OMV Petrom va plăti până la 100 milioane dolari pentru „taxa pe stâlp”

 OMV Petrom va plăti până la 100 milioane dolari pentru taxa pe stâlp
Publicat: 19/02/2014, 12:47

El a adăugat că taxa se va aplica și rafinăriei Arpechim, chiar dacă este închisă.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat că OMV Petrom a plătit anul trecut 270 milioane lei ca urmare a introducerii de către Guvern a unor taxe suplimentare în sectorul energetic.

„Acest nivel este un efect cumulat al taxei pe venituri suplimentare din liberalizarea gazelor, taxa pe țiței și redevențele suplimentare generate de prețul mai mare al gazelor”, a spus Gheorghe.

Impozitul pe construcțiile speciale (cunsocut și ca „taxa pe stâlp”) reprezintă 1,5% din valoarea contabilă brută a tuturor construcțiilor existente în patrimoniu la data de 31 decembrie a anului anterior, pentru care nu se datorează impozit pe clădiri. Impozitul va fi plătit de companii.

Petrom arată, în raportul financiar pe 2013, că având în vedere ciclul lung al investițiilor în sectorul de țiței și gaze recentele modificări ale regimului fiscal au un efect direct asupra activităților companiei.

„Acestea afectează atât oferta, cât și cererea de piață și au impact asupra rezultatelor financiare și performanței operaționale ale companiei. Taxa nou introdusă, de 1,5%, aplicată la valoarea brută a construcțiilor speciale, va avea un impact negativ direct asupra costurilor de operare în toate segmentele de activitate ale companiei (în special în E&P) și va afecta rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investiții”, precizează Petrom.

Profitul Petrom a crescut anul trecut cu 22%, la 4,82 miliarde lei (1,091 miliarde euro), cel mai mare câștig înregistrat până în prezent de o companie din România, însă vânzările au scăzut cu 8%, la 24,18 miliarde lei (5,47 miliarde euro), în principal din cauza vânzărilor mai mici de țitei și produse petroliere, deși vânzările de energie electrică au crescut.

Petrom face parte din grupul austriac de petrol și gaze OMV.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase