „În spiritul legii, OMV Petrom ar trebui să o plătească”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Codul Rutier. Este interzis total. Nu montați așa ceva pe mașină
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...